3 deserturi rapide de toamnă pentru copii:
Atunci când copilul își dorește ”ceva bun” și nu prea am timp, fac unul dintre următoarele deserturi cu aromă de toamnă. Toate sunt rapide și gustoase. Copilul poate ajuta spălând fructele, punând condimentele.
Toată casa miroase a scorțișoară, a gutui sau a dovleac și a mere coapte. Mara țopăie fericită exclamând: ”-Iamii! Mami te iubesc!”
1.Mere coapte cu unt, miere și scorțișoară
Ingrediente:
- Mere ionatan, 4-6 bucăți
- Unt
- Miere
- Scorțișoară
- Zahăr
Mod de preparare:
Se iau câteva mere mai dulci, se spală, se taie în jumătăți și li se scot sâmburii.
În locul rămas gol după ce se scot sâmburii se pune un cubuleț mic de unt, o jumătate de linguriță de miere și apoi se presară un praf de scorțișoară și unul de zahăr
Se pun pe-o tavă tapetată cu hârtie de copt
Se dau la cuptorul încins la 170 de grade timp de 25-30 de minute.
2. Comport de gutui (+ mere)
Ingrediente:
- 4-5 gutui (sau gutui și mere)
- miere (3-4 linguri)
- scorțișoară 3/4 linguriță
Mod de preparare:
Se spală și gutuile bine pentru a le da jos puful. Se spală și merele. Eu am pus și mere pentru că nu am avut suficiente gutui.
Fructele se taie cubulețe și se pun într-o oală. Se pune apă cât să acopere bine fructele și se dau la fiert 20-30 de minute.
Se ia de pe foc compotul. Se poate servi cald, cu multe fructe, aromat cu un praf de scorțișoară și îndulcit cu încă o linguriță de miere per cană, dacă îl preferați mai dulce.
3. Prăjitură aromată cu dovleac și scorțișoară
Ingrediente:
- 100 grame de unt la temperatura camerei
- 250 grame de făină
- 3 ouă
- 250 de grame de dovleac gătit ca pentru plăcintă (Eu cumpăr Dovleac pentru plăcintă la borcan de la Gusturi Românești)
- 2 linguri de miere
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 plic de praf de copt
- un praf de sare
Mod de preparare:
Într-un castron amestecăm cu mixerului dovleacul, ouăle, untul călduț și mierea pentru 30 de secunde.
Apoi adăugăm ingredientele uscate, treptat, în ploaie se încorporează făina amestecată cu praful de copt. Se obține un aluat care curge, puțin mai gros ca cel de chec. La final adăugăm scorțișoara și praful de sare.
Turnăm totul într-o formă adâncă tapetată cu unt și cu făină sau acoperită cu hârtie de copt.
Stă la cuptor la 180 de grade 45-60 de minute. Pentru a ne asigura că s-a copt, facem testul cu scobitoarea.
Iese o prăjitură pufoasă, umedă și aromată. Merge de minune cu un compot călduț, cu lapte cald sau lângă un ceai parfumat.
Această prăji este o soluție rapidă și bună pentru copii. Se vor bucura garantat! Și nu numai ei. Poftă mare!
Poftă mare!