Părinții relaxați au copii mai fericiți? Pentru copiii noștri se pare că mai încet înseamnă mai bine, înseamnă calmitate, liniște și bucurie.
Repede este cuvântul de bază. Parcă nu mai avem timp pentru nimic. Viață pe fast forward. Toți o avem, toți îi simțim efectele. Nu putem fugi în creierul munților și totuși ce putem face să ne fie mai bine, să ne relaxăm, în condițiile date?
Și uite așa Graba strică treaba între părinți și copii, în cuplu, ne deconectează de la ceea ce simțim, ne lasă pradă oboselii. Dacă la toate astea se mai adaugă și vina, cocktail-ul e complet. Copiii plâng, noi ne certăm pentru cine ar trebui să facă mai multe în gospodărie… Dimineața ieșim pe ușă în fugă, stresați.
Ce părinte nu a glumit vreodată că Ajunge la muncă ca să se odihnească? Și așa face preț de 15 minute, cât e liniște în jur, nimeni nu-i cere suc, nu își caută ghiozdanul și nu plânge că nu vrea la grădiniță. E corect să simțim așa. Apoi ne ajung task-urile, constatăm că vom ajunge seara un pic mai târziu să luăm copilul de la grădiniță, ni se face dor de zâmbetul lor, de vocile lor, de gălăgia de acasă… Când ajungem să luăm copilul suntem deja obosiți și agitați.
Și dacă, în schimb, ne-ar fi mai bine făcând câteva schimbări simple, la îndemâna noastră, a părinților? Iată câteva lucruri care ne pot face viața mai agreabilă și ne pot ajuta să ne relaxăm:
-
Timp pentru lucrurile care contează.
Cele 5 secunde dintr-o dimineață grăbită, 5 secunde în care mai întâi să vă uitați în ochii celui mic care se plânge și apoi să reacționați. Ce veți găsi în acei ochi poate schimba modul în care vă adresați și felul cum vă răspunde cel mic. Ce vede în ochii voștri poate să îi dea aripi și poate schimba felul cum vă arată ziua întregii familii.
-
Conectare.
Acceptarea și validare trăirilor înseamnă conectare, iubire calmă. 10 minute în care puteți să vorbiți despre sentimente, să mărturisiți iubirea, dorul sau greșelile, să povestiți cum v-a fost ziua, să ascultați cum le-a fost ziua. Spuneți copiilor cum arată la voi la muncă, cu ce oameni lucrați, de unde vin banii în casă. Și ei vor spune ce au făcut la școală.
-
Timp de calitate împreună.
15-30 de minute faceți focus pe copil, intrați în lumea lui, jucați-vă împreună fără să vă uitați la TV, la telefon sau să vorbiți despre altceva.
15-30 de minute stați pe canapea cu soția/soțul și explicați copiilor că este timpul vostru.
-
Reguli pentru toți.
Suntem oameni. Și părinții au nevoia să fie auziți, dar și copiii. Toată lumea are nevoi de bază care ne ajută să funcționăm corect, de odihnă, hrană, atenție, liniște, iubire. Regulile pun ordine și scurtează discuțiile interminabile cu copii. Un copil odihnit e un copil receptiv. E valabil și pentru părinți. Mâncați sănătos, la ore fixe, fără bonificația unui desert. Un set de reguli clare despre ora de somn și de masă, despre siguranță, despre mâncarea sănătoasă, despre drepturile fiecăruia din familie, fac doar bine simplificând viața tuturor iar copii știu la ce să se aștepte.
-
Fără vinovăție.
Am greșit. Toți o facem. Ce generează vina pe care o simțim? Furie, supărare, tristețe. De ce îi învinovățim pe cei dragi uneori? Dacă am accepta tristețea și i-am înțelege-o sursa?
Nu trebuie să fim și să avem imaginea unei familii perfecte. Televiziunea, reclamele, rețelele sociale sunt saturate cu așa ceva deși rareori realitate arată la fel de bine.
Noi, părinții, suntem și obosiți și fără chef uneori. Atunci luăm o pauză, nu ne sacrificăm. Nu e de folos nimănui. Așa apar resentimentele. Mai bine spuneți celor dragi onest, calm, exact ceea ce vă trebuie. Că azi aveți nevoie de odihnă, de timp să citiți o carte, de atenție, de ajutor în gospodărie, de un pupic, de orice vă restabilește echilibrul intern.
Copiii se supără. Este dreptul lor. O fac lângă noi pentru că aici se simt în siguranță să își manifeste toate emoțiile ținute în frâu cât au fost departe de noi. Să-i acceptăm așa cum sunt. E uimitoare bucuria care vine din asta.
-
Simplificați viața.
Mai puțin din toate: mai puțin TV, mai puține jocuri la tabletă și mai mult timp de calitate în familie, mai puține jucării și mai multe cadouri ca biletele la o piesă de teatru, la zoo, mai puține haine, lucruri care necesită energie pentru a fi aranjate, curățate.
-
Mai puțin zahăr și mai multă mișcare.
45 de minute seara, în aer liber, cu familia, făcând o plimbare până în parc, chiar și iarna, sunt un bun substitut pentru un baton de ciocolată și 45 de minute în fața televizorului.
-
Luați masă împreună în familie.
Vorbiți despre ce ați făcut peste zi, glumiți cu cei mici, savurați mâncarea.
Sursă foto: www.SapteAniDeAcasa.ro