Cât de bine îmi cunosc copilul? Cât de bine mă cunoște el pe mine?

Ne uităm în ochii copiilor noștri și știm cu certitudine că este o legătură minunată, puternică și frumoasă. Totuși, dincolo de ceea ce simte inima, există și acel tip de legătură care provine din a cunoște omul de lângă tine, din a ști despre el. Da, omul acela mic de lângă tine te poate surprinde și inspira. Și tu îl poți surprinde și inspira pe el. 

Cum ar fi să ne facem un scop din a vorbi unii cu alții mai mult?

Dacă am putea citi gândurile cuiva ce bine ar fi! Numai că nu putem… Ne putem baza pe deducție uneori sau ne putem imagina ce trăiește cineva, ce își dorește, ce îl motivează sau supără… Dar imaginație și deducția ne pot juca feste, ele pot deforma realitatea.

Ce rost are să te îmbufnezi și să te închizi în tine când de fapt sufletul tău este rănit și tânjești ca cineva să te asculte, să vină să te ia în brațe, să te înțeleagă? De ce oare ne mirăm că dacă spunem cuiva ”-Lasă-mă” sau îi întoarcem spatele acel cineva chiar pleacă?

Dacă vrei să afli ceva despre cineva, cea mai bună cale este să îl întrebi. Iar dacă vrei să transmiți cuiva ceva, trebuie să îi spui clar ce simți și ce dorești.

Pare foarte simplu și totuși… Când i-ai povestit ultima dată copilului tău ce te bucură? Ce pasiuni ai? Ce nu îți place? Ce făceai în copilărie? Când l-ai întrebat despre el?

Iată 2 sugestii de activități care ne ajută să ne cunoștem mai bine:

1. Hai să ne amintim!

Starea de bine este de multe ori echivalentul unei plimbări printre amintiri.

Ia copilul alături și arat-i poze de pe vremea când era mai mic, arată-i poze cu tine în copilărie, cu bunicii tineri sau cu burtica rotundă în care se găsea. Este o experiență minunată de cunoaștere reciprocă și de apropiere sufletească.

Copilul va auzi prin viu grai cât de dorit și de așteptat a fost, va vedea asta pe chipurile din poze. Se va amuza la felul cum era ca bebeluș…

2. Ce-ar fi facem un exercițiu în familie? Un fel de joculeț de cunoaștere și autocunoaștere.

Eu l-am jucat cu Mara. A fost amuzant și relaxant. Am aflat lucruri pe care chiar nu le știam, unele neașteptate, altele la care putem lucra pentru a le îmbunătăți. Am văzut că Mara m-a ascultat cu mirare și cu plăcere când a fost rândul meu la a răspunde și pe tati la fel. A mai strâmbat din nas, a spus: -Mie nu îmi place rozul, ție îți place galbenul… – Ție își plăcea cel mai mult să pictezi  când erai mică? Eu prefer să lipesc și să fac coliere și brățări.

Doar pentru că este copilul nostru, nu înseamnă că știm totul despre el. Este un om, cu caracter propriu, înclinații și bucurii ce pot diferi de ceea ce ne imaginăm despre el.

Propunere de joc: Descarcă și imprimă Joc de cunoaștere_ Ce vei afla despre mine_

Foaia ce conține întrebări va fi primită de către toți jucătorii. Se va răspunde pe rând la întrebări. Fiecare întrebare poate primi 1 sau maxim 2 răspunsuri.

Se poate da cu zarul pentru a se stabili ordinea jucătorilor și tot zarul va determina numărul întrebării ce o adresezi.

-Ce vei afla despre mine? Dacă ești curios dă cu zarul și vezi ce întrebare ai nimerit!

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro

  

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.