Despre 2 cărți extraordinare pentru copii (și un site și mai și: PovestileCristinei.ro). De vorbă cu autorii Alex și Cristina Donovici.

Cât mai mulți părinți, educatori și învățători ar trebui să afle despre niște povești de-a dreptul extraordinare pe care copiii le vor adora pur și simplu. Frumusețea lor este dublată de valoarea educațională pe care o au.

Am, acasă, cel mai mare iubitor de cărți și cel mai fain critic literar: fiica mea de 4 ani și 8 luni. Poveștile Cristinei și ale lui Alex au răspuns frumos unei nevoi de a aborda pozitiv, prin citit, subiecte și probleme actuale tocmai pentru că ”multe povești scrise cu ani și ani în urmă par a nu se mai potrivi foarte bine cu lumea în care ne cresc copiii”(Cristina Donovici).

Ce conține proiectul Poveștile Cristinei:

  • 2 cărți frumoase

frumoase, frumoase și grozav ilustrate. Puteți fi siguri că vor educa ochiul, mintea și sufletul celor mici.

1. Poveștile Cristinei. O girafă în spațiu și alte șapte lumi ascunse (scrisă de Cristina Donovici)

Descriere carte: Cristina Donovici a început să scrie din dragoste pentru copii, atunci când a simțit că poveștile scrise cu ani și ani în urma nu se mai potrivesc cu vremurile în care aceștia cresc astăzi.

Poveștile din ”O girafa în spațiu și alte șapte lumi ascunse” sunt perfecte pentru a fi citite copiilor seara, înainte de culcare. Aceștia vor adormi zâmbind și vor regăsi în vis ființele fantastice pe care și le imaginează.

Ilustrațiile care însoțesc textul, create de Lavinia Falcan, îi vor ajuta sa plăsmuiască personaje magice și universuri fermecate și să pătrundă astfel în universul feeric al poveștilor Cristinei.

Mara: ” De aici îmi plac toate poveștile. Uite le știu pe dinafară. Îți citesc titlurile. Preferata mea este Orășelul tabletelor. Copiii au învățat să fie prieteni acolo.”

Mami: ”Se simte că această carte este scrisă din dragoste și cu dragoste pentru copiii. Este scrisă de o mamă pentru fiica ei, pentru a o ajuta să facă alegeri corecte. Poveștile sunt cât se poate de actuale. Veți recunoște multe provocări pe care le aveți ca părinți. Vă garantez că cei mici o vor adora. Noi am cumpărat-o cadou de Crăciun. În 4 zile o citisem de 2 ori. Mara știa deja personajele. Le-a îndrăgit din prima. Un mare plus sunt ilustrațiile frumoase.”

2.Țup. Imposibil e doar un cuvant (scrisă de Alex Donovici)

Când a apărut cartea doi: Țup. Imposibil e doar un cuvant ne-am bucurat și am dat fuga să o răsfoim și să o cumpărăm.

Descriere carte: Curajul nu depinde de cât de mare ți-e trupul, ci de cât de mare ți-e sufletul. De acest lucru s-au convins toate animalele pădurii atunci când, spre marea lor surpriza, lumea lor a fost salvata de micuța ciocârlie Țup, cea cu piciorușele scurte și fără de aripi.
Au învățat împreună ce se poate întâmpla atunci când te lupți pentru cei dragi, când perseverezi în fața obstacolelor și nu-i judeci pe ceilalți după aparente: totul devine posibil.
Textul este scris de Alex Donovici, coautorul proiectului Poveștile Cristinei. Atmosfera feerica a povestii este întregită de ilustrațiile talentatei Stela Damaschin-Popa, câștigătoare a numeroase premii în domeniu.

Mara: ”Preferatul meu este Buhu Pădurii. El a învățat-o pe Țup să fie curajoasă când a mers pe creangă. Iar Fulegr…auzi melc care să fugă ca un glonț…” a pufnit ea în râs.

Mami: ”Am adus cartea din Brașov în București și am dărui-o fetiței mele în Gara de Nord la întoarcerea din prima excursie făcută cu grădinița,  fără mami și fără tati. Am simțit cumva că în dorința ei de a pleca fără noi a fost un pic din Țup cel care, deși este mic, știe că poate.

”Curajul nu depinde de cât de mare ți-e trupul, ci de cât de mare ți-e sufletul”, scrie pe coperta cărții. Țup. Imposibil e doar un cuvânt este o poveste sensibilă, sensibilă despre puterea de îți depăși limitele, despre bunătate și despre curaj, valori pe care cartea le ilustrează perfect.

și

  • un site la fel de frumos, de bine făcut și de util cu povești audio oferite gratuit și citite de oameni minunați: www.PoveștileCristinei.ro.

Poveștile, 28 la număr, au ilustrații fascinate, sonor impecabil și sunt lecturate plăcut, cu dicție, pentru că oamenii care au creat site-ul (Cristina și Alex Donovici) și cei care au acceptat să citească poveștile (Liana Stanciu, Amalia Enache, Andreea Esca, etc) chiar știu ce fac și o fac bine.

Marele avantaj al poveștilor citite: dau copiilor puterea de a crea, de a construi lumi și personaje magice, așa cum le văd și le vor ei.  Desenele animate le oferă povești gata ilustrate și eroi întruchipați. O poveste citită le oferă însă intrarea într-o lume pe care o pot construi singuri. Și le dezvoltă una dintre cele mai minunate însușiri ale omului: imaginația. Poate într-o seară le veți citi copiilor voștri. Dacă sunteți prea obosiți, dați play poveștilor audio citite de oameni buni cu voci minunate.” (Cristina Donovici). Cumpărați și citiți cele 2 cărți. 

Interviu cu autorii:

V-am spus punctul nostru de vedere dar am vrut să îl aflu pe cel au autorilor, Cristina și Alex Donovici. Fiecare copil și părinte poate lua ceva folositor, educativ și frumos din Poveștile Cristinei și ale lui Alex. Ei sunt părinții unei fetițe minunate și iubite ceea ce, alături de mult talent, le dă avantajul de a plăsmui povești minunate cu personaje care merg direct la sufletul copiilor:

1. Ce vor găsi copiii în poveștile voastre?

Cristina Donovici: În primul rând, cred ca se vor regăsi pe ei înșiși. În fiecare poveste sunt personaje care trăiesc situații și emoții pe care copiii noștri le trăiesc și ei. Se vor identifica cu aceste personaje și vor învăța să treacă peste obstacolele vieții mai ușor. Vor învăța să nu se teama să fie diferiți, vor învăța ca frica este normală, dar poate fi depășită sau ca nu ai de ce să te temi de întuneric. Vor învăța să prețuiască prietenia, să fie empatici și să traiască sănătos. Cel putin așa sper. În al doilea rând vor fi introduși într-o lume colorata și liniștită, numai bună înainte de culcare!

Alex Donovici: Copiii vor găsi în poveștile scrise de noi ceea ce noi îi dorim și vrem să îi oferim fetiței noastre: fantezie, culoare, visare, bunătate, prietenie, încurajări la greu, mângâieri atunci când e cazul. Atât eu cât și Cristina am strecurat în fiecare poveste câte o lecție de viață. Însă chiar dacă poveștile sunt actuale, contemporane, moderne aș zice, am preferat să nu ne axăm prea tare pe partea mai puțin luminoasă a realității. Poveștile noastre sunt plăcute, ușurele majoritatea, de „somn ușor” aș zice. „Țup” e o poveste mai emoționantă, pentru că personajul principal s-a născut diferit. Dar conține și mult optimism, umor pe alocuri și vă pot spune că are final fericit.  

2. Aveți o fetită minunată. Cât de des îi citiți? Ce tip de lecturi preferă?

Cristina Donovici: Îi citim în fiecare seară, oricât de târziu ar fi.  De când a învățat să citească, uneori dorește și ea să ne citească nouă câte o poveste, apoi îi citim noi. Chiar dacă acum a mai crescut și poate să digere lecturi mai grele, care tratează moartea sau tristețea, înainte de culcare prefer povesti ușurele și optimiste.

Alex Donovici: Da, puține seri am ratat de vreo 5-6 ani încoace. Am „sărit” povestea de seară doar dacă am ieșit undeva și a adormit în mașină, la întoarcere. Fetei noastre îi plac poveștile cu suflet. Poveștile care îi transmit stări, emoții, trăiri. Empatizează cu personajele, se bucură, iubește sau le urăște dușmanii. Mai și comentăm pe parcursul lecturii pentru că e foarte implicată. De aceea și în poveștile scrise de noi veți găsi suflet. Poveștile te duc undeva și te invită tine, cititor ori ascultător, să te alături. Să simți.

3. Care ar fi câteva dintre temele actuale abordate în poveștile voastre?

*Am pus această întrebare după o conversație avută cu Mara. Avea 4 ani. Eram în restaurantul Ikea. O văd cum privește atent, preț de câteva minute, la ceva din spatele meu apoi îmi șoptește. -Uite mami oamenii aceia sunt ca în Orășelul Tabletelor. Privesc discret către masă și văd o familie formată din 4 persoane: 2 copii mai măricei și părinții lor. Toți privesc cu concentrare maximă în ecranele telefoanelor în timp ce mănâncă. -Da, așa este, îi spun.  -Păcat, ar putea vorbi sau să se joace. Este mult mai amuzant. (povestea Orășelul Tabletelor o găsiți în cartea O girafă în spațiu și alte șapte lumi ascunse).

Cristina Donovici: Tocmai de aici ne inspirăm noi. Din realitatea de care ne lovim zi de zi. Ca orice părinte, ne temem de pericolele actuale: prea multă tehnologie, mâncare nesănătoasa, un ritm al vieții prea rapid, care nu mai lasă timp de introspective. Așa că, încercam sa abordam toate aceste teme, care bineînțeles nu vor rezolva niciuna din problemele menționate, dar poate vor ajuta copiii și părinții să facă măcar câte un pas către soluții.

Alex Donovici: Eu o să vă spun ce m-a inspirat povestea „Țup, IMPOSIBIL e doar un cuvânt”: Lorelai Moșneguțu. Lorelai este adolescenta născută fără mâini dar care cântă incredibil. A participat la Românii au Talent și chiar a câștigat. Am văzut-o în faza de calificări și parcă m-a ciupit de suflet. Mă uităm și nu îmi venea să cred. S-a acompaniat cântând la pian cu picioarele. La final a plâns de fericire și nu a putut să își șteargă lacrimile. Mi-am spus:„Incredibil”. Pentru această copilă „Imposibil” nu există. A doua zi dimineață am început să scriu povestea. Și cred că este o poveste cu adevărat specială. I-o dedic lui Lorelai și tuturor copiilor la fel ca ea, care transormă imposibilul în posibil în fiecare zi. Și tuturor celor care văd dincolo de aparanțe, pentru care sunt importante mintea și sufletul cuiva. Nu înfățișarea.

4. Care este povestea preferată și de ce?

Cristina Donovici: Povestea mea preferată este “norișorul roz”. Nu aș putea spune de ce, poate pentru că a fost una dintre primele mele povesti, poate pentru că fetita mea a îndrăgit-o pe loc, sau poate pentru că îmi aduce aminte de copilărie. De multe ori m-am simțit neînțeleasa și a trecut ceva timp pana mi-am găsit locul în viață. Și de fapt asta ne spune povestea Norișorului roz: toți avem menirea noastră pe acest pământ, trebuie doar să avem răbdare să o găsim.

Alex Donovici: Păi…Țup. Povestea asta e o călătorie care mi-a oferit mie și le oferă cititorilor de toate. Emoții, suspans, umor, bucurie, tristețe, entuziasm, dezamăgire. Și e o călătorie în două etape pentru că sunt două povești diferite în aceeași carte. Partea a doua e o continuare a primei părți doar că Țup e un pic mai mare și salvează pădurea de tăietorii de copaci. În prima parte o salvează de la o nouă iarnă în plină primăvară.

5. Cărțile provoacă copiii să simtă, să înțeleagă și să devină mai buni. Imaginația și bunătatea pot schimba lumea. Cum găsiți subiectele poveștilor? Care ar putea fi următoarea poveste sau carte? Și când? 

Cristina Donovici: Sunt atâtea subiecte despre care am putea scrie…nici nu știm de unde să ne apucăm. Despre următoarea carte nu putem încă spune nimic sigur, dar va dezvăluim ca suntem în negocieri pentru un nou set de povesti, într-o singură carte. Unele dintre ele sunt scrise deja, altele sunt în lucru. Sperăm să fie o surpriza plăcută!

Alex Donovici: Subiectele ne vin din viața fetiței noastre. Vedem ce trăiește, cu ce se confruntă, știm ce va întâmpina în drumul ei în viață. Mă rog, măcar intuim o parte din provocări. Prin povești vrem să o sfătuim. Strecurăm ponturi, sfaturi, îndemnuri și povețe în fiecare întâmplare. În ceea ce privește o nouă carte, Cristina v-a dezvăluit că nu putem dezvălui. Dar vă confirm și eu că o nouă carte e ca și făcută. Și ca să nu rămân mai prejos, am discutat și de o a patra carte. Și ca să fiu chiar grozav, promit să scriu o continuare la „Țup” dacă această primă carte va fi iubită. Deocamdată am primit doar reacții extraordinare de la părinți și copii.

6. Unde vă pot găsi pasionații de lectură?

Cristina Donovici: Pe site-ul nostru “PovestileCristinei.ro” și pe pagina noastră de Facebook, întotdeauna. Chiar dacă avem locuri de muncă, încercam să stăm la dispoziția cititorilor noștri mereu, să răspundem la întrebări și să ascultam sugestiile.

Alex Donovici: Exact cum zice Cristina. Mi-a fost foarte greu până acum să nu repet în răspunsuri lucruri spuse deja de Cristina dar acum chiar îmi permit. Și da, așteptăm cu drag părerile, sfaturile ori dorințele celor ce ne iubesc poveștile. Suntem aici și sper că vom scrie cât mai multe povești.

Vă doresc să aveți măcar 30 de minute, zilnic, în care să le citiți împreună cu copiii! Frumoase și educative vor fi cu siguranță!

Sursă poze: PovestileCristinei.ro




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.