Când copilul spune ”-Mami! Ia uite!Vino!”, el are nevoie de conectare

Când copilul spune ”-Ia uite mami!”, el are nevoie de conectare

Când copilul spune ”-Mami! Ia uite!Vino!”, el are nevoie de conectare

Solicitările ”sâcâitoare” ale copilului reflectă nevoia acestuia de conectare. Ele sunt menite să semnaleze părintelui că cel mic are nevoie de iubire și de atenție. Aceste momente sunt tot atâția pași către inima copilului și către un mediu familial afectuos, echilibrat și, mai ales, liniștit. Cu cât adultul încearcă să se sustragă, cu atât copilul va cere mai imperios hrana sufletească. El va merge până acolo la a obține atenția prin comportamente negative pentru a simți că părintele îl vede/îi dă atenție (chiar certându-l). 

Când copilul are nevoie de conectare: Copiii cer destul de des părintelui să se uite la ei în timp ce fac ceva sau se joacă:

”- Mami/Tati, ia uite!”. Nu de puține ori răspunsul este distant și atenția ne este distrasă, mai ales dacă avem ceva de lucru, dacă pregătim cina sau verificăm rapid telefonul.

Ei bine și ce-i așa deosebit? Ce este de remarcat în această situație aparent banală și destul de des întâlnită?

Că, de obicei, tocmai atunci când fac ceva, sunt rugată în mod repetat sau mi se cere iar și iar ”sâcâitor”, să privesc copilul făcând ceva. Tot de cele mai multe ceea ce face nu este un lucru nou sau ieșit din comun.

Nevoia umană/normală a copiilor de a se simți văzuți/validați

Atunci când un copil spune „-Uite, mami!” sau cere „-Vino să îți arăt ceva!” cred că se confruntă cu nevoia umană de a simți că are importanță, că este văzut dincolo de suprafață. Nu se referă la îl privi ci la a fi conectați, la a transmite că simțim iubire, că știm că depune efort, că îi înțelegem interesele, unicitatea și sufletul.

Așa că, atunci când copilul spune „-Uite mami!”,”-Vino să vezi ceva! sau ”-Vrei să ne jucăm un joc inventat de mine?”, poți spune: „-Bine, am să mă opresc din ceea ce fac pentru un timp și am să vin să văd ce îmi arăți. Apoi revin la ceea ce făceam”.

Atunci când am fost invitată, pe la 8 seara, la un joc inventat de fetița mea, în timp ce scoteam vasele din mașină, am întors capul către ea. Am privit-o cu toată atenția, am observat câtă speranță și așteptare (dor) erau în acele cuvinte și i-am oferit atenția mea deplină. Am fost prezentă. Am ascultat atent indicațiile jocului și l-am jucat întocmai de două ori. Cam 10 minute. Apoi i-am spus: „-Mi-a plăcut să mă joc cu tine. Mi s-a părut interesant cum am inventat povești din cuvintele propuse de tine”. Ea a zâmbit încântată și mi-a zis:  ”-Eu acum am să mă joc cu Lego.”  Până a venit vremea să îi citesc povestea de seară a colorat și a făcut Lego, în aceiași camera cu mine, jucându-se independent.

Care este nevoia copilului?

Asta era tot ce are nevoie copilul: să fie fi văzut, să știe că atunci când spune ”-Mami! Ia uite!Vino!”, îl privești și devii părtaș la viața lui obișnuită, la ideile lui, la dorințe… Nu de asta avem nevoie cu toții? De ce ar fi copiii diferiți? Doar pentru că sunt mici?

Ce beneficii are această abordare?

Ce este minunat atunci când răspundem nevoii umane de atenție a copiilor noștri, atunci când ne conectăm și le validăm dorințele/acțiunile? Atunci copilul se relaxează și acea atitudine ”sâcâitoare” încetează. El se simte validat/văzut și poate să își vadă mai departe de activitățile cotidiene pentru că și-a încărcat bateriile cu energie pozitivă.

Aceste momente de conectare/validare trebuie să devină un obicei. Părintele poate iniția aceste momente. Nu trebuie să fie doar reactiv. Timpul și atenția investite se vor întoarce înzecit în toate momentele de calmitate și bucurie cu care copilul ne va răsplăti.

Sursa: www.SapteAniDeAcasa.ro

Când copilul spune ”-Mami! Ia uite!Vino!”, el are nevoie de conectare
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.