MINDFULNESS-UL se referă la A DA ATENȚIE (atenție centrată pe ceva = a te focusa asupra unui element).
🧠Uneori, mintea noastră este mai dezorganizată și ne gândim la tot felul de lucruri în același timp. Prin exercițiu repetat putem observa cum funcționerază atenția noastră și să o îndreptăm pe rând, la alegere, ca pe o lanternă, asupra diferitelor lucruri.
✨O parte cheie a practicării mindfulness-ului este să avem abilitatea să recunoștem când apar gânduri nedorite în minte și apoi să ne readucem/ concentăm, în mod conștient, atenția asupra momentului prezent.
Mindfulness este o abilitate esențială: aceea de a fi pe deplin prezent, conștient de locul în care suntem și de ceea ce facem, fără a fi prea reactiv sau ușor copleșit de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
❔Cum practic Mindfulness-ul?
Ca și practică, Mindfulness-ul constă în a ne concentra atenția asupra momentului prezent și de a-l accepta fără judecată. Mindfulness-ul s-a dovedit a fi un element de bază în reducerea stresului și pentru starea de bine generală.
Cu toții avem această abilitate care, ca oricare alta, devine mai ușor de pus în practică prin exercițiu repetat.
❔Cum poate învața copilul să fie Mindful?
Unul dintre modurile în care predarea/învățarea mindfulness-ului de către copii diferă față de mindfulness-ul pentru adulți este acela că cei mici au părinți/ alți adulți care sunt responsabili pentru aceștia, pentru programul și activitățile lor. Implicarea familiei în deprinderea acestei abilități este esențială și poate îmbunătăți substanțial rezultatele. Copilul nu poate învăța să fie mindful fără suportul adultului care are grijă de el. Ca orice abilitate, trebuie exemplificată și exersată repetat pentru a putea fi însușită.
Mindfulnes înseamnă „a acorda atenție la ceva”. Poate fi orice alegeți împreună cu copilul: respirație, mediului înconjurător, acțiuni (mâncat, plimbare), gânduril sau emoții, corpul fizic sau altă persoană (părinte, educator sau prieten).
Modalitatea în care ne putem concentra atenția: să închidem ochii și să ne concentrăm atenția către interior, să privim ceva, să ascultăm, să gustăm, să mirosim sau să atingem ceva. Apoi, pur și simplu, ne stabilim intenția: adică decidem să acordăm atenție acestui „ceva” specific.
„În momentul prezent” înseamnă chiar ACUM, în timp ce respingem gândurile despre trecut sau viitor care apar în prezent.
„Fără a te judeca” înseamnă fără a te compara sau a te critica pe tine sau ceea ce apare în mintea ta, în timp ce ești atent.
Atunci când alegeți ce abilități de mindfulness să predați copiilor și adolescenților, este important să luați în considerare vârsta și nivelul lor de dezvoltare și cognitiv. Predarea mindfulness-ului copiilor și adolescenților trebuie să fie adecvată fiecărei etape de dezvoltare.
✅Despre mindfulnes-ul adaptat copiilor, în sesiunile din cabinet și apoi acasă, cu părintele:
Transformăm exercițiile de mindfulness în jocuri și le facem distractive. Copiilor le place să se joace și să încerce lucruri noi.
Începem prin a le atrage atenția asupra mediului extern și a împrejurimilor imediate cu abilități precum Mindfulness pentru respirație, observare a împrejurimilor, ascultate, văz, gust atingere și mișcare. ✓ Se poate începe jucăuș cu o activitate legată de mindfulness de tipul: Ieși afară și simți mirosul florilor/ Suflați baloane de săpun/ Jucați ”Simon spune”
Apoi introducem abilitățile de Mindfulness al corpului și al activităților (a fi atenți la ce fac și cum fac). Dupa aceasta adăugați Mindfulness pentru Intenții, Relațiii, Intuiție și Compasiune.
✅De ce este util să mă informez/să învăț cum procedez corect pentru a practica Mindflness cu copilul meu?
Pentru că tehnicile recomandate vor varia în funcție de vârsta copilului și de nivelul de dezvoltare al acestuia. Este necesar ca limbajul să fie pe înțelesul copilului și ca acesta să fie însoțit și să îi fie exemplificată activitatea, la început alături de un terapeut pentru ca apoi practica să fie reluată în mediul familial, împreună cu cei dragi.
Descarcă Infografic cu Tehnici de mindfulness pentru copii