La ce îl ajută pe copil cunoașterea și conștientizarea sentimentelor? Cunoașterea și conștientizarea sentimentelor:
-
provoacă copilul. Aceasta trebuie să fie atent la ceea ce simte corelat cu ceea ce gândește el și cu ce pot simți și gândi cei din jurul său
-
ajută copilul să înțeleagă care este imaginea pe care o afișează
-
este importantă pentru că cel mic știe ce simte și cum să adreseze acele trăiri pentru a obține rezultatele dorite
Copilul trebuie să poată analiza legătura dintre trăirile sale, gândurile pe care le are și acțiunile pe care le întreprinde.
Este important ca cel mic să îți poată imagina implicațiile pe care le au acțiunilor lui asupra celor din jurul său și cum acestea sunt influențate de gândurile și sentimentele pe care le trăiește. Trebuie să știe că poate alege cum să manifestă faptic trăirile pentru a se simți mai bine. Cea mai bună cale este să le verbalizeze.
Cunoașterea și conștientizarea implică două aspecte:
- despre propria existență
Copilul știe să identifice atunci când are emoții: dacă urmează să dea o lucrare, să vorbească în public sau să fie într-un mediu nou fără părinții săi. Asociază acestă senzație cu ”fluturașii din stomac”, cu palmele transpirate sau cu roșeața din obraji. Recunoaște senzația de furie atunci când corpul devine încordat, pumnii sunt strânși și îi vine să țipe sau să lovească.
- despre cum afectează lucrurile din jur
Copilul știe cum acțiunile sale îi afectează pe cei din jurul său. Poate că îmi doresc foarte mult acea jucărie dar dacă am să o cer cu o voce ridicată, țipând sau o iau fără să cer voie, celălalt copil se va speria sau supăra și astfel îmi micșorez șansele de a o obține. Pot propune un joc în care să împărțim jucăria.
Cunoașterea și conștientizarea ajută copilul să identifice ce simte și ce gândește și cum asta poate diferi de felul în care îl privesc cei din jur.
-
știe care în sunt punctele forte și care îi sunt minusurile
-
știe ce are de făcut pentru a duce la îndeplinire sarcinile și a își atinge scopurile
-
știe când și ce a greșit și acționează pentru a rectifica greșeala și a remedia relația afectată
-
poate înțelege și verbaliza ceea ce trăiește
-
recunoaște și înțelege sentimentele celorlalți
-
observă și înțelege cum acțiunile și comportamentul său îi afectează pe cei din jur
Copiii care acționează conștient sunt mai buni la a găsi soluțiile ce li se potrivesc pentru a îmbunătăți relațiile cu cei din jur, pentru a obține rezultate mai bune la învățătură sau pur și simplu pentru a se calma. Ei își regăsesc mai repede echilibrul emoțional și revin mai repede la o stare de confort pentru că știu să identifice ce le trebuie și cum să îi abordeze pe ceilalți pentru a își atinge scopul.
Felul în care copilul este conștient de gândurile, sentimentele și problemele cu care se confruntă dictează de multe ori abordarea pe care acesta o are pentru a își atinge scopurile.
Copilul învață din greșeli și capătă conștiința a ceea ce trebuie să spună. El capătă o voce în a își reprezenta interesele pentru a atinge un grad necesar de confort emoțional și fizic. El știe care îi sunt plusurile și minusurile și se folosește asta în avantajul său.
Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro