Basme, teatru de păpuși și jocuri de rol: De ce basmele fac copiii mai inteligenți?

Copiii ar trebui vadă și să asculte basme și, de ce nu, să joace un rol în ele pentru că:

  • basmele îi ajută pe copiii noștri să facă diferența între bine și rău

Cum învățăm copilul să facă alegeri bune? Este o provocare pentru părinți să explice copilului legătura dintre alegeri și consecințe. Personajele din povești sunt mereu puse în situația de a face alegeri. Uneori aleg bine, alteori aleg greșit și sunt nevoite să suporte consecințele negative.

Morala unui basm este culegi ceea ce ai semănat. Alegerile corecte sunt răsplătite, cele incorecte nu și au consecințe neplăcute.

  • basmele oferă adultului ocazia de a ajuta copilul să analizeze situațiile și personajele bune cât și pe cele rele

Basmele conțin situații care dau posibilitatea adultului să discute cu copilul și să analizeze fapte și consecințe. El poate pune copilul în situații ipotetice, ajutându-l să se analizeze ce ar putea fi făcut fără a fi el însuși nevoit să se găsească în situația bună sau rea. Va analiza indirect prin intermediul personajelor și al alegerilor pe care acestea le fac.

  • basmele ajută la dezvoltarea limbajului

Este foarte important să citim copiilor basme, să le spunem povești, să îi ducem la piese de teatru care pun în scenă povești. De ce? Pentru că le îmbogățește limbajul. Ascultând povești copiii învață cuvinte noi. Copii cărora li se citește zilnic sunt cu aproximativ un an înainte celor cărora nu li se citește.

  • basmele dezvoltă imaginația copiilor

Orice este posibil în povești. Zâne bune și vrăjitoare, copiii care zboară, balauri care scot flăcări pe nări, animale care vorbesc… Cred că pe lumea asta sunt puține lucruri atât de minunate ca imaginația. Logica te poate duce din punctul A în punctul B, dar imaginația te poate purta oriunde. Ea este sarea și piperul vieții noaste și sursa progresului.

Când mintea și sufletul ne sunt expuse la diferite idei și soluții dezvoltăm un mod de gândire care depășește tiparele. Atunci când ai imaginație vei găsi soluții noi, neașteptate și uimitoare la problemele prezentate.

  • chiar dacă în basme se întâmplă lucruri rele, în marea majoritate a cazurilor, binele învinge răul

Lumea asta mare este un loc minunat și frumos. Dar nu este compus numai din bine și frumos. Basmele dau copiilor puterea de a crede, în adâncul sufletului, că binele și frumosul înving răul chiar dacă uneori ne găsim în circumstanțe nefavorabile.

  • basmele ajută copilul să trăiască emoții negative într-un mediu familiar, controlat și sigur

Multe povești prezintă și dau ocazia copilului să trăiască emoții negative precum jalea atunci când un personaj moare, furia când este făcută o nedreptate, teama atunci când personajele se lupă. Toate aceste sentimente sunt testate/trăite într-un mediu sigur pregătind copilul pentru situațiile neplăcute cu care se poate întâlni în viața reală.

  • basmele au o structură clară și concisă: Introducere, intrigă, deznodământ

Poveștile moderne sunt frumoase, actuale dar basmele oferă copiilor o idee clară a felului cum curge o poveste. Le prezintă o situație, personaje care posedă puteri supranaturale, îi contrariază și la final restabilesc echilibrul prin triumful binelui asupra răului.

  • basmele sunt captivante

Copiii sunt fascinați, le urmăresc cu atenție. Odată ce se aude ”A fost odată ca niciodată..” o lume minunată se deschide în fața copiilor noștri cu personaje fantastice, aventuri și magie. Copiii sunt fascinați. Trebuie doar să privim fața unui copil când îi spunem o poveste. Atunci când copilul este interesat de ceea ce aude și vede, el învață natural noțiunile noi.

Multe piese de teatru pentru copii au la bază basme. Copiilor le plac și sunt utile din motivele enumerate mai sus.

Am fost la câteva piese de teatru care au la bază basme.

Ne jucăm teatru de umbre cu siluete imprimate și decupate de noi. Îi place foarte mult. Asta m-a determinat să caut și să cumpăr pentru ea un set de teatru cu figurine și CD audio. Mara pune în scenă cu ajutorul lui ”Punguța cu doi bani”Figurinele mânuite personal de ea îi dau posibilitatea de a se exprima și de a își dezvolta abilitățile.

Joaca cu păpuși, marionete sau figurine are beneficii pentru educația copiilor:

  • Le stimulează imaginația: copiii vor folosi siluetele pentru a deveni mici actori care joacă în propria piesă.

  • Îi ajută la îmbunătățirea motricității, a expresivității și a dicției. Copilul va mânui figurinele pentru a le da viață.

  • Îi ajută să capete încredere în propriile capacități, să aibă un limbaj mai bogat și să se exprime mai ușor.

  • Le sprijină dezvoltarea emoțională și încurajează colaborarea între copii oferindu-le posibilitatea să comunice într-un cadru sigur prin intermediul piesei.

  • Îi ajută să își petreacă timpul jucându-se autonom. CD ce conține dramatizarea poveștii poate fi ascutat de copil în timp ce mânuiește singur siluetele.

Joacă, basme și teatru de păpuși

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.