Acesta nu este un articol care sfătuiește mamele să nu dea antibiotic celor mici, ci să ceară efectuare unei analize rapide pe baza căreia doctorul curant să decidă necesitatea administrării antibioticului.

Când avea 6 luni, Mara a avut prima răceală destul de puternică cu febră mare. M-am speriat. Norocul a făcut ca atunci să am lângă mine o doctoriță pediatru care știa de această analiză și evalua riguros necesitatea administrării antibioticului. Ea mi-a vorbit despre analiza CRP și despre modul în care mulți doctori o folosesc deja pentru a determina dacă tratează cu antibiotic sau nu un pacient. Mi-a vorbit despre diferența dintre o infecție virală și una bacteriană și despre modul diferit în care acestea trebuie tratate. Antibioticele nu au efect asupra virusurilor. Dacă boala este provocată de o bacterie se va trata cu antibiotic.

Administrarea generalizată a antibioticelor reprezintă o problemă care are impact la nivel personal și la nivel global. Efectul administrării unui antibiotic după ureche se vede nu numai asupra pacientului care suferă efectele secundare, dar crează noi tipuri de bacterii din ce ce în ce mai rezistente.

Mulți doctori oferă ca prim remediu antibioticul fără a afla dacă boala este cauzată de un virus sau de o bacterie. Există și alte analize, dar ceea ce diferențiază CRP este că rezultatul se primește în decursul aceleiași zile. Alte teste pot dura 2-3 zile.

Așadar ce este CRP? Și de ce să solicitați doctorului să vă recomande această analiză înainte de a decide administrarea antibioticului?

CRP măsoară concentrația în sânge a proteinei C-reactivă al cărei nivel crește atunci când organismul luptă cu o infecție bacteriană. Un nivel scăzut al proteinei C-reactivă va indica doctorului că nu este vorba de o bacterie, deci nu este nevoie de un tratament cu antibiotic. CRP nu arată prezența unei infecții virale pentru că sistemul imunitar are un alt tip de răspuns.

Nu este o analiză scumpă în raport cu beneficiile oferite prin evitarea efectelor negative ale folosirii antibioticelor, mai ales în mod repetat. Costă în jur de 20 lei.

Se poate recolta și din deget pentru copii mai mici și nu necesită pregătire prealabilă.

Acest test nu este o soluție completă el ghidând doctorul corelat cu alte simptome și cu informațiile pe care acesta le are despre pacient (antecedente medicale și alte investigații).

CRP este un test care vine în sprijinul unei administrări mai responsabile a antibioticelor fiind un îndrumar corelat cu alte informații. Exisă cazuri, urgențe medicale, în care doctorul poate decide administrarea de antibiotic fără testare.

Studiile au arătat că utilizarea acestei analize a condus la o administrare judicioasă a antibioticelor fără a afecta starea de sănătate a pacienților.

fericirea-e-aici-si-acum

Sursă foto: www.sapteanideacasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.