Cum învăț copilul să aibă răbdare?

Copiii de azi trăiesc într-un ritm mult prea alert. Vor totul repede și obțin totul și mai repede. De ce au copiii noștri senzația că totul li se cuvine? De ce au din ce în ce mai puțină răbdare? De ce se plictisesc repede și caută următoarea jucărie/activitate care să îi distreze (distragă)?

Ce putem face pentru a îi ajuta să încetinească ritmul, să se bucure de liniște, să îți folosească imaginația în mod creativ, să aleagă joaca cu prietenii în parc versus ecranul unui smart phone/TV sau calculator?

Putem să îi educăm și să îi ajutăm să își antreneze creierul pentru a fi mai răbdători pentru a remarca și a aprecia ceea ce au, pentru a socializa. 

Putem să ne schimbăm perspectiva. Copiii nu suferă dacă nu sunt mereu distrați și distrași. Nu au nevoie de tablete, TV și activități ci de timp, comunicare, imaginație și socializare.

Tehnologia prea multă îi învață cu o succesiune rapidă de imagini grafice, viu colorate, diferite de ceea ce se întâmplă în mediul natural (într-o sală de curs, atunci când citești o carte, când scrii, etc).

Ce vor copiii? Mâncare nesănătoasă pentru că este ”mai gustoasă”, ore de somn din ce în ce mai târzii pentru că nu le place să doarmă, telefonul sau tableta ca să nu se plictisească la restaurant sau în mașină, etc.

Copiii noștri obțin totul instantaneu, nu sunt învățați să tolereze nici un fel de disconfort și sunt într-o căutare continua a următorului lucru ”distractiv” de făcut sau ”bun” de mâncat.

Dacă vrem ca cei mici să învețe să aștepte, să fie atenți, trebui să îi învățăm să aibă răbdare. Pas cu pas. Le va fi de mare folos în viață.

Ce pot face pentru a ajuta copilul să fie mai răbdător? Descarcă Infografic: Cum învăț copilul să aibă răbdare?

Mai multă socializare, mai puțină tehnologie. Petrecem timp de calitate în familie, dăm cât mai multe oportunități de socializare și învățăm copilul cum să interacționeze plăcut cu cei din jurul său. 

Mai puține recompense pentru lucrurile pe care le fac. Nu trebuie să le cumpărăm colaborarea. Nici nu trebuie să aibă instantaneu tot ceea ce își doresc.

Stabilim reguli de conduită, un program sănătos de somn, un orar regulat pentru mese, etc. Copiii au nevoie de limite potrivite vârstei pentru a se putea dezvolta armonios. Un copil care mănâncă prea mult zahăr, doarme puțin sau nu petrece suficient timp în aer liber, făcând mișcare va avea un disconfort, va fi mai agitat.

Atribuim copilului responsabilități în gospodărie. Îl fac mai încrezător și îi arată că lucrurile din jurul săi cer efor, nu vin de la sine.

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro

Cum învăț copilul să aibă răbdare?

Te-ar mai putea interesa:

Pentru a educa, copilul trebuie să simtă și să știe că ceea ce ne spune este important pentru noi

De ce trebuie să oferim alinare unui copil care plânge?

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.