Cum învățăm copilul să fie bun și amabil cu alți copii?
Este atât de important să arăți bunătate și bunăvoință. Nimic nu se compară cu efectul benefic pe care îl are bunătatea. Un gest frumos, un zâmbet, un salut binevoitor, pot influența în bine ziua cuiva.
Trăim într-o perioadă dificilă în care copiii sunt purtați de ritmul rapid al vieții cotidiene împreună cu noi adulții.
Uneori poate fi greu pentru cei mici să remarce copilul care se joacă singur, colegul care se simte trist pentru că a fost respins sau pentru că nu are o jucărie și ar vrea să se alăture celor care au… Și cu toate astea ar trebui să îl vadă, să îl ajute…
Bullying-ul este o problemă, dar dacă copiii fac front comun și arată bunătate unii față de alții, dacă nu exclud alți copiii, dacă sunt altruiști, cei care sunt agresivi nu au șanse și nici curajul să îi abordeze.
Să învățăm copiii să formeze comunități pozitive, care primesc prieteni noi, care ajută alți copii, care remarcă tristețea cuiva și le pasă de ea. Este modul în care pot trăi cu bucurie și este calea care le va salva și lor sufletul.
Cum învățăm copiii să formeze grupuri și prietenii frumoase, altruiste?
- Le vorbim despre altruism
Ce înseamnă a fi altruist? Că poți fi fericit și poți, în același timp, să fii bun cu cei din jur, să fii de ajutor, să fii generos și să vrei binele oamenilor din jurul tău. Poți să fii atent să nu rănești și să nu superi.
- Să le arătăm copiilor cât de plăcut poate fi să abordezi oameni noi, în mod pozitiv, cu zâmbetul pe buze
Ne putem prezenta în parc altor părinți și putem exersa acasă cu copilul o metodă de a arbora copiii în parc. Copilul va observa atunci influența pozitivă a unui zâmbet binevoitor, a unei oferte de joacă amuzante, a unei oferte de a împărți o jucărie sau de a colabora la un joc. Putem fi siguri că aceasta abordare optimistă va fi apreciată de ceilalți copiii. Ei își vor aminti bunătatea și experiența pozitivă. O vor învăța și aplica mai departe pentru a aborda alți copii. Și mai ales se vor bucura să se revadă. Încrederea se construiește pe experiențe interumane corecte.
- Le arătăm și le vorbim despre copiii care sunt triști. Le explicăm cum îi poate ajuta
Copilul poate invita alt copil să se joace cu prietenii lui, poate lua apărarea unui copil care este respins de alții, poate ajuta un copil care s-a lovit, poate oferi jucăria sa unui copil care tânjește după ea doar pentru că asta aduce zâmbetul pe buzele acelui copil.
- Îi învățăm despre prietenii și scopul lor
Un prieten trebuie să te facă să te simți relaxat și bucuros. Dacă te face să simți disconfort, rușine sau tristețe trebuie să îi spui pentru a îi da șansa să rectifice. Dacă nu se oprește probabil nu este un prieten potrivit. Un copil trebuie să știe să caute compania copiilor pentru bucuria de a fi împreună.
- Învățăm copiii să nu excludă alți copiii
Este clar că cei mici au preferințe. Că favorizează anumite relații de prietenie, că au afinități cu unii copii și cu alții nu. Este perfect ok.
Ceea ce ar trebui să le explicăm este că pot face aceste alegeri discret, fără a respinge fățiș alți copii, pentru că aceștia suferă. Să nu spună unui coleg: -Nu vreau să stai lângă mine, vreau să stea X! Le putem spune că prieteniile nu dispar. Dacă s-a nimerit să fie lângă altcineva este doar o situație temporară și poate fi chiar o oportunitate de a lega o discuție amuzantă sau de îți face un amic nou.
-
Îi lăsăm să își facă curaj și să ”spargă gheața”. Astfel vor învăța cum să abordeze oamenii noi. Adulții pot fi model când abordează alți oameni
Nu vorbim în locul copilului, nu organizăm scenarii de joacă pentru a facilita prietenii. Cu cât experimentează, cu atât va aprecia atunci când este abordat frumos de copil. Copiii leagă natural prietenii dacă facem un pas în spate și le lăsăm spațiu să testeze și să descopere cum.
- Să fim sociabili și altruiști ori de câte ori avem ocazia
Să ajutăm pe cineva doar pentru că avem ocazia. Să legăm o discuție în parc cu alt părinte. Să nu vorbim de rău despre alții. Să luăm apărarea cuiva. Să fim calmi chiar în fața unui conflict. Să le arătăm cum ceream ajutorul altor oameni buni atunci când avem nevoie.
Calitatea vieții este mult influențată de calitatea relațiilor pe care le avem cu semenii noștri. Bunătatea atrage și generează bunătate. Un grup de oameni buni poate schimba vieți. Nu ne naștem buni sau răi, optimiști sau pesimiști. Asta se învață. Asta învățăm unii de la alții.
Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro