Menținerea unei legături afective bune cu copilul este principala calitate a părinților eficienți

Să menții legătura afectivă cu copilul trebuie să fie o prioritate pentru orice părinte. De ce?

  • Dacă ești apropiat afectiv de copilul tău, te găsești în poziția privilegiată de a afla orice probleme sau dificultăți are acesta înaintea celorlați.

Educația se face în familie. 

Cu siguranță, fiindcă se știe iubit necondiționat, copilul va fi înclinat să vină să povestească problemele părintelui.

Astfel, vă asigurați că puteți oferi sprijin și sfaturi bune atunci când copilul are nevoie. Un copil care știe că se poate baza pe sprijinul familiei va fi un copil mai sigur și mai echilibrat. El va ști că are un sistem de suport, nu va trebui să îl caute în alții.

  • Iubirea părinților  este cea mai importantă sursă de dezvoltare pentru copil.

Un copil nu se va dezvolta propice fără a fi înconjurat de iubirea și grija familiei. 

Fericirea copilului, echilibrul emoțional al acestuia, felul în care învață să depășească temerile normale ale vârstei, modul în care învață să aibă încredere în forțele proprii sunt direct conectate cu calitatea legăturii emoționale pe care copilul o are cu părintele.

Cu cât se simte mai atașat, mai în siguranță din punct de vedere emoțional, cu atât se va dezvolta mai armonios. Își va atinge potențialul maxim fără nevoia de a lupta pentru a se ști acceptat doar dacă se comportă așa cum dorește părintele.

Cum menținem o legătură afectivă bună cu copilul?

  • În momentele cele mai dificile, atunci când plânge și se comportă impulsiv (”urât”), trebuie să ținem copilul aproape, să fim calm, blânzi și iubitori.

Copiii nu sunt răi, alintați sau rău voitori. Atunci când copilul reacționează impulsiv sau exagerat este pentru că are un disconfort.

Rolul nostru ca părinți nu este să îi închidem gura sau să îl facem fericit instantaneu. Noi, părinții, trebuie să învățăm copilul că sentimentele sunt acceptabile iar reacțiile pot fi moderate.

Educația se face cu blândețe, respect și calmitate. Un copil speriat sau rușinat nu se va liniști mai repede dacă se teme de o pedeapsă și nici nu va învăța ceva dacă îl respingem (trimițându-l în camera lui), decât că nu este acceptat.

În momentele în care ne simțim foarte anxioși sau stresați avem tendința de a fugi, de a ne proteja. Paradoxal este că, tocmai atunci, avem nevoie ca cei dragi să ne țină aproape. Copilul are nevoie să se simtă și să se știe dorit, să îi transmitem că ne pasă, că are importanță ceea ce simte și că vrem să îl ascultăm și să îi fim aproape.

  • Este imperativ să fim atenți la nevoile emoționale ale copilului.

Timpul petrecut cu copilul este același. Noi alegem cum să îl petrecem. Ne jucăm , citim, ne plimbăm în parc, luăm cina împreună sau ne certăm, facem observații, distragem cu zeci de cadouri, TV sau tabletă?

Este ușor să devenim distrași. Avem telefoane mobile, mult de muncă, treabă în gospodărie. Să nu uităm că noi, adulții, venim seara acasă și ne dorim să vorbim despre ziua noastră, să fim ascultați, înțeleși, ajutați când suntem obosiți. La fel vine și copilul de la creșă/ grădiniță/ școală.

Copilul are nevoie de noi. Ne iubește și ne va căuta, ne va striga cu toată puterea, va lupta să se facă auzit, văzut și înțeles. Putem să îi fim aproape sau să ne petrecem timpul luptând să umplem golul lăsat de lipsa noastră sau să corectăm comportamentele cauzate de aceasta. Nu le vom rezolva prin cadouri sau activități opționale ci prin prezența noastră.

Putem: 

1.Să iubim copilul deschis, clar, blând, fără prejudecăți. Va păși în lume cu încrederea de a se ști iubit necondiționat.

2.Să lăsăm copilul să fie el însuși și să îți exprime sentimentele. Așa va învăța să își modereze și reacțiile.

3.Să ținem copilul aproape de sufletul și de brațele noastre. Felul în care privim iubirea se învață acasă.

Poate că pe măsură ce crește copilul nu ne va mai îmbrățișa la fel de des sau de mult. Dar va ști că iubirea este blândă și bună și tolerantă. Va evalua relațiile cu ceilalți și le va valida după acest standard. Este cea mai de preț învățătură pe care o putem oferi copiilor noștri. Să iubească frumos, lin și să se lase iubiți la fel atunci când vor întemeia o familie.

Sursă: www.SapteAniDeAcasa.ro

Menținerea unei legături afective bune cu copilul este principala calitate a părinților eficienți
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.