De ce neuroplasticitatea are importanță pentru parenting? Pentru că părinții sunt cei care modelează prin exemplu, faptă și vorbă creierul copiilor lor. 

Să ne imaginăm cum învată un copil să meargă – prin încercări repetate până la reușită. Dupa aceea, mesul devine cel mai firesc și facil lucru.
Prin repetiție se crează și apoi se consolideză căi neuronale noi. Acest lucru este valabil pentru toate obiceiurile pozitive/negative, pentru modul în care privim viața si relațiile cu cei din jur, pentru cum răspundem în situații stresante sau cum suntem disponibili pentru a primi si a oferi iubire și respect.
Ca părinți, trebuie să persistăm în a educa cu blândețe și cu respect obiceiurile bune ca alternativă pentru cele care contavin normelor de siguranță și celor sociale. Trebuie să facem acest lucru din nou și din nou. Este nevoie de multe repetări pentru a crea o cale neuronală nouă și puternică în creier.
Când obiceiurile bune persistă, copilul și-a format căi neuronale destul de puternice.
Creierul supus unei situații stresante (frică, furie, rușine, etc) acumulează foarte greu sau deloc informații noi. De aceea nu putem educa când copilul este stresat. Mai întâi vom ajuta copilul să se liniștească și apoi, cu respect și răbdare, vom oferi altenativa corectă sau îl vom ajuta să găsească soluțiile optime.
„Copiii fericiți și calmi învață cel mai bine.” (Daniel Goleman, Inteligența emoțională)
Neuroplasticitate și parenting
Neuroplasticitatea creierului uman începe la naștere și continua pe parcursul vieții. Copiii sunt ca niște bureți care absorb din mediu. Pentru ei totul este nou. Au atâtea de învățat!
Deci, data viitoare când copilul lovește (pentru că este copleșit de emoții/ nu pentru că este rău), vă puteți adresa copilului cu blândețe, fără acuze:
Mi se pare că îți este greu acum! Te-ai înfuriat! Eu nu te pot lăsa să lovești. Mă doare. Am să te țin de mâini până ai să te oprești.
După ce copilul se calmează
– Ai fost tare supărat. Vrei să vii în brațe mele? Mă bucur că ai reușit să te oprești. Când lovești oamenii suferă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.