Ce fel de limite pot să pun în relațiie cu ceilalți? Cum facem clar celor din jurul nostru că cerem respect?

Identificarea și comunicarea, în mod asertiv, a limitelor personale nu este un lucru facil. Vestea bună este că, cu exercițiu, devine o rutină ușor de adus în viața noastră. Copiii învață de la părinți, ei fiind primi care vor beneficia și învăța din felul în care părintele pune limite.

Dar ce reprezintă înseamnă ”asertivitate”? Asertivitatea este abilitate de a a exprima ceea ce simți, atunci când simți și de a-ți cere drepturile, respectând în același timp, sentimentele și drepturile celorlalți. Este despre a învâța cum să spui ceea ce dorești într-o manieră non-violentă, sănătoasă și constructivă.

A stabili limite sănătoase începe prin a ști ce sunt limitele și cu convingerea că stabilirea lor eficientă vă menține o relație sănătoasă cu cei din jur. 

Limitele personale pot fi:

  • fizice ( ce țin de corpul tău și de spațiul personal): cine are acces în spațiile tale și în ce condiții (camera ta, la baie, la doctor)/ cine te poate atinge și cum
  • emoționale (legate de felul cum te simți): ce spun oamenii altora despre tine sau ce ți se spune despre tine/ să aduci în viața ta oameni care te fac să te simți bine/ să excluzi pe cei care te demoralizează și te umilesc
  • legate de generozitate (legate de ceea ce ai de oferit fizic sau emoțional): cât și cum oferi celor din jur din ceea ce ai/ cât de mult timp aloci pentru a îi ajuta pe alții/ când ai dreptul să iei o pauză pentru a te odihni sau a îți încărca bateriile

Încălcarea unei limite personale are loc atunci când cine face sau spune ceva care îți crează disconfort în legătră cu o limită pe care ai comunicat-o. În aceste cazuri este nevoie să îți susții ferm și asertiv limita.

Iată câteva tipuri de limite pe care trebuie să avem în vedere. Probabil, stabilirea limitelor se face cel mai greu în familie dar este principalul loc unde copilul vede cum părintele stabilește și menține limite personale și învață cum să a facă în societate.

Poți descărca foaia A4 în format PDF prin click pe imagine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.