Despre echilibrul emoțional, atașament sigur, afecțiune și iubire

Convingerea că ești suficient de bun, că meriți iubirea și respectul celor din jurul tău, stă la baza echilibrului emoțional.

Această convingere se transpune în încrederea de a primi și oferi iubire de-a lungul vieții. Beneficiile pe termen lung sunt extraordinare.

Ce ne influențează echilibrul emoțional? Ce ne face fericiți? Un studiu desfășurat de-a lungul a a 75 de ani și care a avut 725 de subiecți, a ajuns la concluzia:

Fericirea este iubire. Fericirea înseamnă să fii iubit și să iubești.

 

Primii ani de viață sunt determinați pentru stilul de atașament. Relațiile de calitate, afectuoase sunt fundația pentru adulți mai fericiți și mai sănătoși. Copiii nu își vor aminti foarte clar evenimente din copilăria lor dar, pe termen lung, iubirea și afecțiunea cu care au fost tratați de cei dragi au un impact extraordinar asupra calității vieții lor la maturitate.

Studiul a arătat că oamenii care se simțeau iubiți și ofereau iubire, aveau relații armonioase cu cei dragi și erau mai sănătoși.

Cum ajungi să ai încrederea de a primi și oferi iubire?

Dacă ai crescut într-o familie în care iubirea era monedă de schimb, s-ar putea ca fericirea să fie un deziderat greu de atins.

Copilul nu ar trebui să fie condiționat pentru a primi iubire. El nu ar trebui să primească iubire doar dacă:

  • este ascultător și se supune cerințelor adulților fără împotrivire

  • are realizările pe care și le doresc părinții în materie de rezultate academice

  • dacă este liniștit și nu își deranjează părinții

Ideea că iubirea trebuie câștigată, că trebuie să o ”meriți” este principala barieră spre a ne crea, ca adulți, relații de calitate cu cei din jurul nostru. Oamenii sunt ființe sociabile, au nevoie să poată stabili relații frumoase cu cei din jurul lor, relații în care nu se tem că pot pierde iubirea și nu lupă pentru a o câștiga până la a se anula pe sine.

Un stil de creșterea a copiilor în care părintele este adeptul pedepselor vine să știrbească încrederea copilului în sine și în cei din jur și în final să îi afectează sănătatea emoțională și pe cea fizică.

Atașament sigur părinte-copil va pune bazele unui adult echilibrat emoțional. El va ști din copilărie că este normal să primești și să oferi afecțiune fără a îți cenzura trăirile și dorințele pentru a o obține. Un copil căruia i se răspunde prin a se oferi confort emoțional și fizic atunci când are un disconfort fizic sau emoțional, va ști că este iubit. Un copil care a fost crescut într-un mediu plin de afecțiune va ști că este normal să greșești, că toată lumea greșește. Un copil iubit învață ca după o ceartă sau greșeală, care sunt o parte normală a vieții, iubirea nu îți este refuzată. Că îți este oferită înțelegere, explicații și posibiltatea de a face mai bine știind că ești iubit în pofida greșelii.

Este extrem de important ca un copil să nu se teamă că poate pierde iubirea celor dragi dacă greșeste. El nu trebuie să fie sub presiunea de a se ridica la nivelul dorințelor părinților săi pentru a nu le pierde iubirea, ci să i se permită să trăiască în conformitate cu ceea ce îi aduce bucurie.

Concluzia este că a avea convingerea că meriți să primești iubirea celor dragi și că poți oferi iubire la rândul tău crează premisele pentru o viață fericită, sănătoasă și mai lungă.

Ne ajută să abordăm cu încredere relațiile interumane și să avem un etalon sănătos pentru a ne alege partenerii și prietenii.

Modelul relațiilor pe care le avem ca adulți are la bază acumularea de iubire și afecțiune primite în copilărie. Este o hartă clară a senzației de fericire, de a iubi și a fi iubit. Iar noi o vom urma la maturitate.

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.