Iubirea față de copiii noștri

Cum ne manifestăm iubirea față de copiii noștri?

Cum ne manifestăm iubirea de față copiii noștri?

Micile manifestări ale iubirii față de copiii noștri sunt acelea care le umplu sufletul de bucurie și mândrie și îi fac să pășească sigur pe drumul vieții, știindu-ne aproape.

Este important să nu pierdem micile ocazii în care putem arăta copilului cât este de iubit și de important.

Cum putem să ne exprimăm în fața copiilor sentimentele de iubire?Care sunt momentele în care avem ocazia de a arata faptic copilului, prin vorbe gesturi și fizionomie, cât este de iubit și de important, cât este de parte din sufletul nostru?

Desigur timpul este limitat și orice părinte are nevoie și de timp pentru el, dar iubirea uneori rezidă în atât de puțin că este de mirare cum nu ne-am gândit cât de la îndemână ne este acel puțin (mult) până ce l-am conștientizat și pus în aplicare. Apoi a devenit un ”simplu” obicei atât de frumos, parte din noi ca familie și prilej de bucurie.

Este minunat cum un copil se schimbă când începem să creăm acele momente de conectare.

Iată „momente” câștigate și câștigătoare, momente în care putem întări și reafirmă legătură frumoasă care există doar între părinți și copiii lor. Ce are valoare pentru ei, micile noastre ființe? Ce rămâne cu ei din copilăria alături de noi? Bucuria, joaca, iubirea, încrederea, momentele de respiro.

Este paradoxal că uneori durează câteva clipiri de ochi să atingi o inima, cea mai importantă inimă, cea a copilului tău. Hai să alocăm câteva clipe pentru a ne manifesta iubirea față de copiii noștri:

1. A îl privi în ochi iubitor și binevoitor

2. A îi zâmbi cu mândrie sau conspirativ

3. A îi privi joaca și a i-o gira la nevoie cu un gest sugestiv sau amuzant

4. A îi da un pupic fugar

5. A îi strânge mâna micuță în mâna noastră mare

Putem să ne manifestăm iubirea față de copiii noștri prin a crea mici momente/oportunități de conectare de-a lungul zilei: 

1. Să utilizăm timpul petrecut în mașină pentru a vorbi cu cei mici despre ziua lor, despre a noastră, despre bucurii și tristeți

2. Să luăm cina împreună, în familie, toți, fără alte interferențe (TV, tablete, telefoane).

Să folosim timpul acesta valoros pentru a fi toți, împreună, pentru a comunica

3. Să punem orice dispozitiv electronic de o parte pentru 20-30 de minute, seara, și să ne jucăm.

Putem plonja în zona digitală după ce copilul merge la somn.

4. Să închidem televizorul și să citim una-două povești, seara, înainte de culcare.

5. Să petrecem măcar 5 minute înainte de somn oferind mângâiat, îmbrățișări, spunându-i celui mic despre iubirea noastră,

despre cât de frumos este cu el în viața voastră, despre cum el poate fi ceea ce își dorește iar noi îl vom iubi necondiționat și infinit

6. Să folosim momentele de supărare pentru a ne conecta.

Nu pedepsim ci încercăm sa înțelegem comportamentele nedorite că pe o nevoie a copilului. Stabilim limite cu blândețe și iubire. Explicăm limitele dar afirmăm întotdeauna iubirea oferind o îmbrățișare după o discuție.

7. Să fim recunoscători pentru micile momente bune.

Putem afirma ce mult ne-am bucurat când ne-am jucat în frunze în parc sau când cel mic ne-a sărit în brațe sau când ne-a zâmbit de dimineață.

8. Să remarcăm frumusețea unei zile obișnuite.

Putem admira un apus de soare minunat, un copac tomnatic ale cărui frunze par de aur în lumina soarelui. Să lăsăm copilul să sară într-o baltă și să îl privim fericiți de fericirea lui.

9. Să fim fericiți și împăcați cu ceea ce suntem. Fericirea, optimismul sunt molipsitoare.

Să vorbim cu copiii noștri când ajung acasă, seara. Dacă, la adolescentă, vom dori ca ei să ne vorbească, să revină cu bucurie în mijlocul familiei, aceste momente sunt esențiale acum, cât sunt mici. Ascultându-le problemele ”mici” cât sunt mici ne garantează că le vom auzi problemele ”mari” atunci când vor crește. Poveștile, problemele și temerile au aceiași importanță indiferent de vârstă, la fel și prezența noastră iubitoare, acceptantă.

Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.