Felul în care ne iubim copiii, arătându-le indulgență, înțelegere și bunăvoință atunci când greșesc, este esențial pentru a avea relații frumoase.
Să fii iubitor și afectuos în relația cu copilul are efecte minunate asupra dezvoltării cognitive și emoționale a acestuia. Totuși experții arată că mai este un factor care influențează major, în bine, relațiile cu copiii noștri. Este vorba despre cât de tolerant și iertător este părintele. Copiii fac greșeli. Multe. Este normal. Așa învață. Nu au experiența noastră de viață și nici dezvoltarea cognitivă și emoțională.
Părinții care aplică aceste etape cu copiii lor se bucură de relații frumoase:
-
Vorbesc copilului despre cât de mult îl iubesc și apreciază:
-Te iubesc! -Mă bucur să te văd! -Mi-a fost dor de tine!
-
Sunt afectuoși și jucăuși
-Vrei să ne jucăm? -Pot să îți dau o sută de pupici? -Vrei o îmbățișate putenică ca de urs? -Vrei o mângâiere ca de fluturaș?
-
Sunt înțelegători și au așteptări realiste de la copiii lor
– Este normal să te simți supărat… – Este normal să greșești!
-
Sunt iertători
– Vrei să te ajut să repari…? – Vrei să încerci din nou? -Vrei să vorbim despre cum/ ce te-a supărat? Sunt aici lângă tine!
-
Sunt pozitivi. Privesc greșelile cel mic cu empatie, ca pe niște oportunități de educare. Nu învinovățesc copilul.
-Aud/văd cât ești de trist/furios/supărat. Îți este greu să renunți la joacă/la jucărie… -Mai vroiai să te joci!
-Cand ești supărat trebuie să spui ce te supăra și să folosești cuvintele potrivite pentru a explica celorlalți ce te deranjează/ nu îți place/ te supără/ te sperie/ te îngrijorează.
– Ai lovit/ țipăt/ stricat/aruncat… Ai înțeles că acest lucru mă face să mă simt tristă/ agitată…
Data viitoare vei ști ce ai de făcut atunci!
-
Au încredere în copiii lor atunci când vine vorba de greșelile pe care aceștia le fac
– Toată lumea greșește. Nu-i nimic. -Sunt sigur că data viitoare vei proceda corect! -Data viitoare vei ști cum să procedezi!
-
După un conflict, părinții au grijă să se împace cu copilul și să îi confirme că este iubit. Este extrem de important să nu lăsăm tăcerea și vinovăția să se așternă peste un conflict cauzat de o greșeală.
-Cred că este timpul pentru o îmbrățișare. Ai vrea să mă strângi în brațe. Eu te iubesc și am nevoie să te țin în brațe acum. – Vrei să îmi dai un pupic scurt și eu unul mai lung?
Iubirea nu este suficientă dacă nu exista indulgență și înțelegere. Trebuie să ne iertam copiii pentru că sunt umani și greșesc, să nu îi învionățim pentru greșeli în loc să tratăm greșelile, binevoitor și optimist, ca pe oportunități de învățare.
Este important să spunem copiilor te iubesc ori de câte ori avem ocazia , cât mai des . Este important să facem gesturi iubitoare și să ne arătăm afecțiunea. Este important să îi iertam pentru greșeli lor și să le arătăm încredere că data viitoare pot și vor face mai bine.
Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro