Descarcă Infografic Lucruri pe care trebuie să le arăți copilului pentru a îi câștiga încrederea

Cel mai important lucru într-o relație este încrederea. Copiii sunt imaginea noastră. Ne vor gira cu aceiași încredere pe care le-o arătăm. Vrei ca copilul să te asculte? Începi prin a îi arăta încredere. Cum? Copilul trebuie să poată privi la părinte și simți că:

1.Poate avea încrederea că este iubit orice ar face.

”-Mă vei mai iubi și dacă am greșit?”

2.Poate simți că este respectat. Nu este mințit, amăgit, constrâns.

”-Mă vei mai iubi și dacă dorințele mele sunt diferite de ale tale?”

3.Știe că își poate exprima liber sentimentele și trăirile fără ca părintele să le cenzureze.

”-Vei fi acolo pentru mine și mă vei asculta și atunci când sunt trist, supărat, dezamăgit, speriat sa furios?”

Un atașament sigur între mamă și copil se crează având în minte întrebările de mai sus. Ele pot fi privite empatic ca fiind adresate chiar de copil. Deși are o vârstă fragedă și nu le poate verbaliza, ni le va arăta (sugera) prin comportamentul pe care îl adoptă față de noi.

Părinții care au relații frumoase cu copiii sunt de acord că ele se bazează pe încrederea reciprocă: pe cea arătată copilului și pe cea primită de la el. Copilul ne va returna încrederea oferită însutit. Va fi mult mai deschis și maleabil în a ne accepta sfaturile și îndrumarea.

1.Construim o relație bazată pe încredere în toate zecile de momente zilnice în care alegem să fim prezenți ca părinți, să încercăm să înțelegem și să acceptăm ceea ce trăiește și își dorește copilul.

Alegem conștient să ne vedem copilul prin prisma calităților sale, să îi acceptăm greșelile și momentele de răzvrătire ca fiind o nevoie de conectare nu o manifestare a unui ”copil rău”. Copilul este minunat așa cum este. Nu idealizăm, nu comparăm și avem așteptări realiste conforme cu vârsta și dezvoltarea cognitivă și emoțională.

2.Alegem să avem o relație plină de afecțiune, acționând zilnic pentru a crea momente în care putem oferi și primi iubire. Creăm conștient momente de conectare și intimitate:

citim împreună, vorbim despre cum este iubirea noastră, despre dor, mângâiem și pupăm copilul.

3.După un conflict sau o situație dificilă, nu rămânem prinși în moment, nu pedepsim copilul prin a îi refuza iubirea sau comunicarea. Reapăram situația asigurând copilul că încă este iubit,

discutăm constructiv și calm despre ceea ce putem face mai bine data viitoare.

4.Gândim pozitiv despre copil și relația cu el și îi comunicăm acest lucru:

”-Ești minunată! Sunt mândră de tine!” , ”-Mă bucur că am mers în parc împreună azi. Mi-a plăcut plimbarea cu tine de mână. ”, ”-Este frumos când citim cărți împreună. Mă bucur de acest timp doar al nostru. Mi-a fost dor de tine azi.”, ”-Cred că ai un zâmbet minunat. Te iubesc”. Copilul va gândi la fel despre noi.

5.Învățăm să ”ne certăm” altfel. Conflictele există în orice relație.

Copiii vor testa limitele mai ales cu noi, părinții lor. Doar cu noi se simt în siguranță să vadă până unde pot întinde coarda.

6.Important este ca în momentele tensionate să nu învinovățim copilul, să nu îl facem să se simtă rușinat, să nu punem etichete negative pe felul  este ”rău/neascultător/gălăgios/obositor”. O abordare pozitivă este să comunicăm copilului cum ne face să ne simțim ceea ce a făcut vorbind la persoane I singular

-Eu mă simt tristă când țipi la mine. Mă deranjează acest comportament”. Această adresare îi permite copilului să devină empatic, să se pună în locul părintelui, pe care îl iubește. El nu se va simți pus la colț.

7.Petrecem timp de calitate împreună zilnic.

Chiar dacă suntem uneori obosiți sau avem multe lucruri de făcut ne facem timp pentru a mânca împreună la cină, pentru a discuta cum ne-a fost ziua, pentru a citi o carte, pentru a ne juca 15 minute fără nici o altă întrerupere, pentru a face o plimbare, etc… Nu trebuie făcute toate în aceiași zi. Sunt obiceiuri zilnice precum luatul masei împreună seara sau cititul și altele care se pot aborda pe rând sau o dată la câteva zile. Ele însă trebuie să existe.

Sursă foto: SapteAniDeAcasa.ro

Lucruri pe care trebuie să le arăți copilului pentru a îi câștiga încrederea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.