OBICEIURI ZILNICE CARE ADUC BUCURIE COPIILOR

Câteva obiceiuri zilnice care aduc bucurie copiilor

Din copilărie ne aducem aminte senzații, trăiri, mai mult decât ce cadouri am primit. Și copiii noștri își vor aminti cum i-am tratat și prea puțin ce le-am oferit material.

Dar cum aflăm de la copil ce l-a bucurat peste zi? Întrebându-l. Simplu de spus, greu de aflat. De cele mai multe ori cel mic nu răspunde la astfel de întrebări.

Eu inventez uneori jocuri în care Mara se prinde cu plăcere. Așa aflu ce a bucurat-o sau întristat-o peste zi. De cele mai multe ori folosesc acest joc la culcare, chiar la solicitarea ei. A devenit deja un ritual.

Jocul nostru: ”Ce ai făcut peste zi?” – joc de conectare prin care putem afla ce l-a bucurat sau întristat pe copil peste zi

Seara, după citirea unei cărți, când Mara este în patul ei cu lumina stinsă, mă roagă să mai stau puțin cu ea, așezată pe marginea patului. Este momentul nostru de liniște. Dintre toate momentele, am descoperit că atunci îmi spune ce a trăit peste zi, iar eu îi pot spune despre ziua următoare. Am toată atenția ei. Căutați aceste momente peste zi: ele pot fi în mașină de la grădiniță spre casă, după ce ați citit o carte și stați împreună pe canapea, după masă, după un joc… Depinde de la copil la copil.

Jocul ”Ce ai făcut peste zi?” începe așa. Mara alege o insectă pe care eu să 0 imit prin atingeri pe pielea ei și prin sunete și vorbe. Uneori vrea să aleg eu unul, iar ea să îl ghicească. ”-Mami, vreau să vină furnica și puricele (sau lăcusta,fluturele, etc.)!”  În funcție de ce alege imit acea insectă tactil, sonor și verbal. Furnica merge cu pași mici pe piciorul ei, pe talpă, pe ceafă și apoi prin păr ajunge la urechea ei. Fluturele o atinge ușor cu mângâieri pe obraji și pe palme, puricele sare apăsat pe ea, țânțarul o pișcă puțin… Țânțarul bâzâie, furnica spune of pentru că mereu cară ceva greu sau este obosită…. Apoi ajung lângă urechea ei și o salută șoptit:

-Bună Mara! Eu sunt furnica Lica. -Bună, furnica Lica, răspunde Mara. – Of ce obosită sunt. Astăzi am făcut curățenie în mușuroi și am hrănit toți cei o sută de copii. Și asta nu este lucru ușor. Dar sunt fericită pentru că m-am și jucat cu ei, am cântat împreună și apoi ei au dormit iar eu am stat la soare pe un fir de iarbă și am băut o limonadă făcută cu apă de rouă. Tu ce ai făcut azi frumos?” Surpriza este că Mara răspunde mereu la aceste întrebări și spune ce a făcut și a bucurat-o, obosit-o, întristat-o.

Ce am aflat? Că o bucură tot ce face împreună cu noi, ce reușește să realizeze în jocurile ei singură, ce am observat noi că a făcut bine, cu ce s-a implicat în treburile casnice, timpul petrecut împreună cu familia sau prietenii ei și ai noștri.

Acum știu ce pot face pentru a o bucura, ce contează pentru ea, în aceiași măsură cu ceea ce o îngrijorează. Nu, nu a menționat niciodată plimbarea la mall ci bucuria cu care a făcut și dat felicitări bunicilor, nu a menționat cadoul de Crăciun ci plimbarea în parc din prima zi de Crăciun de după masă, nu a menționat piesa de teatru în care a venit și Moș Crăciun ci prăjitura pe care am făcut-o împreună în aceiași zi.

Iată obiceiurile zilnice (obișnuite) care îi bucură pe copiii noștri:

Descarcă Infografic Obiceiuri zilnice care aduc bucurie copiilor

 1. Plimbările după micul dejun, după cină, după ce au ieșit de la grădiniță. Mână în mână, pășind încet pe aleile din parc sau pe drumul către parc, vorbind și glumind. 15 minute în care putem vorbi despre orice.
 2. Să facem prăjituri împreună sau să mă ajute la gătit. Uneori nu am energia să fac asta și ar fi mai simplu să fac singură, dar trebuie doar să mă uit cu câtă curiozitate explorează prin bucătărie, cu câtă atenție amestecă făina și ingredientele, cu câtă bucurie și mândrie povestesc apoi despre prăjitura făcută de ei.
 3. Să jucăm jocuri: Piticot, X și O. Copilul se bucură să lanseze o provocare și este entuziasmat să vadă cine câștigă.
 4. Să bem un ceai aromat împreună. Un moment liniștit dimineața. Aroma și căldura ceaiului sunt liniștitoare. Putem vorbi despre cum ne va fi ziua, în timp ce sorbim ceaiul călduț alături de o tartină cu pâine prăjită, unt și magiun de prune.
 5. Să construim ceva complicat din piese Lego, de lemn sau magnetice pe care apoi să îl dărâmăm sau să râdem atunci când se dezasamblează. Este ceva relaxant în a putea să faci și să desfaci cu propriile mâini.
 6. Să pictăm, desenăm , colorăm împreună apoi să le expunem pe cele de care copilul este mândru. Este un mod vizual de a îi permite să iți personalizeze spațiul și să se întoarcă la o activitate care i-a adus bucurie și l-a făcut mândru.
 7. Să citim o poveste sau să recităm o poezie. Nimic nu se compară cu momentul de conectare pe care îl oferă o lectură după o zi lungă. Foșnetul foilor unei cărți în liniștea camerei, lumile care se deschid în fața noastră, imaginația care ne poartă prin locuri magnifice…
 8. Să ascultăm muzică, cântăm și să dansăm împreună. Muzica este o modalitate extraordinară de exprima și descărca trăiri și energii, de a rezona împreună.
 9. Să le facem cu ochiul, să le arătăm ok-ul nostru atunci când vor să observăm ce activitate fac. Copiii noștri sunt legați de noi mai mult ca de oricine. Uneori simt nevoia să ne arate ce au realizat, să verifice cu noi că e ok ce fac sau pur și simplu să aibă un moment de conectare, să ne privim în ochi glumeț.
 10. Să ne alăturăm unei joc amuzant pe care îl desfășoară. Da, da. Să ne alăturăm unei bătăi cu perne, unei sesiuni de maimuțăreli sau de țopăit.
 11.  Să vorbim seara despre ce a fost bun și mai puțin bun peste zi pentru fiecare dintre noi. Cel mai bun mod de a te conecta cu cineva este a asculta că a trăit și de a îi împărtăși același lucru: bucurie, optimism, recunoștință, tristețe.

Sursă : www.SapteAniDeAcasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.