De ce este atât de greu să fii părinte? Cred că una dintre trăirile cele mai intense și descurajante când am devenit mama ei a fost frustrarea.

Frustrarea că nu reușesc să o ridic din cauza problemelor la coloană, frustrarea că nu o pot opri din plâns, frustrarea că adormea la sân… Când plângea ceva se schimba în creierul meu, parcă se bloca orice logică, se scurtcircuita. Fix când aveam senzația că ceva îmi iese corect, apărea în peisaj câte o persoană care nu era de acord cu mine. Simțeam că nu fac ceva bine, că eșuez. Asta este frica cea mai mare a unei noi mămici. Mânată de frica de eșec, aveam reacții uneori exacerbate. Uitându-mă acum în urmă, aș alege să fiu mai îngăduitoare cu mine, mai puțin grăbită să iasă totul bine și la timp. Mai atentă la mângâieri când o atingeam, decât îngrijorata că nu fac ceva bine…

Vestea bună este că am învățat să fim bine amândouă, împreună, în timp. Eu relaxată, ea relaxată.

Era o diferență imensă între relația imaginată și ce mi se părea că reușeam eu cu Mara, adică prea puțin față de ceea ce visasem. Am folosit cuvântul a visa, pentru că multe mame idealizează relația cu puiul lor, care ca orice altă relație are nevoie de efort și timp pentru a se construi corect și a se menține.

Întâi de toate, dincolo de a învăța să îți asculți instinctul (și asta a fost greu pentru mine), trebuie să dezvolți o legătura, să te atașezi corect de ființa cea mică și atât de iubită. Ea te știe, tu o știi, vă iubiți, mai departe se învață și experimentează treptat.

Ceea ce as spune acum oricărei mame încercănate este să fie îngăduitoare cu ea însăși, să fie blânda cu cel mic, să aibă încredere în instinctele ei. Colicii și nopțile nedormite trec, iubirea și atașamentul respectuos rămân.

Nu există nimic rușinos în ceea ce face cel mic și nimic de care să ne rușinăm ca părinți. Atât timp cât relația cu noi și cu copii noștri se bazează pe compasiune și respect, totul va fi bine.

Relațiile și dinamica lor se schimbă continuu, singura constantă este legătura (atașamentul) dinte părinte și copil.

de-ce-e-atat-de-greu-sa-fii-parinte-pentru-ca-atunci-cand-crezi-ca-ai-descoperit-reteta-totul-se-schimbamai-putin-iubirea-si-respectul-reciproc

Sursă foto: www.sapteanideacasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.