Viața cu un copil care pare mai mare decât vârsta reală este interesantă. Uneori e amuzantă, alteori e puțin ciudată și are provocările ei pentru cel mic și pentru mamă.

Mara este înaltă pentru vârsta ei. Înălțimea și greutatea o fac să semene fizic cu copii care sunt cu 1-3 ani mai mari decât ea. Acum la 3 ani și 3 luni, oamenii cred că are 4 ani și jumătate sau 5. Decalajul asta, între ceea ce pare și ceea ce e, a fost prezent de când era bebeluș.

Între un an și 2 ani a fost foarte accentuat pentru că a vorbit mult și bine de mică. Un nou motiv să pară mai mare decât este. Are o moacă matură și serioasă care iarăși nu o ajută să își arate vârsta.

Ca orice copil e ochi și urechi atunci când se vorbește despre ea, așa că a trebuit cumva să fiu acolo pentru a acomoda ceea ce se aștepta lumea ca ea să poată face conform aspectului fizic și ceea ce putea face emoțional și cognitiv în conformitate cu vârsta ei reală .

De la distanță pare o mică domnișoară, în interior este un copil care încă învață multe. Le face la timp pentru vârsta ei dar cumva mereu am avut senzația că oamenii se așteaptă mai mult de la ea, doar pentru că arată mai mare. Deseori o verbalizează.

-Cum? Nu sare șotronul? Hai încearcă că poți.La un an și 2 luni chiar nu putea.

-Încă are Pampers? E rușine să faci pe tine. La un an și jumătate marea majoritate încă poartă Pampers și e normal.

-Dați-i doamnă să bea din pahar. E mare pentru cană cu pai.  – Nu cred că au aceiași vârstă. – De ce? El are 3 ani. – Eu am 2 ani, se aude Mara. Doamna se uită cu neîncrede la mine. -Da, atâta are.  – E mare pentru vârsta ei. Și vorbește bine. – Da, da sunt mare! confirmă Mara din legăn.

Pe mine nu mă interesează ce gândește lumea, nu sunt în vreo cursă. Dar îmi pasă ce aude ea și ce înțelege din asta. Îmi pasă cum se vede ea, nu vreau să simtă că trebuie să facă ceva, că e în vreo competiție în care e perdantă. Îi spun mereu să facă cum îi place că noi o vom iubi oricum și oricând. Sper ca asta să îi dea aripile să înfrunte lumea asta competitivă și încredea de a trece peste rănile provocate de respingeri.

Într-o lume ideală, oamenii ar vorbi cu copilului în egală măsura ca mamei, ar întreba-o pe Mara lucruri, ar compara mai puțin.

Copii mai mari o abordează să se joace. Vorbește bine, colaborează, dar uneori nu e pregătită emoțional și cognitiv pentru jocuri mai complexe.

Ieri în parc a urcat în tobogan unde erau 2 fetițe mai mari. A făcut ca un leu către ele și fetițele, în joacă, au răspuns la fel doar că mult mai tare și brusc gesticulând mult. Mara s-a speriat foarte tare și a plâns mult. A vrut acasă. Căuta prieteni și modalitatea de abordare a fost greșită. I-am explicat că a fost o neînțelegere, că ele au crezut că se joacă de animalele și au imitat niște animale mai feroce, că și eu și tata ne speriem când nu suntem pregătiți sau nu ne așteptăm să se întâmple ceva. I-am dat exemple.  – Și fetițele vroiau să ne jucăm, la fel ca mine? A doua zi mi-a zis:  – Astăzi mergem în parc. Dacă văd vreo prietenă am să îi spun: Bună, eu sunt Mara și mă joc de-a hiena. Să știe, să nu mă sperie.

Nu își gestionează frustrarea la fel de bine ca un copil de peste 4 ani. O rănesc mai multe și o dor, crede mai multe, nu e atât de precaută. Nu poate alerga la fel de repede ca partenerii de joacă, nu înțelege toate indicațiile la V-ați ascunselea sau la Statuile, dar se străduiește. Va învăța micuța mea cea mare. Până atunci suntem pe aproape să o iubim, să îi admirăm curajul și să îi fim aproape când are nevoie de un umăr pe care să plângă.

15630_resort-area-child-area

Sursă foto: www.avopix.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.