Descarcă Infografic: Cum ajut copilul să aibă încredere în forțele proprii ?

Copilul trebuie să învețe să își identifice punctele forte. Să ne spună ce îți dorește și să facă un plan pentru își atinge obiectivele. 

Dacă face lucrurile din dorință proprie, cel mic va învăța, în mod plăcut, să fie perseverent. Va vedea că efortul său are rezultate. Va fi mândru de propriile realizări și va căpăta încredere sine. Copilul trebuie să își folosească abilitățile pentru a reuși. În egală măsură, trebuie să nu se descurajeze atunci când greșește, ci să privească greșelile ca pe ceva din care poate învăța cum să procedeze pe viitor.

 1. Aflu ce își dorește copilul să învețe sau să facă. Îl ajut să stabilească obiective și să planifice realizarea lor.

Dacă face ceva ce își dorește, face cu bucurie, depune efort benevol și este mândru de realizările proprii.

Copilul poate face o listă cu activitățile pe care dorește să le desfășoare. Apoi poate să își stabilească obiectivele pentru a își atinge scopul.

De exemplu: îmi doresc să învăț să înot. Cum voi proceda pentru a îmi atinge scopul? Progresele pe care va observa că le face îi vor construi încrederea în sine.

 1. Copilul se simte neputincios? Îi evoc momente în care a reușit în pofida temerilor.

Când copilul este demotivat trebuie să îi dăm exemplu ce situații a depășit deși păreau greu de făcut sau îi provocau teamă la început, înainte de a le aborda.

De exemplu:  – Mai știi când îți doreai baloane de săpun și mama nu putea pleca de pe bancă? Nu credeai că poți merge să le cumperi singur de la vânzătoarea din apropiere. Ai fost și ai reușit. Cum te-a făcut asta să te simți?

 1. Este important ca anturajul copilului să aibă cât mai multe persoane încrezătoare în forțele proprii și adulți care să aibă încredere că prin perseverență și responsabilizare copiii reușesc.

Când copilul este înconjurat de persoane încrezătoare. perseverente, care știu că POT și NU RENUNȚĂ ușor, acesta va fi predispus să aibă aceiași mentalitate și să adopte aceiași tactică pentru a reuși.

Nu se va descuraja ușor și nu va abandona ceea ce își dorește. Va învăța din greșeli.

Totodată acest gen de oameni au răbdare și oferă suport propice pentru realizările copilului.

 1. Copilul nu va fi lăudat doar pentru rezultatele bune sau pentru calitățile sale

Important este să subliniem copilului progresele pe care le face. Să îi arătăm că ceea ce a obținut se bazează pe efortul personal și că fără perseverență sunt prea puține lucruri pe care le poate duce la împlinire.

Pași pe care îi putem face alături de copil:

 • Copilul trebuie susținut să își spună punctul de vedere;
 • Respectăm dorințele copilului;
 • Suntem empatici, motivăm și inspirăm copilul;
 • Suntem flexibili și deschiși discuțiilor;
 • Răspundem calm și afectuos;
 • Suntem un model de perseverență;
 • Arătăm încredere copilului;

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro

Cum ajut copilul să aibă încredere în forțele proprii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.