Ce este bine să spui copilului atunci când este îngrijorat
Felul în care ne adresăm copiilor poate accentua o stare emoțională negativă sau poate ajuta copilul să simtă încredere și să se simtă înțeles, acceptat și iubit. Atunci când cel mic are acest suport emoțional din partea adultului, el primește de fapt liniște sufletească și un model corect de gestionare a stării de teamă prin care trece.
De ce are importanță ce îi spui copilului (și ce nu) atunci când este îngrijorat, temător sau speriat?
- Ceea ce îi spui copilului dacă simte un disconfort emoțional determină modul în care acesta va învăța să facă față acestor emoții. Ar trebui să ne dorim copii care pot identifica emoțiile pe care le trăiesc și știu că le pot face față.
- Globul acela de cristal, lumea perfectă și bună 100% nu concordă cu realitatea. În loc de a ”hrăni” copilul exclusiv cu fericire și a îl feri de orice disconfort, ar fi bine să lăsăm copilul să învețe să gestioneze un disconfort emoțional în mod sănătos.
- Rezistența și încrederea în forțele proprii au la bază convingerea experimentată(trăită) că sentimentele sunt aici pentru a ne ajuta să fim mai buni, să înțelegem lucruri despre noi și despre cei din jurul nostru. Ele ne sunt aliați de nădejde pe drumul vieții. Putem să ajutăm copilul să se ”împrietenescă” cu emoțiile negative. Să le accepte, să le înțeleagă cauza și să acționeze conform concluziilor proprii pentru a își recăpăta echilibrul emoțional. Este o abilitate care se capătă în timp și la care noi adulții putem avem o contribuție pozitivă prin a NU nega copilului dreptul de a își exprima și trăi temerile, supărările…și de a învăța că nu sunt insurmontabile.
Cum facem pentru a porni pe acest drum? Ce este bine să spui atunci când copilul este îngrijorat? Cum îl ajuți să nu privească tema ca pe un obstacol insurmontabil?
Multe lucruri sunt noi pentru copiii noștri și este normal să li se pară mari, copleșitoare, de speriat. Tot așa este normal ca noi părinții să acceptăm ceea ce simt și să le oferim suportul emoțional adecvat. Un prim pas poate fi ca, în momentul în care copilul își exprimă temerea, să ne alegem atent cuvintele pentru a îl ajuta să își construiască un mod de gândire echilibrat.
Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro