Primii 5 ani și rolul acestora în dezvoltarea corectă a creierului copilului

Dezvoltarea creierului copilului se aseamănă destul de mult cu a construi o casă. Primii cinci ani ai vieții celui mic sunt o perioadă crucială. Este vorba despre intervalul de timp în care se pune temelia modului de gândire. O casă cu o fundație bună va rezista mai bine intemperiilor.

Cei patru piloni ai dezvoltării sunt:

  • dezvoltarea cognitivă;
  • dezvoltarea emoțională;
  • dezvoltarea socială;
  • dezvoltarea fizică.

Toate cele patru aspecte trebuie să fie dezvoltate în mod egal pentru ca gândirea copilului să fie puternică și bine echilibrată. Pentru a construi și dezvolta ceva poți folosi diferite metode. Nu toate sunt le fel de eficiente sau de durabile.  Cum își dezvoltă copiii noștri creierul? Prin intermediul experiențelor zilnice. Ceea ce influențează și modelează definitoriu modul în care gândesc este ceea ce experimentează în mod direct, ceea ”trăiesc zi de zi”.

Arhitectura creierului se formează în primii cinci ani de viață și este influențată în mod direct de experiențele pe care le trăiește copilul.

Pentru a se dezvolta corect, creierul copilului are nevoie de o fundație sănătoasă. Primii ani de viață trebuie să ofere copilului:

  • oportunitatea de a interacționa pozitiv cu familia, cu alți copii și cu cei care au grijă de el

Aceste experiențe bune formează modul în care copilul va percepe relațiile interumane

Interacțiunile pozitive între copil și adult trebuie să fie un schimb reciproc: de la a privi copilul în ochi atunci când comunicăm cu el, de a îi răspunde atunci când ne zâmbește, de a ne juca cu el, etc .

Joaca în parc, micile conflicte și jocuri de rol au toate importanța lor. Primele prietenii sunt fundația pentru modul în care copilul va socializa odată ajuns la creșă sau la grădiniță.

  • oportunitatea de a face față provocărilor

A expune copilul provocărilor este necesar și sănătos. La început, copilul poate găsi dificil să le facă față. Asta nu înseamnă că nu trebuie să aibă experiențe. Va cunoaște și va interacționa cu oameni noi, va a avea conflicte cu alți copii și va învăța cum să le abordeze corect. Toți acești pași sunt necesari și benefici. Astfel pregătim copiii să facă față provocărilor.

Din păcate, există și genul de experiențe care modelează negativ creierul unui copil. Ele trebuie evitate. Un copil trăiește într-un mediu toxic dacă cei care au grijă de el nu îi oferă suport afectiv, dacă este neglijat și respins emoțional. Pedepsele fizice și emoționale afectează direct sănătatea emoțională și apoi pe cea fizică, pe termen lung. Lucrurile se pot repara la maturitate. Procesul este însă unul de durată.

  • oportunitatea de își dezvolta inteligența emoțională și de a  învăța să își regleze emoțiile

Creierul copilului mic este bombardat cu o multitudine de informații noi. Zeci de gânduri și experiențe noi concurează. Copilul încearcă să le analizeze, să le catalogheze și să le folosească apoi în mod corect.

Copilul mic învață să urmeze regulile, să planifice și să acționeze în conformitate. De ce are nevoie de aceste lucruri? O dezvoltare optimă a creierului conferă copilului resursele necesare pentru a funcționa corect de-a lungul întregii vieți. Un mod de a gândi sănătos este direct legat de sănătatea emoțională.

Copiii învață cum să reacționeze la ceea ce se petrece în jurul lor: cum să împartă o jucărie, cum să evite un pericol.Un copil se întrebă cum să facă față tentației de a mânca prăjitura pe care știe că nu are voie să o consume înainte de masă. Cum va fi la grădiniță după ce pleacă mami?

Toate aceste experiențe sunt gânduri care se adună în minte copilului. Este esențial ca acesta să învețe să le analizeze, trieze și abordeze astfel încât să evite supraîncărcarea emoțională. Emoțiile sunt bune. Copilul va trebui să știe să le identifice și să acționeze pentru a îi fi bine, fără a acționa impulsiv.

Copilul poate învăța aceste lucruri singur atât timp cât mediul în care trăiește este unul propice. Depinde de noi, adulții, să oferim copilului genul de experiențe care îi vor modela gândirea corect. 

Sursa: www.SapteAniDeAcasa.ro

Primii 5 ani și rolul acestora în dezvoltarea corectă a creierului copilului

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.