Cum încurajez autonomia copilului într-un mod constructiv, fără ca acesta să se simtă frustrat?
Când am decis să stau cu Mara și să lucrez de acasă, asta a fost dilema cea mai mare. Ea avea 1 an și 5 luni și era învățată cu atenția exclusivă a bunicii care stătuse cu ea timp de 6 luni cât timp eram eu la serviciu. Întâmplarea a făcut că bunica s-a îmbolnăvit grav și nu a mai putut fi pe lângă ea.
M-am întrebat atunci cum fac să am timp și pentru mine cu Mara solicitându-mă constant să mă joc cu ea. Era practic lipită de piciorul meu.
A trebuit să găsesc modalități pentru a îi oferi iubire, atenție dar și spațiu și încredere că poate face lucruri singură.
Am început prin a petrece timp special, de calitate cu ea. Zilnic are parte de atenția mea exclusivă, de iubirea mea. Ne alergăm, îi spun că o iubesc, ne certăm și ne împăcăm, ne pupăm și ne jucăm de-a ce își dorește ea. Am creat mediul în care poate acționa autonom, în siguranță.
- Am amenajat apartamentul în așa fel încât să se poată juca în apropierea mea în timp ce eu gătesc sau lucrez. Asta îmi permite să pot vorbi cu ea, sau să îi răspund la întrebări. Am amplasat măsuța ei de joacă în living lângă masa mare. Acolo lucrez.
- I-am explicat că mama are treabă iar ea va trebui să se joace singură câteva minute. Treptat am crescut timpul. La început am ajutat-o să aleagă o activitate pe care o începeam împreună și ea o continua cum dorea.
- Am securizat casa astfel încât ea putea explora în siguranță, de mică, iar eu nu trebuia să mă țin după ea sau să îi atrag atenția mereu. Mobila este prinsă în pereți, prizele au capac, substanțele chimice și medicamentele în dulapuri închise, ușile au opritoare pentru a nu se lovi la mâini, jucăriile sunt toate adecvate vârstei ei și accesibile pentru înălțimea ei.
- I-am pus la dispoziție în zona de living, la înălțimea ei, jucării din care putea alege: pe rafturi Lego, cărți de citit, creioane cerate, cărți de colorat și hârtie, în coșuri mingi și jucării de plus, în cutii mașinuțe, o tabla, cretă și burete umed, etc.
- Ascultăm CD-uri cu povești care adesea au și carte. O ajută să își exerseze imaginația. Ascultă CD-ul cât eu am treabă iar dacă are carte o răsfoiește pentru a identifica pagina despre care se povestește.
- I-am pus la dispoziție CD-uri cu muzică din care putea alege ce să asculte, eu ajutând-o doar sa introducă CD-ul. Uneori cânt cu ea în timp ce gătesc. Ea dansează și cântă la rândul ei. E amuzant și relaxant.
- O încurajez în parc să îți facă prieteni, în timp ce eu stau pe bancă. I-am spus că poate veni alături de mine pe bancă când dorește și cât dorește.
- Am început să invit la noi acasă copii cu care să se joace liber, fără ca eu să intervin în joaca lor. E uimitor cât de bine se simt împreună.
- Am cumpărat nisip kinetic colorat și forme. Se poate juca câte o ora la măsuța ei făcând felurite forme. E relaxant și fascinant. Chiar și mie îmi place.
- Am cumpărat plastilină, cuțite de plastic și farfurii. Face mâncare, o toacă și o servește păpușilor.
E bine așa și pentru ea și pentru mine. Uneori protestează, mă vrea toată pentru ea. Marea majoritate a timpului cât am treabă se joacă în apropierea mea. A înțeles că am și eu treabă și nevoie de odihnă sau de relaxare. A căpătat încrederea și plăcerea de a face singură. independent, fără ca eu să îi condiționez activitățile.
Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro