Cum pot învăța copiii să își controleze impulsurile? Ce putem face pentru a îi ajuta să pună în practică autocontrolul?
Nu vom uita că această abilitate de a îți controla impulsurile se dezvoltă de-a lungul vieții. Câți dintre noi nu știm adulți care ”iau foc” la prima nemulțumire? Nu vom aștepta perfecțiunea de la copil. Aceste practici sunt menite să ușureze viața copilului. Integrarea în societate a unui copil ce își poate domina impulsurile este mult mai ușoară. El va comunica mai ușor și va fi un partener de joacă mai plăcut. Va fi dorit ca prieten și își va face prieteni mai ușor.
Există anumite rutine care formează și dezvoltă deprinderi și abilități. Autocontrolul este o abilitate ce trebuie exersat și dezvoltat de-a lungul anilor. Poți să nu țipi? Știi să aștepți rândul? Poți să nu lovești? Toate presupun să ai control asupra propriei persoane.
Ce trebuie să învețe să controleze copilul?
- comportament, acțiuni și mișcări
- emoții, sentimente
- gânduri
Cum pot învăța copiii să își controleze impulsurile? Învățăm copilul:
Înainte de a acționa întrebă-te:
– Ce îmi doresc? Ce mă face fericit? Ce mă avantajează? Astfel copilul exersează a identifica scopul și a acționa ghidat de el și nu de un impuls.
Înainte de a acționa întrebă-te:
-Ce aș putea face pentru a (îmi atinge scopul)? Astfel copilul va auzi, vedea, învăța strategii pentru a reuși să își domine impulsurile suficient timp pentru a își atinge scopul.
Putem exemplifica copilului cum se joacă pe rând cu o jucărie. În parc la leagăn: copilul vă învăța că se poate da o perioadă limitată pentru ca și alți copii să poată folosi leagănul. Va observa deasemenea cum el va beneficia de același lucru când un copil eliberează leagănul pentru a fi folosit de el. Va învăța să își aștepte rândul dar și să ofere locul lui altui copil.
Simți că te enervezi. Înainte de a țipa sau de a lovi te întrebi:
-Sunt supărat? Mă enervează un copil? Ce îmi vine să fac și ce ar fi bine să fac? Vorbește despre ceea ce simți cu el. Așa ai șanse mai mari să vă înțelegeți decât dacă țipi la el. Dacă nu reușești cere ajutorul unui adult.
-Vreau să ajung mai repede în parc și sunt blocat în trafic în mașină? Mă ajută cu ceva să mă plâng. Pentru a mă binedispune caut un gând mai bun. Poți cânta ceva, poți povesti ce ai făcut peste zi sau discuta despre ceva care te interesează.
Nu îți place să aștepți. Spui ceea ce simți și ceri ajutorul adulților.
Copilul: -Nu îmi place să aștept. Durează prea mult. Nu mai pot/vreau să stau aici.
Părintele: -Îți este greu să aștepți. Este normal. Durează ceva timp. Te-ar ajuta dacă am citi cartea luată de acasă? Vrei să colorăm la masa din camera de așteptare? Ce-ar fi să inventăm un joc (o poveste) pentru a reuși să păstrezi liniștea cât timp așteptăm? Atunci când arătăm înțelegere copilului acesta simte că are un aliat. Și cel mic dorește să facă ceea ce este corect numai că uneori asta este greu pentru el.
Nu știi ce să faci?
-Fă un plan. Ce strategie să adopt?
Nu știi ce să alegi?
-Analizează ce ți-ar aduce bucurie ca alegere. Ce scop am?
Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro