Cum adoptăm o rutină corectă pentru somnul copilului?

Cum regăsim relaxarea și bucuria de fi părinți?

Rolul nostru de părinți este de a oferi iubire necondiționată. Suntem într-o cultură competitivă, în care există vârste de referință pentru orice face copilul și zeci de ghiduri despre cum să ai un copil mai deștept. Tentant? Din păcate, în acestă cursă după realizările demne de laudă ale copiilor noștri, principalii perdanți suntem noi părinții. Pierdem bucuria și relaxarea de a fi mama sau tatăl cuiva, ne urmărim atenți copiii pentru a le sesiza evoluția precoce, investim în cursuri, educăm și explicăm non stop. Ține de noi să ne facem darul extraordinar al relaxării.

Ca părinți putem avea rolul de observatori curioși.

Un copil ne poate uimi dacă îl lăsăm să desfășoare o activitate singur, renunțând la impulsul de a intra în rolul de educator care îi explică celui mic cum să procedeze.

Privindu-ne copiii învățăm despre ei, despre ce îi bucură, despre modul lor preferat de învățare, învățăm și înțelegem despre noi, despre cum îi putem aborda cu succes.

Rolul de observator ne ajuta să recunoaștem și să identificăm sentimentele copilului fără a simți nevoia de a le corecta.

Nu vom dori să îi distragem atenția de la ceea ce simte, să îl mințim. E un disconfort de care ne putem detașa, conectându-ne la copil prin acceptarea și înțelegerea a ceea ce trăiește. Scopul meu este o relație bazată pe încredere, respect și onestitate atât din partea Marei către mine cât și din a mea către ea.

Părinții nu ar trebui să renunțe la satisfacerea nevoilor personale.

Nu renunțați să mâncați pentru că cel mic plânge și vrea să se joace după ce l-ați hrănit. Explicați-i că acum e rândul vostru să mâncați pentru că vă e foame. Ambii avem drepturi, mama să mănânce, copilul să își exprime dezacordul.

Le putem spune deschis când nu ne avem energie sau nu ne face plăcere o activitate.

– Am dansat 10 de minute, acum aș vrea să stau pe canapea să mă odihnesc. Tu poți continua singură dansul sau să vii lângă mine pe canapea.

Cel mai bun mod de a oferi învățături este onest, cu respect, generozitate și empatie, prin puterea exemplului, nu prin a acționa forțat pentru a îl educa.

Nu îi sâcâiți : -Pupă-l pe bunicul! – Spune: Bună ziua! -Dă-i și fetiței jucăria ta! e dreptul lor să simtă și să facă lucrurile. Noi le putem fi model și le putem explica de ce noi procedăm așa. Vor face la fel, în timp, vor arăta empatia în mod autentic, când o simt.

Putem vorbi celui mic un ton normal, fără o abundență diminutive și alintături.

Copilul ne înțelege și va învăța să vorbească în ritmul său ca rezultat al interacțiunii cu noi, nu ca rezultat al efortului de a îl învăța limbajul. La fel, îi putem explica onest că el alege cine să îl ia în brațe sau să îl pupe, sau cu cine să împartă jucăriile. Că și alți oameni pot alege ceva diferit de ce el își dorește și asta este corect.

Copii sunt curioși prin natura lor.

Mediul din jurul nostru le oferă posibilități infinite de a experimenta și înțelege. Ei sunt programați genetic să își dezvolte abilitățile motorii, de comunicare și relaționare cu alți oameni. Relaționarea respectuoasă cu părintele și un mediu sigur de explorare sunt adesea suficiente. Nu trebuie să purtăm mereu grija că nu facem destul pentru a îl învăța pe cel mic. Copilul își alege cu bucurie din jur experiențele interesante, le repetă cu tenacitate până la perfecționare. Mara se lupta să se întoarcă pe burtă imediat ce se găsea cu fața în sus. Cred ca avea vreo 5-6 luni. Apoi își ridica mâinile și picioarele spre spate ca un fel de arcuire. Susține poziția asta până devenea roșie la față de efort și apoi cădea cu nasul pe saltea. Am încercat să o întorc dar ea revenea la acea poziție. Peste 3 săptămâni a reușit să se ridice pe genunchi, apoi peste câteva zile și în mâini. Apoi căzând foarte des în nas, a început să meargă de-a bușilea către prima jucărie. Arcuire ei inversă față de mersul în patru labe a fost o abordare ciudată, dar rezultatul a fost al ei și reușita la fel.

Timpul de calitate, de conectare cu copilul începe de când acesta este mic.

Îl putem implica respectuos și să îi cerem colaborarea la schimbatul scutecului, la tăiatul unghiilor, fără grabă. Contactul vizual cu copilul poate transforma aceste momente din dificile în momente de intimitate, de încredere împărtășită. Timpul asta oricum trece prea repede. Se poate să fim prezenți în liniște, lăsând copilul să exploreze sunetele scose de o jucărie cu diferite texturi sau în timp ce admiră cum frunzele se mișcă, fără să ne gândim: copilul nu face nimic, se plictisește. Nimic mai greșit, învață, observă. Nu suntem supraoameni, nu putem acorda atenție deplină clipă de clipă celui mic. Conectarea de calitate e cu pauze, cu timp pentru fiecare, pentru copil și pentru mamă.

Relația cu cel mic e evolutivă și se perfecționează prin experimente și greșeli.

Cred că până la urma contrează să avem în minte scopul – o relație empatica de-a lungul vieții noastre bazată pe iubire, încredere și respect.

E o provocare să fii părinte și să încerci să te detașezi de ani de experiențe personale și de educație atunci când îl privești pe cel mic. Nu trebuie să fim profesori sau psihologi, din fericire trebuie să fim doar părinți.

Putem fi inventivi, putem observa și încerca să nu intervenim prea brusc în procesul de învățare al celui mic.

S-ar putea să îl direcționam împiedicându-i o descoperire importantă, necesară care coincide cu nevoile lui naturale și cu caracterul său.

Relația cu el, copilul nostru, are o dinamică infinită. E între două ființe distincte care se schimbă. Hai să respirăm și să ne uităm în ochii copilului nostru. Avem în față o viață împreună și doar câțiva ani pentru a ne juca liberi! Să nu îi grăbim!

poza-tab-despre-ea

Sursă foto: Avopix

 Un comentariu la „Cum regăsim relaxarea și bucuria de fi părinți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.