De ce trebuie să știe orice copil despre limite sănătoase și despre consimțământ? Pentru că e un mod de a ne asigura că cei mici vor ști să se apere de un eventual abuz, cui și ce să spună dacă se găsesc într-o situație ce contravine drepturilor lor.

Fetița mea e relaxată când merge la un consult la pediatru. Asta se datorează doctoriței. De la prima vizită, (Mara avea atunci 3 luni), interacțiunea ei cu copilul a fost bazată pe consimțământ. Mara plângea neconsolată de fiecare dată când lua contact cu cealaltă doctorița, pe care am avut-o până la 3 luni. Vizitele erau destul de dese și am decis să caut alt doctor pediatru, cu care cea mică să se simtă confortabil, și eu la fel.

De ce Mara a răspuns așa de bine doctoriței noastre actuale? Ce cred că a făcut diferența? Faptul că nimic nu se petrecea fără consimțământul copilului în timpul consultației. Îi povestea totul în avans și avea răbdarea infinită de a aștepta ca Mara să se simtă confortabil cu contactul fizic dintre ele două.

Cum intra în casă stabilea o legătură cu ea. Îi explica ce urmează să îi facă, o implica, îi cerea colaborarea și acordul încă de mică, din primele luni de viață. Copilul simțea, se știa în siguranță și reacționa corespunzător. Uitându-mă la fiica mea împreună cu doctorița pediatru am învățat mult, inclusiv să o anunț și să ii cer acordul pentru a îi schimba hainele și îi da jos scutecul. E o colaborare benefică. Totul trebuie să se întâmple cu acordul copilului.

Cum le vorbim celor mici despre drepturile lor? Despre consimțământul pe care trebuie să îl acorde înainte de a se întâmpla ceva cu corpul lor? Uneori poate fi greu, dar există câteva modalități prin care putem exemplifica și învăța copilul să pună limite sănătoase, să nu accepte nimic altceva din partea nimănui, fie el din familie sau străin.

Ce putem face?

Le putem exemplifica prin atitudinea noastră și apoi le putem vorbi despre acele limite sănătoase, despre ceea ce înseamnă consimțământ și că un NU, trebuie să rămână NU.

Să respectăm copilul. Familia este etalonul.

Să îi vorbim frumos, fără a ridica vocea, să nu îl bruscăm, jignim sau mințim, fie chiar și prin omisiune. Să nu îl pedepsim. Să explicăm că nimeni nu are voie să facă asta. Că e dreptul lui de a refuza să accepte un asemenea comportament. Alcătuiți o listă de oameni cu care poate vorbi de orice îl face să se simtă incomod. Poate vorbi despre un coleg care îl împinge, despre un adult îl pedepsește, etc. Dacă acasă nu se ridică vocea, copilul va ști automat că nu e ok  să primească acest tratament din partea altcuiva, la fel și o pedeapsă la grădiniță.

Să le vorbim despre părțile intime ale corpului.

Ceea ce se află sub costumul de baie, e o zonă intimă. Ea poate fi atinsă de cei care te ajută la îmbrăcat sau te spală, numai cu acordul tău și pentru a face această activitate. Spuneți copilului care sunt aceste persoane. Explicați-i că dacă vreo atingere îl face să se simtă mai ciudat, să o refuze și să spună oamenilor de pe lista (mami, tata, bunica, bunicul, etc)

Să îi anunțăm ce urmează să facem și să le cerem acordul încă de mici:

Pot să îți schimb scutecul? Să aștepte până copilul reacționează pozitiv. Părinții de obicei sunt la foc automat la schimbarea unui scutec, repede și eficient. Dar ăsta e unul dintre motivele pentru care atâtor copii nu le place să facă acest lucru. În schimb, putem muta atenția către copil, putem încetini această operațiune și ajunge astfel să avem un moment de intimitate mama/copilul, în care ei colaborează calm.

Să le arătăm că refuzul lor e luat în considerație.

Poate au nevoie de mai mult spațiu personal, de mai multă libertate de a experimenta și decide singuri asupra unor riscuri într-un mediu controlat. Să le cerem consimțământul Te pot lua în brațe? Te pot pupa? și să fim pregătiți să acceptăm și să respectăm un răspuns negativ din partea celui mic. E în regulă, eu sunt aici dacă vei dori să mă pupi mai târziu.

Să îi învățam să știe să facă tranziția de la da la nu.

Un da inițial poate deveni nu, dacă nu mai ești confortabil cu ceea ce faci. Vă puteți smotoci puțin în joacă. E o activitate pe care fetița mea o agrează și o cere. Îi puteți spune copilului atunci când nu îi mai place să spună nu și să va ceară să vă opriți. Și atunci să faceți asta. Apoi să îi explicați că e dreptul ei, care trebuie respectat, de a opri ceva care nu îi mai place chiar dacă la început era plăcut.

Modul în care abordăm aceste lucruri în familie îi poate ajuta să identifice și să combată o situație abuzivă când sunt fără noi. 

10325_caucasian-person-attractive-low

Sursă foto: Avopix.com

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.