Trebuie să încurajăm fetele să se concentreze mai mult pe aspectul lor exterior sau pe calitățile interioare, pe obiectivele și pe rolul lor?

Fiindcă sunt mama de fată, m-am întrebat dacă este greșit să te bucuri de a fi drăguță sau frumoasă? Răspunsul este simplu: Absolut deloc.

Cu toate acestea, dacă le semnalăm fetelor că frumusețea este caracteristica lor definitorie, le restrângem cu mult perspectiva asupra vieții și asupra rolului lor în societate.

Stima de sine durabilă (aceea care nu dispare în fața inevitabilelor greutăți, lovituri sau umilințe pe care copilul le va întâlni și avea de înfruntat în viață) se bazează pe calitățile interioare pe care va alege în mod conștient să le cultive și le dezvolte cu sprijinul adulților. Încrederea și fericirea provin din stabilirea și realizarea obiectivelor importante pentru copil.

Fericirea și încrederea merg mână în mână cu stima de sine. Toate provin din construirea și susținerea unor relații semnificative și durabile în context familial și social, prin construirea unui sistem de suport care să valideze și să susțină dezvoltarea intelectuală și individualitatea copilului.

Dacă stima de sine se bazează pe aspectul exterior, poate ușor demontată.

Copiii merită mai mult de atât. Merită puterea de a își controla propriul destin și devenirea. Aceasta putere se găsește în interiorul fiecărei fetițe și al fiecărui băiețel. Desigur că îi vom giugiuli și alinta și vor vedea în ochii noștri tot dragul și frumosul pe care îl reprezintă. Și îl vor auzi . Totuși nu strică să realizăm cum îi construim. Oricât de des ne-a asigura fetița că este frumoasă, nu o putem proteja atunci când va auzi primul ”-Ești urâtă!” spus la supărare. În acele momente este bine să știe cine este și care îi sunt calitățile și ce contează pentru ea.

Ar trebui să analizăm mai mult ce cuvinte adresăm unei fetițe când dorim să o complimentăm.

Hai să privim dincolo de aspect și să încercăm să aflăm:

Ce o bucură?

Ce îi place?

Ce o preocupă?

La ce lucrează?

Ce contează pentru ea?

Încurajăm fetele să se concentreze mai mult pe aspectul lor sau pe obiectivele și pe rolul lor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.