10 lucruri care au importanță pentru binele copilului

Creșterea unui copil este complicată și alegerile pot varia de la părinte la părinte, dar câteva lucruri sunt determinate pentru binele copilului (indiferent de stilul de parenting, tipul de educație ales sau de activitățile desfășurare):

1.Relația cu părinții.

Un copil care se știe iubit, care este tratat cu empatie, respect și compasiune, este un copil fericit. Relația cu părintele este șablonul după care copilul va măsura relațiile viitoare. Stă în puterea părintelui să seteze un standard al fericirii, un model care va servi drept măsură pentru relațiile viitoare pe care copilul le va dezvolta. Acesta nu va accepta nimic mai puțin. În plus, copilul cooperează mult mai bine cu un părinte cu care se simte conectat și  de care se știe înțeles. Cel mic va accepta mult mai ușor sfaturile și regulile astfel, decât dacă ele sunt impuse prin manipulare, constrângere sau amenințări.

2.Atmosfera de acasă.

Căminul trebuie să fie pentru copil un loc sigur, iubitor, calm și relaxant. Casa trebuie să fie un mediu plăcut pentru toți membrii familiei. Tensiunea se transmite. La fel și relațiile bune și bucuria de a fi împreună.

3.Felul în care ne privim copilul. 

Ceea ce gândim și vorbim cu/despre copil este ceea ce îți însuși și va deveni. Copiii sunt minunați, frumoși și buni. Ei au încredere totală în părinții lor. Totodată copiii vor fi copiii. Nu ne putem aștepta să fie ca noi adulții. Ei trăiesc totul intens, nu au învățat încă să îți domolească trăirile. Testează limite. Ce vedem? Pozitivul sau negativul? Felul cum gândim despre copil ne influențată acțiunile și dă tonul unei stări emoționale pe care copilul o simte. Cuvintele au putere. Etichetele negative rănesc suflete, iar copilul poate ajunge să fie ceea ce se spune despre el ”neascultător”, ”neatent”…

4.Relația dintre părinți.

Părinți fericiți = copii fericiți. Copiii sunt imitatorii perfecți. Dacă ne văd fiind înțelegători și iubitori cu soțul/soția vor perpetua acest tip de comportament în familie, cu prietinii și cu oamenii pe care îi întâlnesc.

5.Relațiile pe care le avem noi, părinții. 

Cum te bucuri când îți vezi prietenii? Cum petreceți timpul împreună? Cum vorbești cu cei din jur? Cum te adresezi casierei, femeii de serviciu sau funcționarului de la bancă? Cum vorbești cu/despre socrii tăi? Copilul îți va urma exemplu întru totul.

6.Creșa/Grădinița/Școala.

Trebuie alese cu grijă. Copilul trebuie observat. Este important să i se potrivească, să se integreze, să socializeze corect. Colegii și educatorii au o influență mare. Totuși o relație bună cu copilul asigură părintelui un statut privilegiat față de aceste influențe.

7.Cum se simte părintele.

Copilul are nevoie să îți vadă părintele nu numai în rolul de părinte, ci ca om cu pasiuni și bucurii proprii. Un părinte fericit, care se simte împlinit, va putea oferi mai multă empatie, calmitate și bucurie.

8.Televiziunea, jocurile video, internetul.

Toate acestea conțin mesaje care pot influența/modela psihicul unui copil. Timpul petrecut trebuie să fie corespunzător vârstei, iar conținutul trebuie supervizat.

9.Un regim de viață corect.

Copilul trebuie să mănânce sănătos, să doarmă suficient, să facă multă mișcare, să socializeze, să aibă timp împreună cu familia și timp pentru joacă independentă.

10.Să își vadă părintele implicat.

Care sunt convingerile părintelui despre societate? Ce putem face pentru a fi mai bine? Cum ajutăm? Mergem la vot? De ce? Putem dona haine sau mâncare, putem dona bani unei cauze caritabile. Copilul va vedea acest lucru și va încerca la rândul său să ajute sau să influențeze în bine societatea în care trăiește.

10 lucruri care au importanță pentru binele copilului

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.