Cum schimbăm obiceiurile nesănătoase ale familiei?

Cu toții facem lucruri despre care știm că ne afectează sănătatea. Ne dorim să schimbăm ceva, să avem obiceiuri benefice pentru minte și pentru corp. Este suficientă doar de dorință de a ne schimba modul de viață cu unul mai sănătos? De câte ori cu am pornit cu încredere la drum, avântându-ne pe un traseu foarte clar pentru atingerea scopului, pentru ca brusc să revenim la vechile obiceiuri?

Cum procedăm ca să schimbăm obiceiurile nesănătoase ale familiei?

1.Primul pas este să realizezi ce ți-ai dori să schimbi.

Poate ai constat că ai câteva kilograme în plus, poate că ți-ai dori o relație mai calmă cu copilul sau cu partenerul de viață sau pur și simplu să renunți la țigări, la cafea sau la zahăr.

2.Următorul pas este să îți dai seama ce ai vrea să faci diferit.

Poate ți-ai dori ca următoarea zi să poți bea un ceai neîndulcit și să îți placă. Să îți privești copil care plânge și să reușești să accepți calm emoțiile lui.

3. Apoi imaginează-ți ce ai putea să faci diferit.

Ceea ce încetăm este să înlocuim vechile obiceiuri cu unele noi, benefice. Automatismul din creierului nostru ne este cel mai mare dușman.

Am citit recent un articol care a subliniat foarte sugestiv pașii pe care i-am făcut, și care m-au condus la o relație frumoasă Mara, sau să renunț de fumat. Pe de altă parte, nu am reușit să renunț total la cafea și la zahăr, deși după ce le consum nu mă simt bine. Fără ele am o stare fizică mai bună. Am simțit asta în lungile perioade în care nu le-am utilizat. Și totuși, la un moment dat, făceam acea cafea, o savuram cu plăcere și reveneam la vechile obiceiuri.

Ar trebui să identificăm ceea ce dorim și putem să schimbăm. Apoi să facem pași mici și agreabili către această schimbare.

Să ne gândim ce ne-ar aduce mai aproape de schimbarea dorită. Acești pași nu sunt o rețetă universală. Fiecare dintre noi alege căi diferite pentru a atinge același scop și a crea un obicei nou.

4.Dacă îți propui să nu mai acționezi impulsiv când plânge sau țipă copilul, asta nu se va întâmpla peste noapte.

Nu vei fi calm de mâine atunci când cel mic se tăvălește pe jos în parc. Îți poți propune, în schimb, niște pași mai mici, mai ușor de făcut:

– să respiri până la 10 înainte de a reacționa;

– să îți vizualizezi copilul atunci când îți spune cât de mult te iubește;

– să te lași la nivelul lui și să îl privești în ochi, câteva secunde, în liniște.

5.De fiecare dată când ai reușit să nu acționezi din impus, realizează această reușită, e succesul tău personal.

Te va face să te simți bine, să faci mai ușor ceilalți pași și într-o zi vei descoperi că ești acolo unde ți-ai dorit. Că ai înțeles și depășit temerile personale, că ești fericit și relaxat lângă cel mic.

Vrei să renunți la cafeaua îndulcită cu zahăr sau la cofeină?

Începe prin a achiziționa o cutie de ceai, dar nu îți face acel ceai. Fă-ți o cafea decafeinizată. Îndulcește-o cu miere sau alt substitut. E un obicei nou, agreabil și mai sănătos. Apoi când te vei simți pregătită, imaginează-ți cum vei bea un ceai aromat, îndulcit cu sirop de agave, la birou, când lucrezi. Bea apoi acel ceai, cu plăcere, în locul celei de-a doua cafele. Eu sunt acum în punctul în punctul acesta. E o reușită. Nu mai consum cele 4 lingurițe de zahăr zilnice, adică aproape jumătate de kilogram de zahăr lunar. Și nu fac nimic care să nu îmi placă.

Cum am renunțat la țigări după 10 ani de fumat?

Nu mai fumez de aproximativ 6 ani. Întâi de toate mi-am dorit, apoi mi-am propus să conștientizez, de fiecare dată când fumez o țigară, ce nu îmi place la ea. Nu îmi place mirosul și gustul. Le-am memorat și de fiecare dată când îmi venea chef de o țigară îmi aduceam aminte de senzația neplăcută de după ea. Apoi am avut un nou obicei, care să îmi ofere plăcere și liniștea pe care o asociam cu o țigară, muzica. Când îmi venea să mă ridic de la birou și să fumez îmi puneam căștile și ascultam muzica, fără să fac altceva, scufundându-mă în plăcerea aceea. Apoi, treptat, am ajuns și la starea de echilibru interior în care noul automatism pentru a mă relaxa, era muzica. Este la fel și acum. Cât mi-a luat să renunț la țigări? Cam 10 luni. Nu am mai simți nevoia să îmi aprind o țigara de 6 ani.

Automatismul unui obiceiuri nou, sănătos, se face treptat, cu pași mici, prin introducerea graduală unor noi obiceiuri, care ne ajută să atingem scopul final în mod plăcut și optimist, simțindu-ne ca niște învingători.

Se pare că nu o oră de cardio, chinuită, nu ne va ajuta să avem obiceiul sănătos de a face sport zilnic, ba din contră. Trebuie să îți placă ceea ce faci ca să poți crea un automatism nou. Începe cu o plimbare de 30 de minute la pas alert prin parc, cu o tură cu bicicleta sau orice altă formă de mișcare care să te bucure.

La fel putem proceda și cu copiii noștri și obiceiurile lor nesănătoase.

Copilul simte pofta să mănânce un ecler?

Fac o în casă o prăjitură fără zahăr.

Vreau să facem mai mai multă mișcare?

Fac plimbarea zilnică, 40 de minute de mers pe jos cu Mara, până la parc. Nu socotesc și statul în picioare sau pe bancă în parc. Analizez cum să trec la următorul nivel… 🙂

Ne dorim să petreacă mai puțin timp în fața televizorului sau la tabletă?

Nu vom schimba acest lucru doar vorbindu-le despre efectele negative sau excluzând total accesul la tehnologie, ci arătând copilului alternative. Invităm copilul la o plimbare cu bicicletele în parc, la o joacă cu skatebord-ul sau îl înscriem la un curs de informatică interactivă. Opțiunile sunt multe și diferă de la familie la familie, ideea este să ne facem un plan și să îl abordăm gradual.

Cum schimbăm obiceiurile nesănătoase la maturitate?
Cum schimbăm obiceiurile nesănătoase la maturitate?
Mai putin zahăr
Mai puțin zahăr
Cum schimbăm obiceiurile nesănătoase ale copilului?
Cum schimbăm obiceiurile nesănătoase ale copilului?

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.