Dimineți liniștite în familie = zile reușite
Cred că orice părinte știe cât de importante sunt diminețile pentru dispoziția tuturor pe parcursul zilei ce urmează, iar copiii nu fac excepție. Pentru ei o dimineață frumoasă înseamnă un start optimist al zilei.
Iată câțiva pași utili pentru un început de zi fericit și liniștit:
-
Copilul trebuie să fi dormit suficient pentru vârsta sa
Prea multe dintre reacțiile deranjante sunt cauzate de oboseala acumulă. Dacă aveți un copil care doarme la prânz, atunci puteți opta pentru o oră mai târzie de somn. Dacă nu a dormit la prânz, cel mic trebuie culcat mai repede pentru a recupera orele de somn. În ultima vreme, Mara nu mai doarme la grădiniță sau doarme foarte putin ceea ce înseamnă că ora de culcare este 20.00 pentru a dormi 12 ore. Acest fapt o face ca dimineața să fie suficient de odihnită și energică.
-
Conectarea de dimineață, prima privire, primul contact sunt esențiale
Controlați tonul, unul vioi, o mică poezioară amuzată sau chiar un cântecel pot face minuni.
Ritualurile, o anumită ordine a operațiunilor de pregătire
îi dau celui mic un traseu previzibil la care va participa benevol fără proteste de genul – Dar eu vreau acum să mă îmbrac nu să mă spăl pe dinți.
-
Timpul. Fără grabă
sau graba strică treaba. Mai bine vă treziți nițel mai devreme dacă știți ca cel mic are un obicei care consumă un pic mai mult timp decât să îl grăbiți. Întârzierea va crea o stare de nervozitate generală și de aici lucrurile pot degenera. Mara mănâncă încet. Mănâncă bine, dar încet. Se oprește, întrebă. Dimineața acest lucru este neplăcut dacă suntem grăbiți și stresați că vom întârzia fiecare pe unde are treabă, așa că am inclus 15 minute extra pentru masa Marei, ceea ce înseamna că ne trezim cu 15 minute mai devreme. Eu nu sunt matinală deloc, dar prefer acest efort certurilor sau alergăturii prin casă, caz în care oricum întârziem pentru că inevitabil uităm ceva acasă, de obicei telefonul mobil.
-
Anticipați. De cu seara vorbiți copilului despre ziua următoare, despre etapele ei
O activitate de la grădiniță îi poate trezi interesul sau ideea de a se reîntâlni cu un prieten la grădiniță.
-
Alegeți hainele (tuturor) seara și pregătiți-le împreună cu cel mic
Pentru Mara important în această perioadă este ce își va pune în păr, deci alegem. O codiță colorată de ponei, în loc de cea cu Elsa, ne poate strica sau bucura ziua tuturor.
-
Aveți în minte ce veți servi la micul dejun
Eu prefer unul rapid compus din fructe în timpul săptămânii. În weekend e altă poveste. Ne lăfăim cu ce ne poftește inima: omletă, salate, ceai, suc.
-
Ghidați copilul către cealaltă etapă în timp ce o desfășoară pe cea în curs
– Te speli cum pe dinți și apoi mergem la masă. Astfel faceți deja tranziția în minte copilului. El are timp să o acomodeze și minimizați protestele.
-
Fiți atenți la dorințele celui mic
3 minute de joacă cu mașinuța preferată pot face diferența între un copil care iese pe ușa țopăind și unul frustrat care țipă.
-
Afirmații
-Te iubesc. Mă voi gândi la tine peste zi. Mă bucur că seara vom face o prăjitură împreună.
-
Treceți în revistă etapele programului de peste zi:
– Mergi la grădiniță, azi cred ca veți avea o activitate care te va bucura. Am văzut în program X. Vei dormi , mănânci gustarea, te mai joci iar la ora 5.30 vin mami și tati să te ia.
-
Consultați copilul
– Ai vrea să facem ceva împreună după grădinița? Să mergem în parc? Îi dă senzația (reală) că e auzit, ca are control asupra zilei și îi oferă o ancora cu care va anticipa reîntâlnirea cu voi.
-
Glumiți
O gâdilătura mică, o maimuțăreală vă aduce în același plan cu copilul care prea des ne vede alegând operativ și serios printre task-urile din casă. Puteți dansa în timp ce îl îmbrăcați, să ii ciufuliți părul în glumă în loc sa îl pieptănați sau sa îi pictați nasul cu pasta de dinți.
-
Fără nervozitate
Când simțiți că vă cuprinde respirați adânc, ieșiți din camera și contemplați ideea: putem striga toți și ieși pe ușa transpirați și alergați, ceea ce am pățit sau pot respira profund și reveni cu altă mimică și alt ton lângă cel mic. Mara reacționează și rezonează cu agitație la graba sau la enervarea noastră. Începe să se grăbească și devine neatentă, deci mai greu de asistat iar eu mă fac mai greu auzită.
-
Ascultați. Nu înseamnă că trebuie și să rezolvați doar ascultați sentimentul din spatele problemei enunțate
– Mami, nu îmi place V. T. Îmi ia toate jucăriile. – Da, înțeleg că te supară V când strica ceea ce faci tu. Copilul se simte înțeles. Adesea este tot ce are nevoie.
-
Și cel cel mai important sfat: Priviți copilul în ochi. Zâmbiți-i
Tot ceea ce simțiți tu, adultul, copilul va primi prin privire și mult mai putin prin cuvinte. Un te iubesc spus fără contact vizual face ca mesajul să se dilueze.
Dimineți frumoase să aveți!
Sursă foto: Avopix