Descarcă Infographic prin click aici

Conectarea la sursa echilibrului emotional, la baza de siguranță apare atunci când copiii mici aleargă fericiți în jurul nostru apoi, dintr-o dată, se așează în poala mamei sau a tatalui sau se sprijină de ei sau îi ating într-un fel. Acest lucru poate dura câteva secunde sau minute. Apoi pleacă din nou să alerge fericiți, să exploreze.

Această alimentare emoțională servește la crearea unui echilibru chimic minunat în creierul copilului. Dacă copilul tău face asta, este un adevărat compliment – te simte ca pe o sursă de natural de bine pentru creier.

Când endorfinele și oxitocina sunt dominante în creier, lumea se simte ca un loc sigur, cald și primitor. Activate de atingere, de revenirea la baza de siguranță, aceste substanțe neurochimice ne pot aduce cel mai profund sentiment de liniște și mulțumire și capacitatea de a face față stresului vieții cu calm.

Dacă îi oferi copilului o mulțime de experiențe timpurii de calm iubitor, acesta va experimenta în mod repetat efectul benefic pe care oxitocina și endorfinele predominante îl au asupra creierului său atunci când sunt eliberate. Acest lucru îl va face să se simtă foarte calm, în siguranță și iubit.

Copilul își va îmbunătăți semnificativ:

• capacitatea de a savura viața

• capacitatea de a fi prezent și de a zăbovi în moment (mindfulness)

• capacitatea de a se despinde de părinte pentru a explora lumea din jur cu curiozitate.

Prin experimentarea acestor stări neurochimice în mod regulat, copilul va începe să întâmpine lumea cu interes și mirare, mai degrabă decât cu un sentiment de frică și amenințare. În plus, acesta își va dezvolta reziliența pentru a face față cu bine momentelor dureroase și stresante din viață, pe care nicio ființă umană nu le poate evita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.