Bugetul unei familii la primul copil – Cum economisim bani înainte de naștere celui mic? Cum gestionăm banii după? Ce merită să achiziționăm?

Bugetul unei familii în așteptarea primului copil….. o gaură neagră. Orice ban care intră în casă este atras acolo pentru a nu mai fi văzut niciodată. Toate jucăriile par utile și ne este drag să îi cumpărăm haine frumoase. Adesea achiziționăm ceva doar pentru a îi face o bucurie celui mic sau pentru că este frumos.

Din momentul în care am rămas gravidă, mi-am dat seama că ar fi bine să îmi schimb obiceiurile și să încep să pun la ciorap niscaiva bănuți, lucru care era total împotriva firii mele. Să nu mai zic că îmi alesesem momentul ca nuca în perete. Tot ce vedeam vroiam.. pătuțul cel mai șic, o protecție de pat cu animale, un carusel musai cu albine, balansoar, cărucior 3 în 1, mare, ca să încapă bebe…

Cărucior a fost primul pe care l-am vândut, pe OLX, pentru a lua un cărucior sport, când avea Mara 6 luni. Zeci și zeci de hăinuțe au rămas neîmbrăcate în deruta colicilor și a nopților nedormite. Rochii? Am folosit doar body cu capse. Se îmbracă ușor. Singurele rochii care au ajuns pe Mara până la 6 luni, a fost cele de la botez.

Soțul, fire mai pragmatică, a încercat în zadar să îmi potolească avântul și să reducă lista de achiziții. În final, pentru binele familiei, a renunțat.

Dragi mămici (căci sunt sigură că sunt în asentimentul multor tătici) luați strictul necesar, lucruri funcționale. Banii puși de-o parte vă vor folosi în mod cert în primul an de viață. Acesta este foarte solicitant pentru bugetul familiei.

Sunt destule cheltuieli noi, substanțiale, care apar odată cu bebe: scutece, consultul pediatric periodic lunar, laptele praf, scutece, alte haine la intervale foarte scurte de timp…

Ce am cumpărat pentru bebe și NU mi-a folosit:

  1. Cărucior 3 în 1 cu stoică și landouoptați pentru un cărucior sport, eventual reversibil, care se poate folosi de la 0 luni. E mai ușor, mult mai ieftin și cu siguranță mai ușor de transportat în portbagajul mașinii.
  2. Încălzitor pentru biberoane. Nu aveam timp să îl folosesc. Paradoxal, fără să îl folosesc eram mai eficientă.
  3. Salteluță de activități. A preferat să se joace în pătuț sau în țarc.
  4. Leagăn balansoar. Parcă o puneam în scaieți.
  5. Haine, haine, haine…bentițe care îi alunecau de cap, rochițe care o enervau pentru că se încurca în volane, prea multe body-uri, salopete, pantalonași și șosete…
  6. Primul marsupiu ales în grabă,  foarte scump și care la o citire pe net s-a dovedit a nu susține corect pe bebe.

Toate astea însumate duc la un buget de aproximativ 4500 lei.

Zilele acestea eMag are o campanie pentru bebe: Baby days. Puteți arunca un ochi pe pagina lor, poate veți găsi produse care să merite investiția.

Iată ce lucruri minunate am avut noi. Vi le recomand cu căldură. A meritat investiția, adică au fost folosite intens, au o calitate bună și au fost agreate de copil: 

  • Cărucior sport Peg Prego Pliko Mini. Noi am avut modelul dar cu desene animate, foarte ușor, doar 5,7 kg, utilizabil de la 0 luni, ușor de pliat și nu ocupă mult loc în portbagaj. Modele felurite, frumoase, colorate. Un deliciu. Pliko Mini este căruciorul cel mai mic, mic, mic… Recomandat de la naștere pana la 15 kg (0-3 ani). Igienic – datorita sistemului de pliere, hamacul căruciorului nu atinge pământul/ podeaua, rămânând întotdeauna curat, lucru foarte util. Mânere reglabile în înălțime. Pentru mine a fost foarte important fiindcă sunt înaltă și am avut o poziție corectă. Mecanism de Pliere Tip Umbrela, cu o singură mână. Necesar. Mămicile știu de ce…
  • Cădita pentru baie care poate fi fixată pe cadă cu un suport ce se cumpără separat. Stabilă. Vă va ajuta enorm. Copilul va fi mult mai ușor de spălat la acea înălțime. Spatele vostru va fi mult mai puțin solicitat. Culori frumoase, formă ergonomică, antiderapantă.
  • Reductor pentru cadă/ Suport pentru copil pentru baie în cada mare. Extrem de util, frumos și solid. Mara s-a simțit în siguranță în el, mami are mult mai multă autonomie a mâinilor. De aici trecerea la baia în cada mare a fost făcută firesc, fără temeri din partea celei mici.
  • Pătuț  de la Ikea cu cele necesare pentru a acomoda copilul: saltea fermă cu cocos, husă pentru saltea, cearceaf de pat, sac de dormit
  • Pampers Pants, scutec chiloțel, prietenul nostru de nădejde în perioada în care Mara a învățat să folosească olița și toaleta. Autonomia copilului este încurajată, fiind cu elastic (nu cu scai în talie)… și mami va beneficia, utilizare mai ușoară. Când bebelușul tău devine mai activ și începe sa nu mai stea la schimbat, scutecele devin greu de pus. Este timpul pentru Pampers Pants. Scutecele-chiloțel sunt ușor de pus (doar se trag în sus) și de scos (rupi lateralele și gata!) și îi oferă copilului pana la 12 ore de protecție împotriva umezelii.
  • Capac toaletă cu adaptor pentru copii cu închidere lentă și magnet: extraordinar mai ales că Mara nu a agreat olița și am folosit aproape exclusiv vasul de toaletă. Copilul îl poate coborî și ridica singur datorită dispozitivului cu magnet. Găsiți la Dedeman sau Leroy Merlin.
  • Țarc mare. Mara a explorat acolo în siguranță cât eu mai făceam treburi în casă. Îl recomand pe cel de la Cam pentru marginile foarte moi, fiind imposibil ca bebe să se accidenteze. Este dotat cu 4 mânere pe care bebelușul le poate apuca și cu ajutorul cărora se poate ridica în picioare. Are un design foarte frumos și un mod foarte ușor de strângere și depozitare.
  • Trotinetă marca Micro. Copiii o adoră pur și simplu. Este stabilă, confortabilă, robustă și silențioasă. Știu destui copiii care o au. Este foarte apreciată. Este extrem de ușoară: are numai 1.79kg și rezistentă. De frumoasă, nu mai spun…. Ideală pentru copiii peste 2 ani. Mara a folosit-o prin casă mai devreme. A primit-o iarna.
  • Șervețelele Huggies Pure foarte bune datorită fibrelor din care sunt fabricate (65% celuloza). Veți avea impresia ca folosiți doar vata și apă pentru curățarea zonei de scutec. Fără parfum, fără alcool. Ideale pentru mâini, față și poponeț.
  • Gel de duș pentru copii de la Bioderma fără coloranți, fără săpun, fără parabeni. Hipoalergenic. Conține doar ingrediente sigure din punct de vedere dermatologic. Noi îl folosim ca gel de duș și șampon pentru Mara. Ajunge foarte mult timp. Nu ustură. Nu irită ochii copilului. Recomand și laptele de corp. Îl avem. Pentru copiii cu ten atopic există varianta Atoderm PP pe care am folosit-o până la 8 luni și noi.
  • Pasta de dinți Biorepair. Gust foarte bun, fără fluor. Mara nu a refuzat niciodată spălatul pe dinți. Remineralizează și repară micro-fisurile. Întărește smalțul dentar, protejează dinții de apariția cariilor, îi face mai puternici și mai sănătoși. Extractul de căpșuni are proprietăți tonice și nutritive asupra gingiei. Nu conține fluor, siliciu abraziv, dioxid de titan, parabeni sau SLS.
  • Sterilizator Munchkin mare – pentru 6 biberoane. Foarte rapid și rezistent.
  • Aparat de gătit la aburi de la Tefal, extrem de util în diversificare și chiar și acum. Nu am ales un model pentru bebe pentru că am vrut să îl pot folosi și pentru adulți. Gătesc în el și  acum.
  • Pompă de sân de la Avent – ajutorul meu de nădejde în primele 2 luni de viață Marei. Ea a avut icter și era somnolentă la sân. Model este foarte bun. În spital am avut altă marcă, luată pe fugă, de soț, când am făcut furia laptelui. Nu am fost mulțumită, am achiziționat Avent și nu am regretat.
  • Oliță portabilă (pliabilă) de la Mothecare. Au si la Bebetei oliță portabilă. Nu aș renunța la acest produs pentru nimic în lume. Încape în geantă sau în ghiozdan. Mara are aproape 5 ani, o avem încă în portbagajul mașinii și o utilizăm când suntem departe de o toaletă. Cât a fost mică am folosit-o intens la plimbările în parc.
  • Scaun de masă de calitate marca Peg Prego. Comod, stabil, frumos, reglabil și adaptabil ca poziție și înălțime.
  • Scaun de mașină

 

  • Haine pentru exterior dacă este sezonul rece: salopetă de iarnă, căciulă, mănuși, cagulă;
  • Haine pentru interior și exterior ușor de îmbrăcat. Este foarte important pentru că se poate să schimbați copilul de scutec în medie de 10 ori pe zi. Body, costumaşe, colanți, șosete, costum subțire cu glugă, salopete. Este bine ca hainele să fie din bumbac sau lână. Fibrele sintetice irită pielea celor mici.
  • Produse pentru igienă și îngrijire: Prosop de baie cu glugă, forfecuță pentru unghii, perie pentru păr, termometru de baie, cremă pentru iritația produsă de scutec, prosop; scutece din pânză și/sau muselină;
  • Câteva cărți și jucării
  • Suzete frumoase de silicon în totalitate
  • Biberoane cu tijă, sistem care face ca cel mic să înghită mai puțin aer atunci când bea lăpticul și deci să aibă mai puține crampe la burtică.
  • Cred că poate fi adăugat cu încredere un marsupiu. Din păcate, eu nu avut voie să port copilul, din cauza unor probleme de spate, deci nu pot recomanda unul.

Lucrurile se pot lua și pe parcurs în funcție de preferințele lui bebe. Nu uitați că sunt produse pe care le veți folosi de la câteva luni la maxim 2 ani și jumătate (cum e cazul pentru căruț și pătuț). Folosiți-le cu grijă și le puteți revinde pe site-urile cu produse second hand, reducând astfel din investiția inițială.

Am învățat moderația. Cel mic crește așa de repede încât lucrurile sunt depășite foarte repede ca interes și dimensiuni.

Ce aș recomanda acum: urmăriți promoțiile. Eu acum aleg produsul și aștept să intre în promoție. După folosire, dacă sunt ultilizate corect, revindeți pe OLX pentru a amortiza o parte din investiție. Sigur vor fi mămici doritoare să achiziționeze. Cumpărați de pe OLX. Eu am luat țarcul de acolo. L-am văzut, prețul era corect, era perfect funcțional. Luați produse solide.

Țin un buget. Este interesant cât am cheltuit pe unele hainele pe care  Mara le-a purtat de 2-3 ori. Asta mă face să mă gândesc de 2 ori înainte de a îi cumpăra Marei o bluză doar pentru că este frumoasă.

Cumpăr jucării care le vom folosi mai mult timp în mod creativ de genul Lego, cărți, mingi, cuburi de construcție, nisip kinetic, creioane cerate…

Putem economisi dacă încercăm să nu cumpărăm la impuls. Mi-am impus o regulă. Înainte de cumpăra ceva îmi pun o întrebare:  – Îmi este cu adevărat necesar sau e doar un lucru de care mă pot lipsi? Îmi va aglomera doar viața și casa și subția portofelul? Apoi, dacă am decis că voi cumpăra, caut un preț corect și fac achiziția.

21 Ianuarie 2016 LOW

Sursă foto: Avopix

(P) Faptul că ai citit acest material publicitar reprezintă sprijinul pe care ni-l oferi pentru acoperirea costurilor pentru menținerea activă a acestei pagini web și pentru efortul și timpul dedicat în a vă oferi, cu drag și pasiune, și alte informații pe care sper că le găsești utile. Îți mulțumim!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.