Rolul benefic al supereroilor în viața copiilor noștri – Ce are perseverența copilului de-a face cu Rapunzel sau cu Batman?

Perseverența este abilitatea de a stărui cu răbdare și cu convingere într-o acțiune pentru a obține rezultatul dorit. Tot perseverența, este cel mai important predictor al succesului, nu inteligența, cum mulți ar fi tentați să creadă.

Un studiu desfășurat în anul 1960 denumit ”Testul Bezelei (Marshmallow Test)” a observat reacția copiilor de 3-5 ani atunci când sunt expuși unei tentații. Copiii au fost plasați în apropierea unor bezele și li s-a spus că pot mânca una imediat sau dacă așteaptă vor primi două. Unii copii au rezistat tentației. Ei au reușit să își stăpânească impulsul (pofta) și au primit două bezele. Peste ani, acei copii au devenit cei care aveau rezultate mai bune la învățătură, venituri mai mari și, cel mai important, erau mai sănătoși și mai fericiți. Tot acești copii au rezistat mai bine tentației drogurilor sau tentației de mânca prea mult dulce.

Cercetătorii au observat că unii dintre copiii au reuși să se abțină din a nu mânca bezeaua dând obiectului alt atribut care îl făcea mai puțin dezirabil, care îl plasa la distanță sau în scotea din focus. Bezeaua putea fi un nor în imaginația copilului, putea fi de plastic sau copilul putea face focus pe o altă activitate pentru a se distanța de obiectul tentației ”bezeaua”.

Revenind la un context mai actual ”Ce ar face Batman sau Rapunzel dacă ar fi puși să îți împartă timpul între teme și un IPad plasat în încăperea de alături?”

Cum ar reacționa un copil expus unor tentații actuale?

Testul cerea copiilor de 4 și 6 ani, să își aloce timpul îndeplinirii unei teme anoste la calculator, timp de 10 minute, iar dacă se plictisesc li se oferea ocazia de a se juca pe IPad-ul aflat într-o încăpere alăturată.

Studiul a împărțit cei 180 de copiii în 3 grupe și au fost rugați ca pe timpul temei să se întrebe:

  1. Grupul 1: ”Îmi dau (EU) străduința să rezolv tema?”
  2. Grupul 2: ”Își dă Ana (Copilul se gândește la EL la persoana a III-a) străduința să rezolve tema?”
  3. Grupul 3: A fost lăsat să iți aleagă dintre eroi un preferat și să se întrebe: ” Își dă Rapunzel străduința să rezolve problema?”

Copiilor li s-a spus că este o temă foarte importantă și este important ca ei să își dea străduința să o rezolve. Pe durata celor 10 minute li s-a amintit să își pună întrebarea de mai sus.

Rezultatele au arătat:

  • 37% din timp petrecut la temă și 63% la IPad
  • Copii care s-au gândit la ei ca la niște eroi, au rezistat mai mult la temă, urmați ce cei care s-au gândit la ei la persoana a III-a. Cel mai mic timp de implicare l-au avut cei care și-au adresat întrebarea direct, la persoana I.
  • copiii de 6 ani au petrecut mai mult timp la temă decât cei de 4 ani. Cei de 6 ani au dedicat jumătate din timp rezolvării temei versus o pătrime din timp la temă cei de 4 ani. Deci se îmbunătățesc rapid pe măsură ce copilul crește și iți dezvoltă abilitățile, de la 4 la 6 ani. 

Studiul vine să confirme că este util să învățăm să ne distanțăm de obiectul dorinței (bezea sau IPad). Astfel ne putem controla impulsurile mai bine.

Prin identificarea cu eroii, copiii au împrumutat din atributele lor, reușind să îți mențină atenția mai mult asupra temei. Copiii vor să fie la fel ca eroii. 

Așa că, atunci când îl ducem pe copil (Spider-Man, Batman, Elsa sau Rapunzel), la grădiniță, să nu uităm că cei mici iau cu ei câteva din atributele acestor eroi pe care îi admiră. Iar aceste atribute le sunt un sprijin de nădejde printre colegi și îi ajută să stea concentrați în activități.  Eroii sunt perseverenți 🙂

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.