De ce este benefic pentru copil să cânte?
Cântatul ne face mai fericiți, mai sănătoși, mai deștepți și mai creativi. Cântatul este ceva ce copilul va avea mereu la îndemână și la care va putea apela. Din fericire, pentru a te bucura de beneficiile cântatului nu ai nevoie neapărat de instrumente, vocea fiindu-i suficientă unui copil pentru a intona un cântecel și pentru a se simți mai bine.
De ce este bine ca cel mic să cânte împreună cu mami sau în cadrul unor activități pe care la practică cu prietenii sau la școală?
Cântatul este o formă de socializare, de conectare. Ne aduce împreună într-o activitate spirituală. A cânta împreună înseamnă a simți și a exprima prin muzică stări similare. Ne face să ne acordăm trăirile și să ne sincronizăm sufletele.
Când cântăm secretăm ocitocină și serotonină.
Serotonina este hormonul fericirii fiind responsabil pentru reglarea somnului, controlul impulsurilor, al poftei de mâncare, al memoriei și al metabolismului. Serotonina reglează buna dispoziție, deci poate combate stările de anxietate și de depresie, făcându-ne să ne simțim bine.
Ocitocina este hormonul dragostei și al atașamentului. Ea ne dă acea stare de beatitudine, de fericire deplină când împărtășim o experiență. Ne face mai fericiți, mai puțin anxioși, mai încrezători și pe termen lung și ne ajută să privim cu optimism viața.
Cântatul are beneficii extraordinare:
-
Cântând copilul face exerciții fizice
Cântatul reprezintă un exercițiu fizic care ajută la oxigenarea sângelui, el ajută la dezvoltarea sistemului respirator și cardiac. Adesea, atunci când cântă copilul va dansa.
-
Copiii care cântă sunt mai relaxați și mai sănătoși
Cântatul contribuie la reducerea stresului și ne face mai sănătoși. Mai puțin stres influențează pozitiv sistemul imunitar. Sănătatea fizică și longevitatea sunt îmbunătățite.
-
Copilul învață să colaboreze și să se conformeze regulilor în cadrul unei activități plăcute
Cântatul împreună reprezintă o modalitate extraordinară de a îmbunătăți colaborarea. Copiii care cântă împreună cu părinții sau cu prietenii au legături mai bune.
-
Copilul are un comportament mai bun
Cântatul îmbunătățește comportamentul copilului în familie și în comunitate. Atunci când cântăm creierul nostru secretă ocitocina, hormonul atașamentului. Atunci când cântăm cu părinții sau în comunitate formăm legături.
-
Copilul își dezvoltă inteligența emoțională
Cântatul este un limbaj universal, general recunoscut. Prin intermediul muzicii copilul poate experimenta și exprima o varietate de emoții: bucurie, tristețe, frică, etc.
- Copilul se dezvoltă cognitiv și neurologic
Cântatul activează mai multe zone ale creierului. Cântatul ajută la dezvoltarea creierului prin activarea ambelor emisfere cerebrale.
-
Copilul devine mai sociabil și mai încrezător
Vocea este o modalitate de exprimare, de a transmite celor din jur ce fel de om ești. Cântatul ajută copilul să se integreze mai bine, să comunice mai eficient și deci să aibă o părere bună despre el însuși.
Fie că o face în cadrul unor cursuri sau acasă, ar trebui să ne asigurăm că punem la îndemâna copilului nostru această modalitate extraordinară de-a se exprima și de a se relaxa.
Ce putem face pentru a ajuta copiii să îndrăgească muzica și să cânte cât mai des:
- cumpărăm DVD-uri audio cu cântecele ritmate pe care cel mic le poate asculta încă din burtica mamei
- cântăm copilului înainte de naștere și în primele zile de viață
- cântăm împreună cu bebe și dansăm
- cumpărăm un microfon la care copilul să poată cânta
- îl ducem la activități în care poate experimenta cum diferite instrumente scot sunete
- cumpărăm jucării de tip instrument muzicale pentru copii: maracas, clopoței, tobe, etc
- dăm copilul la cursuri de muzică, dacă își exprimă dorința
- cumpărăm muzica pe care își dorește să o asculte
- cântăm în mașină
Nu există limită de vârstă pentru a cânta și a comunica prin muzică. Trebuie doar să existe dorința de a o face. Nu trebuie să cântăm perfect ci să ne simțim bine.
Sursa: www.SapteAniDeAcasa.ro