Obțineți colaborarea copilului pentru activitățile repetitive prin crearea unei rutine previzibile

Cei mici au tendința să se opună activităților de rutină (și nu numai) iar noi, părinții, uneori ne agităm chiar înainte de a începe să îl pregătim pe cel mic, anticipând refuzul. Cum ușurăm această situație? Transformăm activitățile zilnice într-o rutină mai ușor de urmărit, previzionat și anticipat.

Descarcă:

RUTINA ZILNICĂ varianta pentru copii

RUTINA ZILNICĂ varianta pentru părinți

Am observat că Mara se manifesta zgomotos sau agitat în momentul în care trebuie să schimbăm brusc locul, să încheiem o activitate și să începem o alta, în general să ieșim dintr-o rutină (activitate) și să facem tranziția către altceva, orice ar fi acest altceva (joacă, plimbare, somn, trezire, masă sau abordarea unei cărți noi).

Mi-am dat seama că uneori îi e greu să decidă, să întrerupă o activitate chiar și pentru a începe o alta mai incitantă sau una care știe că e necesară, precum somnul. Nu țip la ea, nu impun cu forța. Îi comunic calm, dar ferm, ce trebuie făcut. Mereu o pun pe picior de egalitate cu mine. Nu o pedepsesc, nu îi spun că e rea sau neascultătoare. Mi-e teamă de puterea pe care o au cuvintele acestea dacă ajunge să și le însușească.

Dar ce te faci când ea se lasă rugată minute în șir și simți că începi să îți pierzi calmul? De obicei, când simt că încep să mă supăr, e un semnal că trebuie să pun o limită clara Marei, să o ajut să decidă și să ieșim din starea asta împreună.



Mereu încerc să fac tranzițiile între activități mai ușoare printr-un program previzibil:

Îi povestesc din timp despre programul ei de peste zi: cât urmează să stea la grădiniță, când venim să o luăm și mă țin de programul anunțat. Asta îi micșorează anxietatea. Știe că seara vom face împreună o activitatea aleasă de ea.

Activitățile repetitive/zilnice au un program clar și încerc să le mențin o ordine pentru ca ea să știe deja la ce sa se aștepte. Mă folosesc de repere orare și vizuale comprehensive.

În camera ei am postat o pagina imprimată cu imagini ale activităților zilnice de dimineața și de seara RUTINA ZILNICĂ varianta pentru copii. Ea le urmărește împreună cu mine sau singură, știe la ce să se aștepte și chiar le face singură pe unele dintre ele.

Vizualul conține activitățile de:

  • Dimineața: Trezirea și pregătirea pentru grădiniță/școală – Mic dejun, spălat pe dinți, pieptănat, etc
  • Seara: Rutina de somn cu baie, citit, etc.

RUTINA ZILNICĂ varianta pentru copii

Și eu am la îndemâna următoarea variantă, ce se pretează și pentru copiii cu vârstă mai mare, RUTINA ZILNICĂ varianta pentru părinți. Mă ajut de ea uneori în zilele mai agitate.

RUTINA ZILNICĂ varianta pentru părinți

thumbnail

Sursa foto: www.SapteAniDeAcasa.ro




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.