De ce acționăm impusiv și apoi regretăm? 😔
✔️Când ne simțim stresați, furioși sau răniți, avem tendința de a reacționa impulsiv. Intrăm într-o stare de luptă sau fugă și avem tendința de a reacționa emoțional = de a reacționa exagerat. Această reacție excesivă este reactivitatea emoțională.
În momentul în care simțim emoții intense, felul în care percepem situația este modificat/ alterat. Încărcătura emoțională ne împiedică să vedem situația așa cum este pentru că cel care ne dictează acțiunile este creierul nostru emoțional, nu cel rațional (cortexul prefrontal). Reacționăm, nu mai ascultăm. Emoțiile și reacțile noastre ne conduc către comportamentele de apărare sau de atac.
Odată ce ne recunoaștem tendința de a acționa din impuls și ne dăm seama care sunt declanșatorii/stimulii (de ce simțim emoția intensă), devenim conștienți de cât de predispuși suntem să citim greșit oamenii sau să reacționăm exagerat (violent/agresiv).
Este nevoie de ceva auto-control și auto-descoperire pentru a afla ce nevoi neîmplinite avem. Beneficiile sunt evidente. Dacă nu acționăm impusiv, ci dintr-un loc de asumare a emoției și de urmărire a nevoii reale, ne scutim de furtuni emoționale inutile și epuizante, beneficiem de o relație mai bună cu cei dragi și vedem mai clar realitatea.
❕Nu ne reprimăm emoțiile. Ele ne sunt aliați de valoare atunci când le dăm spațiu să existe și ne luăm timp pentru a analiza ce ne transmit.
✔️Când încercăm să ne reprimăm emoțiile, avem doar de pierdut. Este benefic să simțim emoțiile, să le acceptăm, în loc să încercăm să ni le reținem. Putem accepta emoțiile care ne aduc disconfort într-un mod în care acestea să nu ne copleșească.
💗Auto-reglarea emoțională este acea capacitate de a controla modul în care reacționăm la emoțiile puternice. Aceasta poate fi învățată. Emoțiile pot fi stăpânite prin exercțiu și practică și folosite în favoarea noastră, pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții.
Descarcă Ce poți face pentru a nu acționa impulsiv când simți emoții intense?
