Mai puține de făcut, mai mult timp liber și un copil mai fericit

Mai mult timp liber și un copil mai fericit

Mai mult timp liber și un copil mai fericit

De ce este necesar să le simplificăm viața copiilor? Mai puține de făcut înseamnă mai mult timp liber pentru joacă, pentru a sta cu părinții, cu alți copii, pentru a face ceea ce îi interesează cu adevărat sau pur și simplu pentru a se odihni și a se relaxa.

Succesul copiilor noștri și șansele de reușită în viață nu țin de numărul cursurilor și de cantitatea temelor și nici de numărul diplomelor ci de bucuria și pasiunea cu care trăiesc. Desigur, nu este vorba aici de a nu își face temele, ci de a avea grijă să aibă timp pentru a ieși în parc, pentru a se juca, pentru a interacționa liber cu alți copii.

O viață mai puțin încărcată îi protejează pe copii de stres. Un copil relaxat este un copil mai sănătos. A încetini ritmul ne permite să ne hrănim sufletul, să remarcă cerul albastru, să culegem o floare, să admirăm culoarea frunzelor toamna. Indiferent de ce grădiniță sau școală ai alege pentru copil, este important să nu uiți să dai copilului momente de respiro.

Ce putem face pentru a simplifica viața copiilor și a familiei?

Să petrecem timp în natură

Copiii nu se pot urca pe pereți dacă nu au pereți. Ce mult îi bucură să alerge prin frunze, să joace în iarbă, să se cațere pe jucăriile din parc…

Pot aduna castane, face un ierbar, studia gâzele sau săpa în pământ cu un băț. Nu este timp pierdut, este joacă liber aleasă iar copiii învață cel mai bine prin joacă, prin repetiție, așa se formează sinapse noi, li se dezvoltă simțurile.

Unde este mai sigur să lăsăm un copil să se învârtă până amețește decât pe iarba dintr-un parc? De ce fac copiii asta? Pentru că au nevoie. Le dezvoltă simțul echilibrului.

Să le facem loc în program pentru timp liber

Acest timp liber le va oferi ocazia să își folosească imaginația pentru a face lucrurile care îi interesantă sau îi bucură. Un copil care are tot timpul panificat cu teme și activități opționale va fi învățat să caute mereu o preocupare, ceva care să îl distragă sau să îl distreze.

Copiii din ziua de azi  au mult mai multe teme ca noi (aproape dublu). De aceea rolul unui părinte trebuie să fie și acela de a da oportunități, ferestre de timp liber pentru copil: fără cursuri, fără telefon , calculator sau televizor.

Nu toate activitățile trebuie să fie academice sau să aibă ca scop învățarea

Unele seri pot fi rezervate unei plimbări la cofetărie, unui joc de basket în parc sau pentru a bea o cacao cu lapte pe canapea și a povesti despre cum ne-a fost ziua.

Aceste momente de relaxare, de detensionare sunt inestimabile pentru echilibrul emoțional al copilului, pentru fericirea lui. Copiii au nevoie de timp cu părinții lor. Le întărește legătura cu familia și le oferă un teren emoțional stabil, o plasă de siguranță pentru a descărca oboseala acumulă peste zi.

Reducem impactul tehnologiei în viața copiilor și controlăm informația la care au acces

Efectul nociv al tehnologiei folosite în exces asupra copiilor este indubitabil. Ecranul are efect hipnotic asupra lor, îi agită și îi distrage. Fac prea puțină mișcare. Socializează prea puțin. Se compară și au eșaloane de măsurare a succesului greșite.

Este important ca informația care ajunge la copii, pe cale digitală (și nu numai) să fie adecvată vârstei. Copiii nu au capacitatea de a înțelege tot ceea ce un adult poate procesa. O știre violentă îi poate marca, un joc cu monștri le poate da coșmaruri.

În cazul copiilor mai puține jucării înseamnă mai mult spațiu pentru mișcare și mai multă imaginație

Putem să aruncăm jucăriile stricate, cele care nu mai corespund vârstei și să cumpărăm jucării versatile ce pot fi folosite pentru mai multe scenarii de joc.

Nu este benefic pentru copil să adune colecții sau serii întregi de jucării. Părintele îi poate explica și îl poate învăța să pună mai mult accent pe momente decât pe lucruri.

-Te-ai simți bine în parc 2 ore cât te-ai jucat cu prietenii cu mingea?  -Te-ai simțit la fel de mult bine când ai cumpărat încă un Bakugan de la magazin? Cât timp a trecut până te-ai plictisit de el? Ce puteai face mai bine cu banii?

 

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro

Mai puține de făcut, mai mult timp liber și un copil mai fericit

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.