Mulți dintre noi, ajunși adulți, simțim că nu am fost suficient iubiți de părinți în copilărie.

Părinții își iubesc copiii, dar chiar și cei mai buni părinți sunt copleșiți de oboseală, stres sau îngrijorare. Le resimțim mai intens uneori.

Cum putem face pentru ca micuții să se simtă iubiți? Putem să ne planificăm momente speciale împreună și să le acordăm timp de calitate, adică timp petrecut făcând lucruri care trezesc interesul și bucuria copilului.

Ca să depășim momentele mele dificile, am adoptat o metodă: petrecem zilnic timp de calitate împreună. Doar noi două, fără a fi distrasă de muncă, telefoane, treburi casnice. Desigur ele există și copilul știe câte ai de făcut.

Nu lipsa iubirii îi face pe cei mici anxioși sau să se simtă excluși și mai puțin iubiți, ci lipsa atenției. Bucuria mea de a fi cu ea este esențială și este molipsitoare. O face să se simtă apreciată.

Ca părinți suntem ocupați să susținem material traiul zilnic, prea obosiți, cu liste de treburi neterminate și uneori este, pur și simplu, GREU să te deconectezi din rutina zilnică și să simți bucuria pură de a fi cu cel mic.

Am adoptat o metodă care mă ajută să o fac pe Mara să se simtă iubită, să îi ating inima. Îi ofer zilnic un timp special, doar al nostru. Îl planificăm, o anunț ce urmează să facem sau o las să aleagă o activitate. Îi explic și că acest timp e limitat și îi vorbesc despre ce am de făcut. Îi place să știe ce treburi are mami, la ce lucrează.

Oricât de ocupată aș fi, timpul nostru special zilnic nu lipsește. Îl planific și i-l acord. Nu este nevoie de mult pentru a o face fericită. Iată cum procedez:

  1. O las să hotărască ce dorește să facem în timpul nostru special.

    Azi am jucat Piticot, ieri am ascultat muzică, am cântat și fost la magazinul de lângă bloc să cumpăram biscuiți, etc.

  2. O anunț înainte dimineața când timp vom petrece timp împreună (de obicei între 30-45 de minute), doar noi două, o las să își aleagă activitatea și să anticipeze cum va fi, ce își dorește. Este timpul nostru și îl așteptăm cu mult drag peste zi.

    De cele mai multe ori Mara iese pe ușa de la grădiniță și începe direct:  -Mami, mergem la magazin să luăm ingrediente să facem prăjitura?  -Îmi pregătești baia cu spumă și sufli cu mine spuma în aer?

  3. Nu las nimic să mă distragă, îi arăt iubirea mea și bucuria de a fi cu ea.

    Râdem și ne bucurăm împreună. Acum o amuză să jucăm 1,2,3 La perete Stai!

Timpul ăsta special este vindecător pentru ea și pentru mine. Bucuria ei este molipsitoare și tonică. Ne duce departe de agitația cotidiană.

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.