În pofida nenumăratelor beneficii ale jocului, atât pentru copii, cât și pentru părinți, timpul pentru joacă liberă s-a redus semnificativ pentru unii copii în perioada recentă.

Jocul oferă oportunitatea ideală părințlor/adulților de a se conecta autentic și profund cu copiii lor. Este fereasta perfectă către lumea celor mici și ușa pe care putem intra pentru a educa, a ajuta și a ne conecta cu copiii.

Jocul este limbajul preferat al copiilor (Garry L. Landreth ), este calea cea mai eficientă pe care o au adulții la îndemână pentru a-i înțelege pe cei mici, pentru a comunica cu ei, a dezvolta legături de atașament sănătoase. Limbajul jocului este atât de bogat! Jocul ține loc de cuvinte și aduce copilului posibiltatea de a transpune și experimenta situații de viață și de a comunica.

Dacă ne uităm cu atenție la copiii, vom observa cât sunt de implicați în joc și cum jocul lor are importanță, portă semnificație și are sens. Putem supune atâtea despre un copil doar urmărindu-i felul cum se joacă și putem îi fi alături atât de deplin alătunrându-ne jocului lui fără intenția de a îl restricționa.

Jocul este atât de important deoarce contribuie în mod pozitiv și definitoriu la dezvoltarea optimă cognitivă, fizică, socială și emoțională a copiilor și adolescenților.

Prin intermediul jocului putem adresa arii ca: comunicarea, reglarea emoțională, îmbunătățirea relațiilor cu semenii, judecata morală, managementul stresului, stimularea ego-ului, pregătire pentru viață și autoactualizare (Charles E. Schaefer).

Descarcă Beneficiile jocului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.