De ce nu vrea copilul să se culce? De ce fix atunci vrea de toate?
Copilul nu vrea să se culce… Încă un pahar cu apă, încă o poveste, încă un drum la baie. Mi-e prea cald. Ba nu, prea frig! Poți să îmi aduci pătura? Cu sau fără șosete…
O dorință subită de a vorbi despre orice care începe cu întrebarea: -Mami, știi ceva?… Nevoia aprigă de a colora încă o pagină sau și de a juca a cincizecea oară Monopoly sau Piticot. Și lista poate continua…
Sunt sigură că nu există părinte care să nu fi întâmpinat un tsunami de cuvinte declanșat de simplul anunț:
– Acum este ora de culcare!
Și uite așa începe discuția cu oricine este aproape copilului înainte de culcare: mama, tata, bunici…
Când este ora de somn pentru copiii, noi, părinții suntem deja epuizați după o zi lungă și tânjim după câteva momente de liniște, înainte de a adormi cu o carte în mână sau de a vedeam maxim 25 minute din filmul preferat.
Este normal să tânjim după acele câteva clipe de liniște. Ce facem când copilul trage de timp?
Dacă copilul trage de timp înainte de a merge la culcare, el încercă să ne transmită prin multele lui cerințe măiestru ticluite, că are nevoie de atenție din partea noastră.
Ce putem face?
-
Să stabilim o rutină de somn care să conducă copilul către o stare de liniște premergătoare somnului: spălat pe dinți/băiță, îmbrăcat în pijamale, micșorat luminile.
-
Putem să îi oferim mai multă atenție și iubire pentru a îi satisface nevoia de a fi cu noi, de a se simți iubit: cina în familie, un joc împreună, o poveste citită, pupici, mângâieri, să îi vorbim despre cât de mult îl iubim …
Un copil care nu a dormit suficient este mult mai sensibil. Se va supăra mai ușor.
Este important ca cei mici să aibă parte de suficientă odihnă și mersul la somn să fie o experiență pozitivă atât pentru părinte cât și pentru copil.
Când copilul vorbește întruna și cu o viteză uimitoare, când are ochii cât farfuriile, deși se apropie ora de somn, este de folos să ne amintim să îi oferim un pic de atenție și iubire:
-
să îi citim 15-30 de minute în timp ce îi stăm aproape. Marei îi place să stea lipită de mine sau să o țin în brațe în timp ce îi citesc.
-
să îi dăm un pupic apăsat și o îmbrățișare strânsă, un pic mai lungă ca de obicei;
-
să stăm puțin lângă patul copilului pe întuneric și să îl mângâiem;
-
să îi vorbim puțin despre ziua noastră sau să îl întrebăm despre ziua lui;
- să ne conectăm cu copilul înainte de somn și să îi liniștim temerile: -Te iubesc mult. Voi fi în patul meu/la birou. Tu încercă să adormi. Mara mereu ieșea să se asigure ca sunt unde am zis. I-am explicat să mă strige că eu o aud, că e puiul meu iubit și am să vin la ea mereu.
Toate aceste lucruri, ce durează câteva minute, îl pot ajuta pe copil să adoarmă liniștit iar nouă, părinților, ne vor da satisfacția unui sfârșit de zi frumos alături de copiii noștri.
Și încă ceva ce este important pentru un somn bun: Dispozitivele electronice supra-stimulează creierul copiilor. Se recomandă evitarea folosirii lor de copii cu aproximativ două ore înainte de somn .
Cum influențează folosirea dispozitivelor electronice somnul copiilor?
Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro