Cum învățăm copilul să fie un prieten bun?

Prietenia este unul dintre aspectele importante ale vieții. Oricât ar părea de simplu pentru noi, adulții, copiii au nevoie să li se vorbească despre acest lucru. Cei mici au nevoie să audă cum pot fi prieteni buni și ce este prietenia.

Copiilor le este greu să socializeze uneori. Ce trebuie să știe un copil despre prietenie? Dacă vrei să ai prieteni buni trebuie să fii, la rândul tău, un prieten bun.

Ce înseamnă un prieten bun? Un prieten bun:

  • Te sprijină atunci când ai nevoie

  • Ține legătura cu tine, îți caută compania și petreceți des timp împreună în diverse activități

  • Te face să ai încredere în el și are încredere în tine

  • Se bucură să petreacă timp cu tine și tu te bucuri să petreci timp cu el

  • Ajută alți prieteni atunci când aceștia au probleme

  • Îți aduce un zâmbet pe față atunci când ești trist

De multe ori fetiței mele îi este greu să facă față unor situații mai complicate și nu știe cum să reacționeze. De aceea este necesar să exemplificăm copilului situațiile diferite în care se poate găsi și să le discutăm pe cele pe care le întâlnește.

Chiar și pentru copiii sociabili poate deveni dificil să fie un prieten bun în anumite situații. Cum faci să rămâi un bun prieten atunci când nu reușiți să împărțiți o jucărie, când fiecare vrea să iasă ca el și nimeni nu este gata să renunțe sau atunci când ești singurul entuziasmat de jocul cel nou? Toate aceste situații, des întâlnite la locul de joacă, sunt tot atâtea lecții de viață din care cel mic învață cum să ofere și cum să primească.

Viața este minunată atunci când ești înconjurat de prieteni buni. 

Părintele va fi un model bun pentru copil în ceea ce privește prietenia. El își va ajuta prietenii, nu îi va vorbi de rău și va lua copilul cu el atunci când întâlnește acești oameni dragi sufletului. Adulții pot ajuta prietenii să organizeze petreceri, le poți oferi cu drag mici atenții fără nici un alt motiv decât că se gândesc la ei și știu că îi bucură.

Prieteniile sunt importante de la vârste fragede. Părinții creează oportunitățile favorabile pentru ca copiii să îți dezvolte prieteniile.

Părinții sunt cei care pot invita prietenii copilului acasă să se joace împreună, pot organiza mici ieșiri amuzante sau chiar vacanțe împreună. Copiii se pot bucura să desfășoare anumite activități împreună: ateliere de pictură, cursuri de înot, dans sau fotbal. Copiii vor avea experiențe comune despre care pot vorbi cu bucurie.

Părinții pot vorbi cu copilul despre situațiile dificile în care se poate găsi. Nu este întotdeauna ușor să menții o prietenie. 

Copilul se poate întreba:

Dacă se joacă cu altcineva M. mai este prietena mea? Mara a avut nevoie să îi explic că prietenia nu dispare doar pentru că te joci cu altcineva. Că ”-Nu mai vreau să fiu prietena ta” pot fi doar cuvinte mari spuse la supărare. Și că atunci este bine să spui celuilalt copil ceea ce simți: ”-Mă întristează că îmi spui asta. Ne jucăm frumos împreună de obicei.”

Ce fac dacă prietenii mei nu vor să se joace jocul propus de mine?

Cum reacționez dacă un copil este răutăcios cu mine  sau cu prietenii mei și adulții din jur nu văd asta?

Prietena mea este tristă pentru că mama ei pleacă în delegație și nu vrea să se joace sau să vorbească.

Este bine ca în aceste situații să facem jocuri de rol și să simulăm situația ipotetică pentru a ajuta copilul să găsească o rezolvare.

Articole similare: Cum pot copiii să identifice dacă un prieten este demn de încredere (Infografic)

De ce este bine să învățăm copiii să fie prieteni buni și să își facă prieteni buni? Pentru că prietenii au calitatea esențială de a ne face viața mai frumoasă și mai lungă. Studiile au dovedit-o.

Cum învățăm copilul să fie un prieten bun




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.