Cum alegem doctorul pediatru?

Cum alegem doctorul pediatru?

Cât de important este pentru copil și pentru noi să facem alegerea corectă? Cum știm că am ales bine? 

Unul dintre lucrurile importante, la care trebuie să ne gândim, înainte de a deveni mămici, este alegerea unui doctor pediatru. Acesta îl va consulta pe cel mic, fiind sprijinul nostru cel mai de preț în primele luni de viață. Este o alegere importantă, care de multe ori se pierde prin noianul de lucruri de făcut atunci când așteptăm un bebe.

În primul an de viață al copilului, doctorul pediatru va fi probabil una dintre puținele persoane cu care cel mic va veni în contact într-un mod mai intim, în afară de părinți (bunici sau poate bonă). Un consult medical poate deveni invaziv și intimidant pentru cel mic, dacă nu este făcut cu atenție, implicare și pasiune. Un doctor pediatru trebuie să fie și un bun psiholog și pasionat de ceea ce face, pentru a fi un bun profesionist.

În mod eronat, eu am sărit faza de selecție. Am scăpat din vedere era că ar fi trebuit să mă întâlnesc cu doctorii pentru o discuție de principiu, pentru a vedea dacă rezonăm, pentru a face o alegere un doctor pediatru în cunoștință de cauză, înainte de a se naște copilul.

Pentru noi, al treilea doctor pediatru a fost potrivit, am să spun minunat. Mă consider cu adevărat norocoasă că are grijă de Mara. Ea a preluat-o pe Mara în luna a doua de viață. Apariția ei a avut un impact benefic asupra copilului și inevitabil asupra mea ca mămică. Primele 4 luni nu au fost deloc ușoare pentru noi: icter, colici, intoleranțe, hernie ombilicală, răceală. Totul suprapus peste problemele mele grave cu coloana. Dar din luna 2 totul a fost ușurat de prezența unui doctor extraordinar.

Ce calități recomandă un doctor pediatru bun? De ce nu ar trebui să ne fie frică să schimbăm doctorul pediatru atunci când ceva nu merge?

Cum aș alege un doctor pediatru:

 • Înainte de a naște aș întocmi o listă cu doctori din recomandări sau din căutările pe internet

 • Aș face o listă cu ceea ce mă interesează ca viitor părinte și ce aș dori să aplic:

alăptat, dietă sănătoasă (de ex fără zahăr), tratament medicamentos responsabil (pe cât se poate fără antibiotice), somn (co-sleeping), stil de parenting, păreri despre vaccinare. Aș vrea să știu punctul de vedere al doctorului pediatru referitor la ele. Ne dorim ca acesta să ne susțină și să colaboreze cu noi pentru a include aceste obiceiuri în mod armonios pentru sănătatea celui mic. Sau să își exprime punctul de vedere, iar noi să decidem pe baza argumentelor oferite.

 • Aș încerca să vizitez și să cunosc doctorii selectați,
înainte de nașterea copilului, pentru a mă asigura că sunt conformi așteptărilor mele din punct de vedere al: locației, disponibilității de a consulta copilul la domiciliu în primele luni de viață sau în caz de urgență, dacă sunt sau nu listați ca doctor de familie (asta poate fi important pentru că pot prescrie medicație compensată) și că îmi împărtășesc părerile referitor la ceea ce îmi doresc ca stil de parenting sau pot emite păreri valide pro și contra unor decizii care pot afecta sănătatea celui mic.

 • Apoi aș selecta și confirma cu doctorul alegerea făcută, că e dispus să preia copilul.

Cum facem alegerea potrivită ?

Există aspecte care cred că sunt esențiale pentru ca această ”relație” doctor/copil/familie să funcționeze corect. Trebuie să ne simțim confortabil și încrezători că doctorul poate decide ceea ce e mai bine pentru copil. Cum ajungem în acest punct?

Criterii de alegere:

 • Observăm cum reacționează copilul când interacționează cu doctorul

 • Se simte în largul lui și se bucură doctorul de interacțiunea cu cel mic?

 • Este doctorul la curent cu tendințele și tratamentele noi?

 • Ce părere are despre dormit, alăptat, medicamentație, vaccinare?

 • Este doctorul comunicativ și deschis să primească întrebări?

 • Are doctorul răbdare să discute problemele și să vă asculte îngrijorările?

 • Cum se fac programările pentru vizite?

 • Camera de așteptare și cabinetul sunt amenajate pentru a acomoda copii?

 • Care este politica doctorului referitor la urgențe medicale și telefoane la ore neobișnuite?

 • Se pot comunica întrebări pe e-mail sau prin sms, atunci când aveți nelămuriri care nu se califică ca urgență medicală?

 • Este ceva care nu vă place din ceea ce ați discutat sau văzut?

 • Cât așteptați înainte de a intra la consultație?

 • Analizăm pro și contra și apoi decidem dacă doctorul este alegerea potrivită pentru noi.

Spun alegerea potrivită pentru noi, pentru că un doctor pediatru are greaua misiune de a interpreta semnalele copilului și de a asculta dorințele și îngrijorările unei mămici. Și acestea sunt multe în primul an de viață al celui mic. De aceea e bine ca doctorul pediatru să fie un bun comunicator și un bun practician.

Alegerea unei doctor pediatru este profesională și personală în același timp. Copilul trebui să e dezvolte armonios, să răspundă corect tratamentului și să fie confortabil în timpul vizitelor. Părintele trebuie să aibă un încrederea și bucuria că are copilul pe mâini bune. Trebuie să poată comunica cu doctorul când are întrebări sau este îngrijorat. Dacă nu puteți face asta, schimbați doctorul.

După câteva vizite veți putea deja să evaluați alegerea voastră. Eu cred că ea se măsoară în:

 • Relaxarea sau bucuria cu care copilul interacționează cu doctorul pe durata consultației

 • Dacă puteți comunica cu doctorul.

Dacă vă răspunde la întrebări, dacă este deschis să vă asculte și să vă adreseze îngrijorările ca mămică

 • Felul în care doctorul interacționează cu cel mic:

este relaxat, se bucură să îl vadă, are răbdarea ca copilul să devină confortabil și să îi acorde acceptul pentru a îl consulta

 • Dacă știe istoricul medical al copilului și anumite detalii despre acesta și despre mamă (familie).

De multe ori istoricul medical al mamei (tatălui) este relevant pentru starea de sănătate a nou născutului

 • Dacă pe timpul consultației remarcă schimbări, pune întrebări și face recomandări care ar fi benefice pentru evoluția copilului.

De exemplu: Dacă vă întreabă ce mâncați voi pe durata alăptării când cel mic are colici; Dacă vă recomandă și exemplifică cum să eliminați gazele celui mic pentru a reduce colicile; Dacă vă sfătuiește și arată cum să îl spălați; Dacă vă recomandă schimbarea temperaturii în cameră… Controalele unui doctor pediatru nu trebuie să fie doar rutina de a măsura, cântări și a se asigura că cel mic este sănătos.

Vreau să vă spun că se poate:

Că acum la 3 ani și 5 luni, Mara e încântată să meargă la un control medical. Că asta se datorează în întregime doctoriței care o are în grijă de la 2 luni.

Că este un copil care mănâncă bine pentru că am avut alături un doctor pediatru care ne-a însoțit și îndrumat cu atenție fiecare pas al diversificării, ca meniu și ca atitudine față de mâncare.

Că Mara și noi mâncăm sănătos și datorită ei, pentru că și-a răpit din timp să îmi dicteze o rețetă, să îmi trimită un email sau să mă încurajeze.

Că nu s-a sfiit să îmi atragă atenția când eram prea anxioasă.

Că m-a ajutat să aplic o rutină corectă a somnului, stând cu noi încă la prima vizită și exemplificând cum să o hrănesc, când și cum să elimin gazele mai eficient, cum să o așez pentru a îi oferi confort când avea colici și a o ajuta să se odihnească.

Și că, în primul rând și cel mai important, m-a direcționat și sprijinit calm, printre intoleranțele și bolile copilului meu.

9 februarie 2017

Sursă foto. www.Avopix.com
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.