Cum ne exprimăm iubirea și afecțiunea față de copii le influențează optimismul pentru restul vieții

Descarcă Infografic Felul în care ne exprimăm afecțiunea față de copii, le influențează optimismul pentru restul vieții

Felul în care părintele alege să își exprime iubirea în mod afectuos față de copil, îl influențează pe cel mic pentru restul vieții. Copiii care au părinți afectuoși devin adulți mai fericiți, mai sănătoși și mai optimiști.

Este bine să facem un exercițiu și să ne întrebam de câte ori pe zi:

am pupat copilul?

l-am strâns în brațe cu putere?

l-am mângâiat afectuos?

i-am zâmbit larg și i-am spus că îl iubim orice ar face?

Nu are importanță dacă lucrăm un program prelungit sau avem o mie de lucruri de făcut în casă, dacă am ales o grădiniță/ școală Montessori sau Waldorf sau dacă suntem adepții unui anumit curent de parenting.

Ceea ce ar trebui să facem zilnic, indiferent cât suntem de obosiți sau stresați, indiferent de cât de bine adaptat este copilul la școală, este să ne oprim din când în când din ceea ce ne preocupă și să îi oferim toată afecțiunea noastră. Acest lucru face minuni.

Multe studii arată beneficiile unei legături afectuoase părinte-copil și rolul în dezvoltarea emoțional și fizică armonioasă a acestuia.

Acest studiu subliniază că părinții afectuoși au copiii cu:

  1. Încredere în sine ridicată
  2. Rezultate mai bune la învățătură
  3. O comunicare copil-părinte bună
  4. Mai puține probleme comportamentale
  5. Mai puține probleme emoționale

Un alt studiu, desfășurat pe 500 de persoane, vine să sublinieze că un copil care, în primele luni de viață, a avut o mamă care își exprimă afecțiunea în mod normal sau chiar cu efuziune, devine un adult mult mai echilibrat emoțional decât cei care în copilărie au avut părinți care îți exprimau afecțiunea puțin sau deloc. Nu trebuie să ne temem, nu există prea multă iubire, mai ales în primii ani de viață. Deci să le oferim mulți, mulți pupici, îmbrățișări și smotoceli afectuoase, maimuțăreli și mângâieri. Au nevoie de ele pentru a deveni adulți echilibrați și încrezători. Totuși trebuie să le respectăm intimitatea și să fim conștienți că modul în care un copil acceptă afecțiunea unui părinte se schimbă în timp în funcție de vârstă, la fel și metodele de a oferi această afecțiune.



 

Iubirea necondiționată a părinților, un stil de parenting cu respect, fără pedepse sau recompense, fac copiii să fie:

  1. Mai puțin anxioși
  2. Mai rezistenți la stres

Iubirea unui părinte schimbă structura creierului unui copil, arată alt studiu. Așadar, dacă vrem copii sănătoși emoțional, care au risc scăzut de a dezvolta depresii, anxietate sau alte probleme mentale, trebuie să evităm orice formă de agresivitate și să intervenim ori de câte ori un copil este agresat. Efectele abuzului fizic și emoțional sunt devastatoare.

Copiii care au avut contact skin to skin cu mamele lor:

  1. Plâng mai puțin
  2. Dorm mai bine
  3. Sunt mai inteligenți.

Lipsa contactului fizic s-a dovedit a fi dăunătoare dezvoltării copilului.

Părinții pot folosi masajul pentru:

  1. A avea copii mai calmi, mai relaxați și mai puțin anxioși
  2. A crea o legătură mai puternică cu copiii lor

Deci avem toate motivele ca, din prima clipă de când ne întâlnim copiii, să le arătăm toată afecțiunea și iubirea pe care o simțim.

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.