Ce își va aminti copilul meu despre acest Crăciun?

Dacă mă uit în urmă, amintirile mele frumoase legate de Crăciun sunt compuse în proporție de 90% din trăiri/senzații și doar 10% sunt legate de cadourile primite.

Nu îmi aduc aminte clar ce cadouri primeam, dar îmi aduc aminte cum am mers la colindat cu bunica prin nămeți, îmi aduc aminte mirosul de cozonaci, gustul de sarmale, gălăgia și forfota din curte când intrau colindătorii pe poartă și bucuria cu care le dădeam.

Îmi mai aduc aminte căldura sobei și pisica pufoasă și grasă care mieuna printre picioarele noastre în bucătărie. Îmi aduc aminte raftul verde de care stăteau agățate căni metalice cu care luam apa rece ca gheața din găleata abia adusă de la fântâna de peste drum. Îmi aduc aminte podeaua cărămizie din bucătărie și borcanul cu cârnați și jumări în untură de lângă aragaz.

Tot ce avea de-a face cu tradiția/bucuria Crăciunului se desfășura la țară, la bunica. De asta se leagă acum amintirile mele frumoase și NU de vreun cadou anume primit. Și primeam cadouri.

Îmi doresc un Crăciun tradițional, lent, relaxant, împreună cu copilul meu, fix aici în mijlocul orașului ăsta agitat și grăbit. Va fi un Crăciun în care să ne facem propriile amintiri și obiceiuri și să ne bucurăm de câteva tradiții.

Obiceiuri deja avem. Mara a fost foarte clară în legătură cu ceea ce vrea să facem anul ăsta de Crăciun:

”-Mami, vreau să facem prăjituri multe și să punem luminițe în balcon, la fel cum a pus tata anul trecut. Să facem prăjitura aia cu portocale”. Vă jur că eu uitasem de ea. Mara nu. Singura dată când am făcut-o a fost Crăciunul trecut. Avea atunci 3 ani și 4 luni. Copiii nu uită. Ce amintiri frumoase au! Doar întrebați-i. Și nu, nu a cerut întâi cutare cadou de Crăciun, ci fericire. Nu a cerut altă păpușă ca cea primită Crăciunul trecut. Încă o are și se joacă cu ea, dar nu este de referință pentru ceea ce semnifică bucuria Crăciunului pentru ea. Și cât de tare mă bucur!

(am găsit chiar și poza de anul trecut cu mai sus amintita prăjitură cu portocale confiate)

Desigur va primi și cadouri, dar ele reprezintă un moment anticipat și atât. Cred că primirea cadourilor este ca un foc de paie. Arde intens și se stinge repede. Accentul trebuie pus pe alte lucruri. Amintirile Marei confirmă asta.

Oare am uitat, în era digitală, să ne amuzăm/bucurăm într-un mod mai simplu, mai lent? Copiii noștri cu siguranță au nevoie de asta.

Cum facem să avem un Crăciun tradițional frumos și relaxant împreună cu familia?

Încetinim ritmul. Lăsăm listele de-o parte. Facem mai mult din ceea ce contează. Este minunat să facem lucruri/activități de Crăciun, dar ceea ce ne planificăm ar trebui să țină cont de două criterii: să fie relaxant și să fie despre ”timp împreună”. Faceți atât cât se poate și ceea ce vă aduce bucurie. Nu e musai să bifăm cine știe ce activitate pentru copii dar cred că ar trebui să nu ratăm activități împreună cu copilul: o bătaie cu zăpadă, să facem o prăjitură împreună, o plimbare în parc, să dăruim împreună atenție și iubire celor dragi. Nu uitați că un lucru care nu te implică, nu te mișcă. Luați copilul de lângă televizor și propuneți-i să faceți o prăjitură sau lăsați-l să aleagă el ce și-ar dori să faceți.Întrebați copilul: Acum vom fi acasă câteva zile de Crăciun. Ce și-ai dori să facem?

Omenii contează, nu lucrurile. Crăciunul este despre a dărui, despre bucurie și generozitate, despre iertare. Implicați copilul, lăsați-l să facă daruri din suflet oricui dorește: noi o să facem felicitări pentru bunici și prăjituri pe care să le ambalăm pentru bunici și pentru două prietene ale Marei. O să dăm porumbeilor mâncare în Kiseleff. Mara și-a exprimat dorința să fie ajutorul lui Moș Crăciun și să facă daruri personalului de la grădiniță. A citit o poveste despre o fetiță care a făcut singură cadouri și apoi le-a împărțit în cartier ajutată de fratele ei. A zis că poate face și ea asta poate pentru la grădiniță că nu ar ști cui să dea pe stradă. Mi-a crescut inima. Ea l-a ambalat și dăruit. Le-a dat cu suflet deschis și cu dragoste. La grădiniță au avut o campanie în care au făcut semne de carte și le-au dăruit, ornamente pe care le-au vândut pentru o campanie umanitară, au dăruit creioane pe stradă altor copii.

Întrebați copilul: De Crăciun se fac daruri celor dragi și se ajută ființele din jur. Cui ai vrea să dai un cadou (simplu) făcut de tine? 

Crăciunul înseamnă brad și decorațiuni. Pentru cei care au trecut la varianta ecologică, ca noi, există oricând posibilitatea de a face aranjamente naturale din crenguțe și plante în ghiveci. Putem face ornamente de brad din hârtie, putem decora bradul împreună.

Întrebați copilul: Vrei să împodobim bradul împreună? Ți-ar place să facem un glob de hârtie? Vrei să facem un aranjament din crenguțe de brad?

Amintirile, bunele și frumoasele amintiri se nasc din muzică , dans, din arome și miresme. Crăciunul nostru este despre mirosul de portocale. Minunatele portocale atât de rare pe vremea copilăriei noastre. Aduceți mirosul de cozonaci făcuți în casă, căldura emanată de cuptorul cu sarmale, colindele sau muzica care vă bucură sufletul. Aprindeți lumânări parfumate. Dansați. Îmbrăcați-vă gros și ieșiți la o plimbare în parc pe un ger de crapă pietrele.

Întrebați copilul: Vrei să facem o prăjitură? Care? Ce muzică ai vrea să asculți? Hai să dansăm! Facem un ceai cu scorțișoară? 

Bucătăria nu trebuie să fie o capcană ci o sursă care satisface o nevoie, aceea ce a îți potoli foamea. Câteva preparate tradiționale, câteva pe placul copiilor. Restul timpului petreceți-l împreună, nu în bucătărie departe de cei dragi. Gătitul poate fi o activitate de familie. Implicați-i pe copii de a cele mai mici vârste. Bucuria cu care ajută este uimitoare. Faceți din gătit timp împreună, amuzament, nu perfecțiune. Lăsați copilul să decoreze prăjitura sau salata. Nu va ieși perfect dar cu siguranță vă veți amuza și aminti cu bucurie de asta.

E frumos să ai masa perfectă dar și mai bine este să ai și ceva energie și timp. Eu îmi alcătuiesc zilele de sărbătoare cam așa:

  • 2-3 ocazii de făcut prăjituri cu Mara (între 23 și 27 decembrie)
  • gătesc 2-3 feluri de mâncare mai migăloase: sarmalele, cozonacii și ceva surprinzător ca aspect
  • restul de mâncăruri sunt rețete simple care nu depășesc 20-30 minute ca timp de preparare. Sunt binevenite pe masă preparatele și prăjiturile de la bunici, rude și prieteni. Ce nu se poate prepara, cumpărăm.

Întrebați copilul: Pentru Crăciun am să gătesc… Este ceva ce ai vrea să avem pe masă? 

Crăciunul nu este (numai) despre Moș Crăciun și daruri. Este despre dăruire, iubire, îngăduință și liniște în suflete. Moș Crăciun va înceta să existe în viața copilului meu dar bucuria Crăciunului înseamnă mult mai mult mai mult. 

Crăciun Fericit! Să aveți timp împreună! Timp din acela cu mireasmă de brad, portocale și cozonaci…

Un Crăciun ca o îmbrățișare caldă de copil vă doresc!

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.