Ce putem face pentru copil pentru a îl face să se simtă încrezător în forțele proprii și în iubirea noastră? Cum facem copilul să simtă că are atenția noastră?
Copiii solicită multe lucruri. Cel mai des în vedem cu trag de încă o îmbrățișare la rămânerea la grădiniță, de încă o poveste seara, de încă 5 minute în leagăn… Este greu să ții pasul cu această nevoie. Uneori cer să facem pentru ei lucruri pe care le pot face singuri. Vor să le aducem paharul cu apă sau să le punem pantofii. Alteori nu vor să înceapă o activitate la timp pentru că ”nu pot”.
În ce se traduce acest nu încă al copilului? Într-o nevoie de atenție și de încredere din partea părintelui.
Copiii vor lupta să simtă că îi apreciem. Au nevoie de asta din partea noastră. Au nevoie să le arătăm că avem încredere în ei și că îi iubim necondiționat. Noi, părinții, suntem bine intenționați dar, uneori, nu avem timpul necesar să remarcăm ce îi lipsește copilului, ce îl face să fie atât de solicitant, de obositor.
Aceste comportamente ”negative” ale copilului se vor domoli dacă reușim să ne formăm un obicei sănătos, să implementăm o rutină, din a acorda copilului afecțiune și încredere.
Ce putem face pentru copil pentru a îl face să se simtă încrezător în forțele proprii și în iubirea noastră?
-
Îi putem oferi timp. Pentru copil timp=atenție=iubire
Am putea spune: -Sunt toată ziua acasă cu copilul meu. Nu mai fac nimic pentru mine! De unde să îi ofer mai mult timp?
Vorbim aici de momente cu semnificație. Timpul curge oricum de-a lungul zilei. Putem fi lângă copil fără a fi cu el. A fi cu el înseamnă să îi oferim atenția nostră 100%, fără a fi distrași de telefon sau TV. Nu este nevoie de ore. Minunat este că cei mici au nevoie de minute. Aceste minute le umplu sufletele de iubire și îi fac să fie mai optimiști și mai relaxați. Cine nu vrea copii optimiști și relaxați?
Deci ce putem face?
-
Copilul alege: putem să facem împreună, din când în când, ceva ce copilul își dorește:
un joc de Piticot, o plimbare, să colorăm, să mergem la cofetărie, să ne jucăm cu jucăriile un scenariu imaginat de copil…
-
Doar noi doi: să facem ceva în doi, doar mami sau tati + copilul.
-
Atenție totală: să acordăm atenția noastră, fără să ne lăsăm distrași de altceva
Când desfășurăm o activitate împreună cu copilul să punem telefonul pe silent, în altă cameră sau în geantă, să închidem TV, să lăsăm puțin de-o parte treburile gospodăriei, să rugăm pe cei din familie să respecte faptul că acum suntem cu cel mic.
-
-Acum sunt al tău: să avem grijă să menționăm copilului că suntem numai ai lui (pentru 10-30 minute).
și să ne ținem de cuvânt
-
5-10 minute dimineața și seara
=iubirea de început și de sfârșit de zi. Este important să începem ziua optimist, relaxat și să o sfârșim simțindu-ne iubiți.
Să nu grăbim diminețile. Putem să ne trezim puțin mai devreme și să lăsăm copilul să se cuibărească lângă noi în pat pentru doza de afecțiune. Să nu lăsăm ziua să se sfârșească fără un pupic de noapte bună, fără un -Te iubesc și fără a sta câteva minute lângă patul copilului pentru a îl mângâia. Va adormi fericit.
Copiii, din primele luni de viață, au propria lor personalitate, abilități și aptitudini diferite de părinte. Copiii au o curiozitate înnăscută și o dorință firească de a se dezvolta continuu, de a cerceta, exersa și repeta până reușesc ceva.
Este suficient să te uiți atent la un copil de câte ori cade și se ridică până învață să meargă. De câte varsă lingura până învață să o țină corect și cât de fericit și de mândru este când te poate ajuta cu ceva în casă?
Copiii care au încredere în forțele proprii sunt mai autonomi. Ei știu că nu au nevoie de părinte pentru a reuși ceva, că este ok să greșească, că, dacă perseverează, vor reuși.
-
Oferim copilului responsabilități în gospodărie.
Asta îi dă un simț al responsabilității și mândria că i s-a încredințat ceva cu încredere de către părinte. Copiii pot face lucruri prin casă încă de la 2 ani. Pot fi responsabili să își strângă jucăriile, să se îmbrace singuri, să își pună hainele murdare în coșul de rufe, să întindă haine, să trieze hainele pe culori și să le pună în mașina de spălat, să ajute la punerea mesei…
-
Punem la dispoziția copilului activități și jocuri care îi stimulează independența
Asta înseamnă să le poată face singur fără a avea nevoie de asistență din partea părintelui.
-
Facem un mediu sigur de joacă pentru cel mic,
mediu în care copilul să poată explora în siguranță, singur fără a fi în pericol de a se răni. Securizăm mobila ancorând-o în pereți, jucării mari ce nu pot fi înghițite, închizători la dulapurile ce conțin substanțe periculoase, colțare la mobilier, siguranțe la geamuri, protecții la prize…
-
Lăsăm copilul să exploreze și să greșească
fără a îl certa. Nu poate învăța fără a cerceta și a greși. Copiii învață prin repetiție. Așa se stabilesc automatisme. Lăsăm copilul să facă și să desfacă de o sute de ori un Lego, să se urce și să se coboare de pe canapea a mia oară…
-
Încurajăm independența prin crearea unui program de activități previzibil
Copilul va colabora mai ușor și chiar va face singur ceea ce știe că a mai făcut zilnic. Un program stabil pentru masă, somn și activități este recomandat. Ne puteam ajuta de materiale imprimate care să ofere copilului indicii referitoare la ce urmează de făcut până ce se implementează un obicei mental.
-
Nu sărim să ajutăm copilul la ceea mai mică dificultate pe care o întâlnește
Nu este benefic să facem în locul copilului ceea s-a început să facă singur. Trebuie să îi lăsăm timp pentru a se strădui și bucuria reușitei proprii. De aici izvorăște încrederea în forțele proprii.
Copiii care au parte de atenție (de acele momente cu semnificație alături de părinte) și cei cărora li se stimulează încrederea și independența sunt mai puțin solicitanți. Ei sunt mai fericiți și mai încrezători. Părinții au doar de câștigat. Timpul acordat copilului va satisface nevoie acestui de atenție. În restul perioadei va deveni mult mai relaxat, va face mai multe lucruri singur având de partea lui și convingerea că poate reuși fără a apela la părinte.
Te-ar mai putea interesa:
Trucuri pentru a convinge copiii să se spele pe dinți. PDF grafic pentru spălat pe dinți
Obiceiuri sănătoase pentru somnul copiilor (Infografic)

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro