Sărbătorile de iarnă fără stres
Luna decembrie e sezonul bucuriei și al cadourilor, dar cu toții știm că toate astea vin la pachet cu multă agitație, oboseală, călătorii cu mașina, vizite făcute și primite care schimba rutina atât de benefică celor mici. Toate astea au tendința de a scoate la iveală dragonul aruncător de flăcări, așa cum numesc uneori în glumă supărarea copilei mele.
Pentru a nu mă întâlni prea des cu dragonul, încerc să anticipez și să înțeleg ce o poate aduce pe a mea fiică în starea în care scoate flăcări pe nas.
În primii ani de viață cei mici nu au mecanismele suficient dezvoltate pentru a atenua toată agitația și a nu deveni supra stimulați. Ei absorb și absorb din toate și de toate până ajung la prea plin. Atunci, hop și dragonul! Cine nu se simte mai bine după ce descarcă energia în exces?
Copiii nu au abilitățile și rezistența noastră fizică și nici același echilibru emoțional. Așa că ar fi bine să încetinim puțin ritmul amețitor și să dăm celui mic ocazia să țină pasul cu noi de sărbători.
- Am învățat ca de Sărbători să fiu mai egoistă. Am grijă să fac lucrurile care mă bucură evitând-le cu succes pe cele pe care doar TREBUIE să le fac.
Sunt prea mulți TREBUIE în decembrie – ne TREBUIE un brad perfect, multe prăjituri, cadouri cu zecile, curățenie lună în fiecare cotlon. Fără acest TREBUIE sunt mai relaxată și micul dragon mă simte și este fericit.
- Atunci când fac planuri pentru vizitele de Sărbători, am grijă să țin seama de orele de somn și de masă
și să nu o duc într-un mediu în care știu sigur că nu îi va face plăcere.
- Am un plan de rezervă. Dacă micuța dă semne că e prea mult pentru ea, ne retragem într-o zonă mai liniștită pentru a îi da ocazia să își refacă balanța emoțională.
Multă bucurie, luminițe, muzică, cadouri, mâncare. Micul dragon nu pare să mai găsească butonul de stop. Atunci dăm o tură pe afară. Întotdeauna scanez după o zonă bună pentru asta și i-o arăt pentru a o tenta cu o ieșire în alt decor, dacă e nevoie.
- Anticipez bucuria zilelor de Crăciun dar moderat, fără a insista pe cât de frumos, superb sau extraordinar va fi. Ea nu va ști prea bine ce să își imagineze și se va agita.
Se va bucura de zi și fără a îi imprima eu verbal, în mod repetat ideea.
- Anticipez apariția dragonului: Sunt atentă la semnele care prevestesc o furtună emoțională și caut să îi ofer o zona retrasă, unde se poate manifesta în siguranță, în apropierea mea
(un dormitor, pe terasa casei).
- Luăm o pauză de odihnă toți.
La prânz toată lumea doarme sau se relaxează.
- Nu mă agit prea mult pentru a da sărbătorilor un aer extraordinar. Cu siguranță liniștea, bucuria și faptul că suntem împreună vor fi cele mai valoroase amintiri/senzații care o pot însoți peste ani.
Facem câte o prăjitură, câte o decorațiune de Crăciun. În general o activitate per zi. Nu mergem să vedem luminițele, la cumpărături și apoi în vizită în aceiași zi. Ar fi prea mult.
Ce am schimbat de când sunt mamă și e util acum de Sărbători:
- Am un brad ecologic.
E frumos, și prietenos cu mediul, se montează și strânge foarte ușor și nu trebuie să stau cu aspiratorul lângă el totă ziua.
- Decorațiunile sunt mari, din plastic, lemn, fetru sau pâslă. Stau liniștită, fără emoții când Mara îl redecorează și nu am păreri de rău că ceva se va sparge.
- Mi-am luat mașină de făcut pâine. Frământă coca pentru cozonac
sau pizza. Eu doar le pun la cuptor. Rezultatele sunt decente și rapide, cu minim de oboseală.
- Fac prăjituri ușoare, rapide, fără zahăr.
Orice prăjitură, dacă depășește 45 de minute de pregătire și are zahăr, e descalificată.
- Am devenit specialistă în gătitul mâncărurilor la cuptor.
Ies bune, fără prăjeală, cu puțin ulei și puține calorii.
- Gătesc mult curcan și pește:
salată de pește, sarmale din carne de curcan, chifteluțe de pește sau curcan la cuptor, etc.
- Am luat și folosesc un aparat de gătit la aburi.
Pestele și legumele ies foarte bune așa.
- Am un meniu simplu și scurt pentru masa de Crăciun și pentru cea de Revelion.
Un decembrie liniștit și fericit să aveți!
Sursă foto: www.sapteanideacasa.ro