Mentalitatea optimistă (”growth mindset”) descrie o modalitate de a privi provocările și eșecurile. Oamenii care au o astfel de mentalitate au convingerea că, chiar dacă se confruntă cu anumite dificultăți, abilitățile nu sunt piedici în calea dezvoltării. Aceștia cred că în timp și prin muncă, abilitățile se pot îmbunătăți. Aceștia dau dovadă de reziliență. Adică au capacitatea de a își reveni după un eșec mai mic sau mai mare și pot folosi această experiență ca pe o piatră la temelia viitorului lor.

Oamenii cu metalitatea opusă, adică cei care au credința că abilitățile lor sunt limitative, cred că nu le pot îmbunătăți, indiferent cât de mult vor încerca.

A avea o mentalitate optimistă are beneficii reale deoarece îi ajută pe oameni să își modifice abordarea față de dificultăți și provocări și să își mențină motivația pentru a își îmbunătăți competențele, pentru a evolua și a se dezvolta continuu (#growth”).

Nu vor gândi „nu pot face asta” ci „nu pot face asta acum”.

Copiii și adulții învăța și cultiva convingerea că lucrurile care sunt greu de făcut acum pot să nu fie întotdeauna dificile. Pot căpăta încrederea că viitorul stă în propriile mâini. Aceștia vor fi mai înclinați să se folosească de greșeli pentru a învăța din ele și nu vor renunța cu ușurință la ceea ce își doresc.

Descarcă poster A4 mentalitate optimistă (” growth mindset ”)

Sursa foto: www.SapteAniDeAcasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.