De ce copiii nu pot sta locului?

Pentru că joaca, mișcarea îi ajută să se își dezvolte abilități ca simțul vestibular și propriocepția.  Ei intuiesc instinctiv nevoia de-a face mișcare pentru a se dezvolta corespunzător. Și acționează ca atare. Prin repetarea unor mișcări copiii învăță despre corpul lor iar creierul formează formează sinapse noi prin repetare până la învățare a unui funcții.

Mișcarea este esențială pentru copii. La fel dexteritatea și echilibrul. În joacă, cățărându-se, învârtindu-se și sărind, copiii învață.

Ce învață? De ce este esențial să poată să se joace activ cât mai mult astfel chiar dacă ceea ce fac poate părea uneori riscant?Pentru că îi ajută să își dezvolte două abilități esențiale prin intermediul cărora ne raportăm la tot ceea ce se găsește în jurul nostru. Fără ele suntem dezorientați și depunem eforturi pentru a compensa lipsa lor.

1.Simțul vestibular are legătură cu integrarea senzorială,

datorită lui știm care este raportul nostru în legătură cu pământul, știm unde ne este corpul sau capul și dacă stăm în picioare sau culcat.

Prin intermediul simțului vestibular creierul primește informații de la corp, cap, gât despre echilibru. Așa știm dacă ne mișcăm sau stă pe loc, cu ce viteză să alergăm și dacă un obiect se află în mișcare sau stă pe loc raportat la noi.

Cu ajutorul acestui simț determinăm direcția corectă în care să ne îndreptăm pentru a ajunge în locul dorit și cât de repede trebuie să pășim.

Cum facem toate astea?

Cu ajutorul celulelor ciliate ce se găsesc în urechea internă. Ele reacționează la gravitație. Așa primim informații corecte despre:

-poziția verticală necesară mersului biped

-despre cum să ne păstrăm echilibrul

-cum să ne coordonăm mișcările prin corelarea cu informațiile primite de la alte simțuri gen văr sau auz.

Cum este afectat un copil cu un simț vestibular mai puțin dezvoltat?

Copilul trebuie să își dezvolte propice acest simț pentru a fi în siguranță. Atunci când este nesigur pe el poate dezvolta complexe și se poate simți agitat, nervos. Fără un simț vestibular dezvoltat sunt afectate toate celelalte simțuri. Copilul va cădea mai des, va fi neîndemânatic, va aprecia greu distanțele, se va ”fâțâi” pe scaun pentru a își găsi o poziție confortabilă, etc.

Cum își dezvoltă copilul simțul vestibular?

Învârtit în cerc prin jocuri ca: Baba oarba; Învârtit în carusel sau în roată în parc; Învârtit în leagăn (Ați văzut copiii care răsucesc leagănele cu lanț pentru ca apoi să se învârtă cu ele când revin la poziția normală? O fac pentru că știu intuitiv ce le trebuie); Dans; Înot; Mers cu spatele; Balansat la bare; Cățărat pe jucăriile din parc sau în copaci; Săritul coardei; Mersul cu role sau cu bicicleta

2. Propriocepția este capacitatea corpului de a ști unde sunt poziționate membrele sale fără a fi nevoie să privim la ele. Este percepția de sine. 

Acest simț joacă un rol foarte important dacă vrei să prinzi o minge sau ca să alegi fără a îți privi picioarele.

Cum este afectat un copil cu propriocepția mai puțin dezvoltată?

Fără a avea acest simț dezvoltat, copiii pot cădea de pe scaun în timpul mesei sau nu vor nimeri corect cu lingura gura. Acest simț se perfecționează până pe la 6-7 ani. Este vizibil cum el se dezvoltă la 2-3 ani când veți observa un copil cum urcă sau coboară scările. După această vârstă diferențele sunt mai subtile.

Cum își dezvoltă copilul propriocepția?

Săritul la trambulină; Joaca cu nisip/ nisip kinetic; Modelajul cu plastilină; Căratul de apă sau de nisip cu găleata; Construirea unui om de zăpadă; Săpatul în pământ sau în nisip; Să facă castele din zăpadă, pământ, nisip; Să transporte materiale pentru a construi cu ele; Se etajeze sau să alinieze jucăriile; Să urce și să coboare scările ducând anumite obiecte; Să folosească o placă pentru echilibru; Să încerce să își șină echilibrul cu ochii închiși; Să sară într-un picior

Copiii care fac prea puțină mișcare vor lupta sa compenseze unele abilități subdezvoltare. Se vor fâțâi sau legăna pe scaun pentru a găsi o poziție comodă. Ei sunt mai stângaci: se ciocnesc de oameni, au un echilibru mai slab dezvoltat, nu se pot relaxa, nu își coordonează mișcările ușor. Nu este aici vorba de neatenție ci de o nevoie de a exersa pentru a dezvolta aceste simțuri. De aceea copiii au nevoie de mișcare (aproximativ 4 ore de joacă activă zilnic): să alerge cât pot de tare, să se cațere, să sară, să se învârtă, să modeleze și să sape cu bețele un șanț în pământ….

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro

De ce copiii nu pot sta locului

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.